ŽIVOT

Policija je na ulicama, ograničavanje zadržavanja na javnim površinama – 206 oboljelih

"U Hrvatskoj imamo 206 oboljelih, što je 49 više. A u 24 sata 78 više oboljelih", rekao je Beroš

Objavljeno 21.03.2020
Mirela Belaj

NACIONALNI stožer civilne zaštite obraća se javnosti, piše index.hr.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je danas odluku o prekidu međugradskog autobusnog i željezničkog prometa kako bi se spriječio porast broja zaraženih. Za više od 14.000 osoba određena je mjera samoizolacije, 90 osoba je u karanteni, a među oboljelima na respiratorima su tri osobe.

Jutros su prvi put održali konferenciju po novom režimu, s ograničenim brojem snimatelja i tehničara, sve s ciljem zaštite zdravlja i sprječavanja širenja zarazne bolesti.

“U Hrvatskoj imamo 206 oboljelih, što je 49 više. A u 24 sata 78 više oboljelih”, rekao je Beroš.

“Postoje građani koji ne poštuju preporuke, to je nešto što nije dobro i neće pomoći. Ponavljam svima da poštuju preporuke”, rekao je Beroš.

“Poželjno je boraviti vani, ali ne u bliskom kontaktu”, rekao je Beroš.

“U samoizolaciju moraju ići oni koji su kontakti oboljelih ili oni koji dolaze iz zemalja u kojima je zaraza”, rekao je Bernard Kaić.

“S vremenom će se možda pokazati da je u Hrvatskoj veliki rizik, zato je važno distancirati se od svih”, pojasnio je Kaić.

Beroš je rekao da je svima nama izolacija nešto s čim se nismo susretali. Zato ide nova uputa zdravstvenim djelatnicima i djelatnicima hitne pomoći.

Alemka Markotić je rekla da je dobra vijest da nema novih pacijenata na respiratoru, iako ima novih kandidata.

Još jednom je istaknula sve mjere opreza da se shvate ozbiljno, jer ako se ne pridržavamo pravila dovodimo sve u opasnost. Zahvalila je svim koji daju pomoć i donatorima.

Capak je rekao kako je u 24 sata imamo 78 novooboljelih, to je 2/3 od onoga što smo imali jučer. Krivulja je brzo krenula uzlaznom putanjom i koliko će ona biti strma ovisi o nama i našem ponašanju. Zahvalio je svim djelatnicima u zdravstvu i svim volonterima.

Božinović je rekao kako su odluke o međugradskom prometu se već primjenjuju.

Što se tiče javnog gradskog prometa, mi smo donijeli odluku da se privremeno obustavi tramvaji, a autobusi će se dezinficirati. Vidjet će se i koje su djelatnosti nužne, tako da će u autobuse moći ući samo oni koji su nužni da život funkcionira. Drugima neće biti dopušten ulaz u autobuse. Molim da se pomirite s tom činjenicom, rekao je Božinović.

Danas su inspektori zatvorili 8 ili 6 kafića. To je nečuveno, rekao je Božinović.

Napomenuo je da policija uporabljuje ovlasti koje ima, da udaljava ljude s javnih površina.

“To rade megafonom i zvučnim i svjetlosnim signalima. Ako se ne postigne cilj policija će upotrijebiti i druge ovlasti, to znači kazne od 5 do 10 tisuća kuna”, rekao je Božinović.

Imamo primjer s jednog otoka da je građanin napao policajca, e to nećemo dopustiti, rekao je Božinović.

“Svi moraju shvatiti da ovo nije redovan način života”, dodao je.

“Dat ćemo upute za ponašanje građana u zatvorenim prostorima”, rekao je Božinović.

“Koristi ćemo i usluge teleoperatera kako bi svima dolazile poruke kako se ponašati u raznim situacijama, i danas je bilo neodgovornih koji su širili panične poruke putem društvenih mreža. S takvima ćemo se obračunati, uhvatit ćemo ih”, rekao je Božinović.

“Imamo više stotina ljudi koji su kršili samoizolaciju i oni će biti kažnjeni, rekao je Božinović i još jednom pozvao građane da slijede sve upute – a to je higijena i ostanak kod kuće.

“Izlazak na zrak ne smije biti druženje i razgovore, toga neće biti dok traju mjere”, rekao je Božinović-

U bolnicu Sestre milosrdnice je primljen pacijent s traumom, nakon što je došao na odjel se saznalo da je on kontakt oboljele osobe. Napravljen mu je test i pozitivan je. Odlučit ćemo tko može ostati raditi u bolnici, a tko će kući, pojasnio je Capak o stanju u bolnici Sestre milosrdnice.

Najteži pacijenti će biti u KBC Dubrava, a oni koji nisu teško će biti u Areni, pojasnio je Beroš.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 4 novooboljelih pa danas ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa iznosi 41. Hospitalizirano je 22 bolesnika od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje

Četvero novooboljelih na području županije, mobilni tim za testiranje počeo s radom!

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 4 novooboljelih pa danas ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa Više…

Imamo 49 novih slučajeva, kazao je Beroš. Preminula je još jedna osoba, to je četvrta žrtva od početka epidemije, 45 osoba je oporavljeno. Ostanite doma ponovljeno je!

Krizni stožer CZ: “49 novih slučajeva koronavirusa, preminula četvrta žrtva. Capak: Ne izlazite

Prekjučer je preminula 65-godišnja žena iz Slavonskog Broda. Bila je onkološka bolesnica, izvijestili su iz Stožera. Ranije jučer preminula je Više…

U skladu sa strogom mjerom socijalnog distanciranja, Grad Osijek izdao je nalog Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka za dislociranjem dijela svojih snaga kako bi se zaštitila cijela postrojba u slučaju zaraze

Gamoš: Dislociramo dio vatrogasne postrojbe, zaštita je na prvom mjestu!

U skladu sa strogom mjerom socijalnog distanciranja, Grad Osijek izdao je nalog Javnoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Osijeka za dislociranjem Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ako se utvrdi da ih trgovac tako oglašava zabranit će mu se poslovna praksa te će se poduzeti prekršajne mjere

Inspektorat: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske

Sve je više dokaza da prebacivanje sata uzrokuje zdravstvene probleme zbog poremećaja u spavanju i cirkadijskom ritmu organizma

Večeras se pomiče sat

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije evidentirano je 4 novooboljelih pa danas ukupan broj osoba oboljelih od koronavirusa iznosi 41. Hospitalizirano je 22 bolesnika od kojih je četvero na uređaju za potpomognuto disanje

Četvero novooboljelih na području županije, mobilni tim za testiranje počeo s radom!