ŽIVOT

Policija objavila analizu stanja sigurnosti cestovnog prometa do 31.08.2023.

Stanje sigurnosti cestovnog prometa od 1. siječnja do 31. kolovoza 2023. godine. Najveći broj prometnih nesreća dogodio se zbog neprilagođene brzine...

Objavljeno 13.09.2023
Matija Ivanković

U razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza 2023. godine na području Policijske uprave osječko-baranjske evidentirano je 1297 (2022. – 1218) prometnih nesreća od kojih 9 (2022. – 12) prometnih nesreća s poginulim osobama, 337 (2022. – 344) prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 951 (2022. – 862) prometna nesreća s materijalnom štetom.

U navedenom razdoblju ukupno je stradala 481 osoba (2022. – 523), od kojih je devet osoba poginulo (2022. – 13), 77 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede (2022. – 107) i 395 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede (2022. – 403).

Najveći broj prometnih nesreća dogodio se zbog neprilagođene brzine 261,  nepoštivanje prednosti prolaska 230, nepropisna vožnja unatrag 165, nepropisno kretanje vozila na kolniku 133 i drugo.

U 261 prometnoj nesreći u kojima je uzrok bila nepropisna i neprilagođena brzina ukupno je stradalo 147 osoba od čega je pet osoba poginulo, 30 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 112 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

U 133 prometne nesreće počinitelji su imali alkohola u krvi u kojima su dvije osobe poginule, 13 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 48 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede.

Prema danima u tjednu najviše prometnih nesreća evidentirano je četvrtkom 218, petkom 214, ponedjeljkom 203, srijedom 187, utorkom 176, subotom 153 i najmanje nedjeljom 146.

Prema dobu dana najviše prometnih nesreća se dogodilo u vremenu od 12 do 16 sati – 349, od 8 do 12 sati – 345, od 16 do 20 sati – 274, od 20 do 24 sata – 141, od 4 do 8 sati – 116 i najmanje u vremenu od ponoći do 4 sata – 72.

Mladi vozači su počinitelji u 181 prometnoj nesreći od kojih u dvije s poginulim osobama, 53 s ozlijeđenim osobama i 126 s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno je stradala 81 osoba od kojih su dvije osobe poginule, osam osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede i 71 osoba je zadobila lake tjelesne ozljede. U 18 prometnih nesreća mladi vozači upravljali su pod utjecajem alkohola.

Vozači mopeda i motocikla su sudjelovali u 37 prometnih nesreća od kojih u osam prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 29 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama ukupno je stradala 31 osoba od kojih je 13 osoba zadobilo teške tjelesne ozljede i 18 osoba je zadobilo lake tjelesne ozljede. Navedena skupina su počinitelji 21 prometne nesreće, sedam vozača navedene skupine i jedan putnik nisu imali zaštitnu kacigu na glavi i osam vozača navedene skupine su imali nedopuštenu prisutnost alkohola u krvi.

Vozači bicikla sudjelovali su u 73 prometne nesreće od kojih je jedna s poginulim osobama, 53 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama te 19 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Ukupno su stradala 53 vozača bicikla od čega je jedan vozač poginuo, devet vozača bicikala je zadobilo teške tjelesne ozljede i 43 vozača bicikala je zadobilo lake tjelesne ozljede. Vozači bicikala su počinitelji 31 prometne nesreće.

Pješaci su sudjelovali u 30 prometnih nesreća od kojih tri s poginulim osobama, 25 s ozlijeđenim osobama i dvije s materijalnom štetom. Ukupno je stradalo 29 pješaka od kojih su tri pješaka poginula, šest pješaka je zadobilo teške tjelesne ozljede i 20 pješaka je zadobilo lake tjelesne ozljede. Na pješakom prijelazu evidentirano je sedam prometnih nesreća. Pješaci su počinitelji u dvije prometne nesreće.

Savjeti sudionicima u prometu:

  • vodite računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljate, posebice, stanju i
  • ispravnosti pneumatika,
  • brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti,
  • poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisana Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
  • ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
  • ne koristite mobitel tijekom vožnje,
  • koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu,
  • pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim
  • oprezom,
  • prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila,
  • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene  vidljivosti koristite svjetliju odjeću. Zakonska obaveza je da ako se krećete kolnikom morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u  uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.
Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Donosimo lokacije 24-satnog nadzora brzine policije, pogledajte gdje će vas dočekati!

ROADPOL – Akcija prometne policije na području cijele policijske uprave

U organizaciji mreže prometnih policija, Roadpol-a, u razdoblju od 15. do 21. travnja sukladno smjernicama ROADPOL-a na području cijele Policijske Više…

Uspostavlja se privremena regulacija prometa kojom se zatvara raskrižje Sljemenske i Učke ulice

Obavijest o zatvaranju prometa na križanju Sljemenske i Učke ulice

Zbog radova na rekonstrukciji i izgradnji vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Sljemenskoj ulici, uspostavlja se privremena regulacija prometa kojom Više…

U navedenom periodu dionica Dubrovačke ulice, od Pejačevićeve do Strossmayerove ulice biti će zatvorena za promet motornim vozilima

Zatvara se cestovni promet u dijelu Dubrovačke ulice

Djelatnici Društva Vodovod Osijek d.o.o. izvest će radove hitne sanacije kanalizacijskog kolektora i cestovne površine u Dubrovačkoj ulici,  neposredno pred Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje