CRNA KRONIKA

Policija prekinula veliki lanac nelegalne prodaje duhana

Policijski službenici su uhitili čak 21 počinitelja i predali ih pritvorskom nadzorniku...

    Objavljeno 04.06.2021
    Ivona Amidžić

    Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske su, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta te u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave virovitičko-podravske, bjelovarsko-bilogorske, vukovarsko-srijemske i zadarske dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 23 osobe hrvatskog državljanstva zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Zločinačko udruženje, Počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja, a u svezi kaznenog djela Nedozvoljena trgovina.

    Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 29-godišnji hrvatski državljanin okupio i povezao u zločinačko udruženje 22 osobe u dobi od 19 do 70 godina s osječko-baranjskog, virovitičko-podravskog, vukovarsko-srijemskog i bjelovarsko-bilogorskog područja zbog kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana bez nadzornih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske.

    Sumnja se da su gore navedena kaznena djela počinili zajedničkim djelovanjem u vremenskom razdoblju od 1. prosinca 2020. do 1. lipnja 2021. godine, na način da je 29-godišnjak zajedno s dobavljačima sitno rezanog duhana i njima poznatim osobama dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije na područje Osijeka radi daljnje preprodaje.

    29-godišnjak i članovi zločinačkog udruženja su potom s kupcima dogovarali količinu, cijenu, mjesto i vrijeme isporuke duhana te podijelili uloge u smislu prijevoza i prethodnice u prijevozu duhana.

    Na opisani način su neovlašteno nabavili više od osam tona sitno rezanog duhana. Više od šest tona duhana osumnjičeni su prodali kupcima, dok su prilikom pokušaja prodaje i tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici pronašli i oduzeli oko dvije tone duhana.

    Osumnjičeni su opisanim radnjama stekli nezakonitu imovinsku korist veću od 670 tisuća kuna, a državni proračun su oštetili za više od sedam milijuna kuna.

    Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku policijski su službenici 1. lipnja  obavili pretrage domova, osobnih vozila i drugih prostora osumnjičenika kada su pronašli i oduzeli 223 kilograma duhana u listu, 56 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za duhan, 40 grama marihuane, streljivo za pištolj, mobitele i kartice za mobitele.

    Policijski službenici su uhitili 21 počinitelja i predali ih pritvorskom nadzorniku uz odgovarajuće kaznene prijave podnijete Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Za ostalim počiniteljima nastavlja se intenzivno traganje.

    foto: PU osječko-baranjska

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi

    Danas oko 7.20 sati, policijski službenici Policijske postaje Našice pokušali su realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku Više…

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra koji osniva nepostojeća ''Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu''

    Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Netko nepoznat stupi u kontakt s vama putem interneta, obeća vam zaradu u trgovanju kriptovalutama i samo trebate instalirati nekoliko aplikacija i unijeti svoje bankovne podatke... i nakon toga deseci tisuća eura vam nestanu s računa...

    U želji ‘rudarenja’ kriptovalutama ostao bez povećeg iznosa

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura