CRNA KRONIKA

Policija razriješila preko trideset kaznenih djela

Za sve je kriva jedna osoba, a vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta veća od 150.000 kuna

    Objavljeno 15.01.2020
    Ivona Amidžić

    Policijski službenici Službe općeg kriminaliteta PU osječko-baranjske, u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje u počinjenje ukupno 37 kaznenih djela (36 kaznenih djela „Teška krađa“ i jedno kazneno djelo „Računalna prijevara“).

    Od početka 2019. godine do 13. siječnja 2020. godine 31-godišnjak je provalio u dva ugostiteljska objekta, 33 obiteljske kuće i jedan stan na području Osijeka, Višnjevca, Tenje i Baranje. Ukrao je novac, nakit, mobitel, više novčanika s novcem i dokumentima, onesposobljen trofejni pištolj, bankovne kartice, razna alkoholna pića i ključeve.

    Tijekom studenog 2019. godine provalio je u obiteljsku kuću u Kozarcu i ukrao novac i bankovne kartice. Potom je ukradenom karticom na bankomatu u Osijeku podigao nekoliko tisuća kuna.

    Vlasnicima je nastala ukupna materijalna šteta veća od sto pedeset tisuća kuna

    Opsežnim operativnim radom i prikupljenim informacijama policijski službenici došli su do saznanja da bi počinitelj kaznenih djela mogao biti 31-godišnji hrvatski državljanin.

    Temeljem sudskog naloga policijski službenici 14. siječnja obavili su pretragu osobnog automobila i pretragu doma i drugih prostorija koje na području Osijeka koristi 31-godišnjak. U pretrazi su pronašli i uz potvrdu oduzeli više predmeta za koje se pretpostavlja da potječu od izvršenja kaznenog djela i predmete za koje se pretpostavlja da služe za izvršenje kaznenih djela.

    Operativna akcija „Antara“, koju su policijski službenici provodili unazad dva mjeseca, rezultirala je uhićenjem 31-godišnjeg počinitelja. Počinitelj je predan pritvorskom nadzorniku.

    „Počinitelj je pomno planirao kaznena djela“, istaknuo je voditelj Službe općeg kriminaliteta Krunoslav Patača te nastavio: „Neke predmete je prodavao i tako stjecao materijalnu korist.“ Na kraju tiskovne konferencije glasnogovornik PU osječko-baranjske Zoran Kon istaknuo je važnost poduzimanja mjera samozaštite, a više o svemu pročitajte ovdje.

    Također je upozorio građane da svoj tajni PIN broj ne nose zajedno s bankovnim karticama ili da ga ne zapisuju na njih. Na ovaj način tajni PIN broj je dostupan drugim osobama te olakšava počinjenje drugog kaznenog djela i povećava već nastalu materijalnu štetu.

    Skoro 3.000 kaznenih djela prošle godine

    Tijekom 2019. godine na području PU osječko-baranjske policijski su službenici evidentirali ukupno 2.890 kaznenih djela, dok su 2018. godine evidentirali ukupno 3.177 kaznenih djela.

    Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela u 2018. godini, 625 se odnosilo na kaznena djela teška krađa. U 2019. godini evidentirano je ukupno 650 kaznenih djela teška krađa.

    U 2018. godini, kao i u 2019. godini, evidentirana su ukupno 603 kaznena djela provalnih krađa.

    Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela teška krađa i provalne krađe tijekom 2018. godine 211 se odnosilo na provale u kuće i stanove. Od ukupnog broja evidentiranih kaznenih djela teška krađa i provalne krađe tijekom 2019. godine 171 se odnosila na provale u kuće i stanove.

    foto: PU osječko-baranjska

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi

    Danas oko 7.20 sati, policijski službenici Policijske postaje Našice pokušali su realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku Više…

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra koji osniva nepostojeća ''Nacionalna udruga za gluhe i tjelesno potlačene ljude i siromašnu djecu''

    Prijevare na kućnom pragu – savjeti građanima

    U Osijeku su nedavno zamijećene dvije nepoznate ženske osobe kako traže pomoć od građana u novcu za osnivanje međunarodnog centra Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Počinitelj je između 29. i 30. ožujka na širem području Osijeka provalio u školu iz koje je ukrao tablet i tri prijenosna računala

    Otkriven provalnik koji je krajem ožujka provalio u školu

    Netko nepoznat stupi u kontakt s vama putem interneta, obeća vam zaradu u trgovanju kriptovalutama i samo trebate instalirati nekoliko aplikacija i unijeti svoje bankovne podatke... i nakon toga deseci tisuća eura vam nestanu s računa...

    U želji ‘rudarenja’ kriptovalutama ostao bez povećeg iznosa

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi