ŽIVOT

Policija u ratu protiv virusa: Nema više upozorenja – idu kažnjavanja

Love se svi oni neodgovorni koji unatoč nalozima liječnika da ostanu u samoizolaciji odlaze među druge građane

Objavljeno 29.03.2020
Lana Matić

Iako smo u svojevrsnom ratu, hrvatska policija ovaj put, istina, nije u prvom redu, ali je tu gdje treba biti kako bi omogućila da cijeli sustav besprijekorno funkcionira i kako bi medicinskom osoblju i građanima omogućila da što lakše prebrode ovu iznimno tešku krizu, piše Glas Slavonije.

Možda se nekome čini da njihova uloga nije istaknuta, no, naprotiv, oni su tu odmah do zdravstvenih djelatnika u borbi protiv opakog virusa koji se širi neslućenom brzinom i kojemu je jedini cilj da zarazi što je više novih zdravih organizama, jer i on živi toliko dugo koliko mu mi dajemo mogućnost da se dalje reproducira. Dok se doktori, infektolozi, epidemiolozi… bore da očuvaju zdravlje već oboljelih, osnovna zadaća policije jest da prekine lanac širenja koronavirusa zaustavljanjem onih građana koji se u neznanju, ali bogme i onih koji se namjerno ne pridržavaju svih naputaka, mjera i upozorenja koje već danima i tjednima slušamo od nadležnih službi. Love se svi oni neodgovorni koji unatoč nalozima liječnika da ostanu u samoizolaciji odlaze među druge građane, kreću se po mjestima na kojima se okuplja veći broj osoba i na taj način postaju prijenosnici bolesti.

Smanjiti broj vožnji

Od prije četiri dana djelatnici Policijske uprave osječko-baranjske počeli su i s provedbom odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite o zabrani napuštanja mjesta boravka postavljanjem osam punktova na izlazima s područja županije. Povod za tu odluku je vrlo jednostavan – da se dnevne migracije stanovništva svedu na najmanju moguću mjeru, ali i da se svim službama nužnim za funkcioniranje života omogući nesmetani prolazak i rad. Provjeravaju se svi oni koji vozilima napuštaju naše područje ili pak u njega ulaze iz kojega god to razloga bilo. Da to nije nimalo jednostavan i lak posao uvjerili smo se u petak na jednom takvom stalnom punktu smještenom iza Klise, na križanju cesta Osijek – Vukovar i Vera – Bobota.

Nikakvih primjedbi na postupanje policije nije imao Vukovarac Zlatko koji je zaposlenik vukovarske bolnice za koju je dostavnim vozilom išao po krv.

“Tako i treba jer ljudi, izgleda, još nisu svjesni što se sve može dogoditi izgubimo li kontrolu nad širenjem virusa. Ovo što se sada događa drugdje, može se dogoditi i nama ako se ljudi budu ponašali neodgovorno”, kazao je Zlatko dodajući kako mjere treba i postrožiti pokaže li se da na cestama ima onih koji se vozaju bez potrebe.

Sličnog je razmišljanja i Slađan iz Ivanić-Grada koji u svome kamionu prevozi dezinfekcijska sredstva. “Ovo mi je danas već peti punkt kojim prolazim. Prije sam prošao kod Županje, Nuštra, Vukovara i Vinkovaca. Nemam ništa protiv, ali mi se ipak čini kako na cesti ima još uvijek puno civilnih vozila. Trebalo bi to pooštriti, na cesti dopustiti samo ono što mora biti na cesti. Cilj nam je da se ovog stanja riješimo što prije, a to će teško ići ovako”, pojašnjava Slađan.

I Filip iz Vinkovaca koji putuje dnevno i do Zagreba smatra da prednost na cesti ipak treba dati onima koji prevoze hranu.

“Prevozim ribu i riblje prerađevine. Još je ovdje dobro, ali što smo bliže Zagrebu sve je više privatnih vozila na cestama. Treba tome stati na kraj, nije vrijeme za igru”, poručuje Filip, koji je iskoristio priliku da se požali na tešku gospodarsku situaciju koja pogađa posebno male tvrtke kao što je njegova. “Do sada mi je maloprodaja opala za više od 50 posto”, tvrdi Filip, “i nisam siguran do kada mogu izdržati.”

Otvoriti koridor
U šleperu je živu stoku prevozio Miomir iz Darde za Vrbovec. “Naši kamioni stalno su u pogonu jer proizvodnja hrane ne smije stati. Sve je u najboljem redu, dečki rade svoj posao i na nama je samo da radimo ono što nam kažu. Tako je uostalom i najbolje i tako ćemo izbjeći stvaranje gužvi”, kazao je ovaj Baranjac.

Saša iz Borova radi za privatnog pekara i razvozi kruh i pecivo po okolnim selima. I po nekoliko puta prolazi isti punkt, no svaki je put procedura ista. “Nema popusta. Uostalom, ovako pod maskama teško je raspoznati ljude. Na punktu je dovoljno policajaca, tako da pregledavaju i po četiri vozila odjednom. Ide to relativno brzo”, ispričao nam je Saša i pohvalio svoga gazdu. “Nabavio nam je svu opremu za zaštitu, brine se o nama, o našem zdravlju i to uvijek stavlja na prvo mjesto. Gazda je super, teško je naći takvoga, nije mu samo novac u glavi”, zaključio je.

Kristijan iz Meca u šleperu jedne prehrambene tvrtke prevozio je piletinu, ali imao i jedan kvalitetan prijedlog koji bi mogao biti koristan za prijevoznike. “Neparnim danima vozim u Vukovar i Ilok, a parnim danima u Slatinu. Potražnja je velika, prošli tjedan nismo mogli natovariti kamione koliko je trebalo voziti. Ne možemo nasmagati mesa kolika je potražnja i zato bi možda bilo dobro da se za takvu robu naprave neki koridori. Posebno kada dođe toplije vrijeme”, kaže Kristijan.

Na punktu smo zatekli i Šimu iz Bobote koji nam kaže kako rijetko izlazi iz kuće, a kada to čini, čini samo zato što mora u kupnju po kućne potrepštine. “Da mi nije isteklo osiguranje, sada sigurno ne bih bio ovdje. U nabavu idem ranije, tako da je ovo ispalo iznenada”, kaže Šimo.
Glasnogovornik osječko-baranjske policije Zoran Kon naglašava kako policiji nije cilj kažnjavanje građana, no da nije vrijeme u kojemu se smiju ponavljati pogreške koje dovode u opasnost živote drugih građana. “Policija više ne moli građane i ne apelira, već upozorava da su dužni pridržavati se svih uputa i mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite. U suprotnom će biti kažnjeni”, poručio je Kon.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata potvrđen jedan slučaj zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, a umrlih nema, izvijestio je u subotu Više…

Ukupan broj ozdravljenih je 2.059, što je osam novoozdravljenih u 24 sata

Stožer: Nema novih novooboljelih, u Zagrebu umrla još jedna osoba

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nema novooboljelih od koronavirusa, a u Zagrebu je na respiratoru umrla jedna osoba, izvijestio Više…

Iz Švedske su u četvratak stigla još tri radnika kojima su uzorci za testiranje uzeti na ulasku u Hrvatsku

Slavonski Brod: Oboljela od Covida-19 povratnica s gradilišta u Švedskoj

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije potvrdio je jednu novooboljelu osobu koronavirusom, a riječ je o radnici koja se nedavno vratila Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj

Velika akcija Campus caffea - Popij jednu kavu i tako doniraj jednu kunu osječkoj Udruzi Devet Života

Humanitarka: Mačke ne smiju piti kavu, ali ova šalica kave će im svakako pomoći

Jutros je i cijeli državni vrh obilježio Dan državnosti na Mirogoju

Nakon skoro dva desetljeća, Hrvatska Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja