CRNA KRONIKA

Policija uhitila višestruke kradljivce, provalnike i razbojnike!

Pravnim i privatnim osobama je počinjena veća materijalna šteta. Kako bi se zaštitili od razbojnika, policija savjetuje poduzimanje slijedećih mjera opreza

    Objavljeno 12.03.2022
    Petar Tauković

    Na području Policijske uprave osječko – baranjske tijekom protekla 24 sata evidentirana su 4 kaznena djela od kojih izdvajamo 2 kaznena djela teška krađa i 1 kazneno djelo krađa. U nastavku je policijsko izvješće.

    POLICIJA UHITILA VIŠESTRUKOG KRADLJIVCA

    Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo „Teška krađa“ i tri kaznena djela „Krađa“.

    Jučer, 11. ožujka, oko podneva, na području grada Osijeka, 22-godišnjak je prišao 59-godišnjakinji ispred trgovačkog centra i iz trgovačkih kolica joj ukrao torbicu sa novčanikom i osobni dokumentima te pobjegao. Odmah po zaprimljenoj prijavi policijski službenici poduzeli su mjere traganja za počiniteljem i intenzivnim obilaskom užeg i šireg mjesta događaja kradljivac je pronađen sa ukradenim stvarima i uhićen.

    Protiv 22-godišnjaka nadležnom državnom odvjetništvu policijski službenici podnose kaznenu prijavu. Također, dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 22-godišnjak počinio i tri kaznena djela „Krađe“ u prodavaonicama u Osijeku. Naime, 22-godišnjak je u tri navrata iz prodavaonica na širem području Osijeka ukrao brijači aparat i parfeme.

    Pravnim osobama pričinio je materijalnu štetu više tisuća kuna.
    Nadležnom državnom odvjetništvu protiv 22-godišnjaka ponosimo posebno izvješće.

    UHIĆENI PROVALNICI

    Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da su 40-godišnjih hrvatski državljanin i 19-godišnji hrvatski državljanin počinili dva kaznena djela „Teška krađa“. U ponedjeljak, 7. ožujka, u večernjim satima, u Potnjanima, 40-godišnjak i 19-godišnjak su kroz prozor ušli u obiteljski kuću, vlasništvo 76-godišnjakinje, u kojoj su razbacali stvari i udaljili se u nepoznatom smjeru.

    Također, iste večeri, dvojac je ušao u otključanu kuću vlasništvo 81-godišnjeg hrvatskog državljanina, a potom su provalili u ostavu iz koje su ukrali više prehrambenih proizvoda. Nakon toga su iz gospodarske prostorije ukrali više kilograma suhomesnatih proizvoda.

    Vlasniku, 81-godišnjaku, pričinili su materijalnu štetu oko 3000 kuna.
    Protiv provalnika nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo kaznenu prijavu.

    POLICIJA UHITILA RAZBOJNIKE U VALPOVU

    Policijski službenici Policijske uprave osječko-baranjske, Sektora kriminalističke policije, Službe općeg kriminaliteta su u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Belišće dovršili kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom i 20-godišnjakom zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela „Razbojništva“ na području Valpova. Unatrag dva mjeseca policijski službenici provodili su opsežno kriminalističko istraživanje koje je dovelo do uhićenja dva razbojnika.

    Naime, sumnja se da su 22-godišnjak i 20-godišnjak u vremenskom periodu od 13. siječnja do 5. ožujka, u večernjim satima, na području grada Valpova, počinili tri kaznena djela razbojništva nad tri djelatnice trgovačkih radnji na način da su maskirani ulazili u trgovine u vrijeme kada su se u njima nalazile same djelatnice i uz ozbiljne prijetnje hladnim oružjem od njih otuđivali novac. Jučer, temeljem naloga suda, pretraženi su domovi i druge prostorija kojima se koriste razbojnici kojom prilikom su pronađeni predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem razbojništva.

    Pravnim osobama dvojac je pričinio materijalne štete više tisuća kuna. Jutros, u 8 sati, osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku PU osječko-baranjske.

    Protiv razbojnika policijski službenici podnose posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

    O ovim događajima smo pisali i ranije, a više možete pročitati OVDJE: https://osjecko-baranjska-policija.gov.hr/vijesti/razbojnik-ukrao-novac-36631/36631  https://osjecko-baranjska-policija.gov.hr/vijesti/razbojnistvo-36781/36781  i  https://osjecko-baranjska-policija.gov.hr/vijesti/razbojnistvo-36910/36910 .

    Kako bi se zaštitili od razbojnika, policija savjetuje poduzimanje slijedećih mjera opreza:

    • ulicom hodajte odlučno i poslovno, što može razbojnika obeshrabriti da vas odabere kao žrtvu,
    • izbjegavajte mračne ulice, parkove, prolaze i parkirališta – iako možda dulje traje, bolje ih zaobići i krenuti osvijetljenim i prometnim ulicama,
    • budite oprezni kada na bankomatu podižete novac, osobito noću,
    • izbjegavajte nositi veću količinu novca u gotovini i nikada ne pokazujte pun novčanik,
    • ključeve automobila pripremite prije nego što dođete do vozila, jednako kao i ključeve stana,
    • ne primajte nepoznate osobe u vozilo i ne sjedajte sami u vozilo s neznancem.

    Budući su često meta razbojnika banke, mjenjačnice, kladionice, benzinske postaje, trgovine i druge ustanove, savjetujemo preventivnu zaštitu pravnih osoba i to:

    • uključite tehničke uređaje zaštite (video nadzor, protuprovalne uređaje i sl.), a ukoliko ih ne posjedujete, razmislite o njihovoj instalaciji, odnosno o angažiranju fizičke zaštite (zaštitari),
    • organizirajte siguran transport novca iz vašeg poslovnog prostora,
    • obratite pozornost na sumnjive osobe u prostoru (osobe koje često dolaze a ne kupuju, već samo razgledaju),
    • ne držite veće količine novčanica velikih apoena u blagajni, već ih sklonite na sigurno mjesto u poslovnom prostoru,
    • kod prebrojavanja utrška, zaključajte vrata trgovina i  poslovnica te provjerite jesu li sve osobe napustile prostor, poželjno je da u prostoru budu dvije zaposlene osobe radi sigurnosti, a ukoliko imate angažiranog zaštitara, neka i on bude nazočan.

    Unatoč svim mjerama opreza, uvijek postoji mogućnost da postanete žrtvom razbojništva. U tom slučaju najvažnije je da ne pružate otpor, pogotovo ako vam razbojnik prijeti oružjem – ne izlažite se opasnosti i postupajte po njegovim zahtjevima! Pokušajte zapamtiti što više detalja koji bi kasnije mogli pomoći policiji u otkrivanju počinitelja: izgled, ponašanje, govor i boja glasa, odjeća, prijevozno sredstvo i ostalo. Čim to okolnosti dopuste, nazovite policiju! Radi zaštite tragova, prije dolaska policije, nemojte nište dirati niti se kretati po prostoriji u kojoj se dogodio napad.

    PRONALAZ MINSKO – EKSPLOZIVNOG SREDSTVA

    Jučer, 11. ožujka, u prijepodnevnim satima, na poljoprivrednoj površini između mjesta Darda i Osijek, 82-godišnji hrvatski državljanin je prilikom izvođenja poljoprivrednih radova radnim strojem iz zemlje iskopao projektil. Na mjesto događaja izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je na siguran način izuzeo projektil.

    Podsjećamo građane da akcija „Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“ još traje.
    Pozivamo građane, koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo Vas da takva sredstva ne donosite u policijske postaje, kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja. O namjeri predaje obavijeste nas na broj 192 ili osobno u najbližoj policijskoj postaji. Poslat ćemo stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način.
    Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Počinitelj je između 29. i 30. ožujka na širem području Osijeka provalio u školu iz koje je ukrao tablet i tri prijenosna računala

    Otkriven provalnik koji je krajem ožujka provalio u školu

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika II. policijske postaje Osijek utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 46-godišnjak počinio kazneno djelo Više…

    Pokušao je pobjeći policajcima od uhidbenog naloga, skočio kroz prozor i smrtno stradao...

    Smrtno stradao u bijegu od policajaca koji su ga došli uhititi

    Danas oko 7.20 sati, policijski službenici Policijske postaje Našice pokušali su realizirati dovedbeni nalog koji je Županijski sud u Osijeku Više…

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Nepoznati počinitelj je 5. ožujka stupio u kontakt s 55-godišnjakom, kojeg je lažnim prikazivanjem činjenica oko ulaganja doveo u zabludu Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 47-godišnjak počinio kazneno djelo „Izbjegavanje carinskog nadzora“ te protiv njega slijedi prijava nadležnom državnom odvjetništvu

    “Pao” s 1.920 kutija cigareta

    59-godišnjak sa šireg područja Našica, je 20. travnja s 44-godišnjakinjom dogovorio prodaju peći na drva, za iznos od 150 eura, a koji mu je trebala isplatiti idućeg dana, što nije učinila. No nakon toga ga je i opljačkala...

    Otkrivena počiniteljica krađe i prijevare

    Počinitelj je između 29. i 30. ožujka na širem području Osijeka provalio u školu iz koje je ukrao tablet i tri prijenosna računala

    Otkriven provalnik koji je krajem ožujka provalio u školu