GOSPODARSTVO

Poljska razvojna banka BGK donirala Hrvatskoj 250 tisuća eura

"Novac će pomoći Hrvatima da obnove mjesta koja su najviše stradala u potresima. Podrška Poljske razvojne banke BGK izraz je dobrosusjedske i 'tromorske' suradnje s Hrvatskom."

    Objavljeno 02.02.2021
    Darija Kovačić

    Poljska razvojna banka BGK donirala je 250 tisuća eura za pomoć Hrvatskoj koja je zadnjih tjedana pogođena serijom potresa, a novac je u obliku donacije otišao Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, priopćili su iz BGK-a.

    Predsjednica BGK i predsjednica nadzornog odbora Fonda Tri mora Beata Daszyńska-Muzyczk istaknula je da su Poljaci zajedno s Hrvatima u ovim teškim vremenima, te da su poduzeli stvarne mjere pomoći.

    “Novac će pomoći Hrvatima da obnove mjesta koja su najviše stradala u potresima. Podrška Poljske razvojne banke BGK izraz je dobrosusjedske i ‘tromorske’ suradnje s Hrvatskom. Solidarnost među zemljama, posebno u tako teškim vremenima, osnova je za izgradnju uskih regionalnih veza ne samo na ekonomskoj već i na socijalnoj razini. S Hrvatskom imamo posebne odnose, uključujući HBOR razvojnu banku, zbog uske suradnje i država i banaka u Inicijativi tri mora i Fondu tri mora ”, istaknula je  Daszyńska-Muzyczka.

    Veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević u ime veleposlanstva zahvalio se  Nacionalnoj razvojnoj banci Poljske BGK na  solidarnosti i  pomoći.

    “Poljske institucije i poljski građani u svojim brojnim inicijativama pokazali su veliku solidarnosti s gradovima Petrinjom i Siskom i svim hrvatskim građanima pogođenima razornim potresom koji je pogodio Hrvatsku 29. prosinca prošle godine”, istaknuo je Vidošević.

    Hrvatskoj je, među ostalim, ponudila pomoć Europska komisija, zemlje EU i zemlje koje nisu članice EU. BGK potiče druge poljske tvrtke da podrže napore Hrvata u obnovi mjesta koja su najviše pogođena katastrofom.

    Začetnici Inicijative Tri mora 2015. bili su poljski predsjednik Andrzej Duda i tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Prošle je godine Hrvatska također službeno objavila svoju deklaraciju o pristupanju Fondu tri mora čiji je inicijator, suosnivač i glavni dioničar BGK. Hrvatska je putem svoje HBOR razvojne banke aktivno sudjelovala u osnivanju i radu Fonda od samog početka.

    Bank Gospodarstwa Krajowego je, inače, državna razvojna banka – jedina takva institucija u Poljskoj, koja podržava društveno-ekonomski razvoj zemlje, a provođenjem strateških razvojnih projekata financira, između ostalog, najveće infrastrukturne investicije, povećava pristup Poljaka stambenom zbrinjavanju i stimulira poduzetništvo poljskih tvrtki u zemlji i inozemstvu. Ulagač je u fondove čijom imovinom upravlja Poljski fond za razvoj.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pakete je u ime TIKA-e predala Sedef Bulut, koordinatorica atašea programsko koordinacijskog ureda Turske agencije za suradnju i koordinaciju

    Velika donacija 300 humanitarnih prehrambenih paketa za osječke građane u potrebi

    Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) povodom mjeseca ramazana, a u suradnji s Podravkom, donirala je u petak 300 Više…

    SPAR je za kupce organizirao i druženje s poznatim hrvatskim chefom Tomislavom Špičekom, koje će se održati u petak 27. kolovoza od 17 do 18 sati

    Novi Interspar hipermarket otvoren u omiljenoj Portanovi

    SPAR Hrvatska je 26. kolovoza otvorio svoj najnoviji INTERSPAR hipermarket u Osijeku. Riječ je o omiljenom hipermarketu, koji se prostire Više…

    Do danas je Revolut privukao više od 150.000 klijenata u Hrvatskoj.

    Revolut pokrenuo banku u Hrvatskoj, klijentima nude niz pogodnosti

    Globalna financijska platforma i jedan od najpopularnijih fintecha kod nas – britanski Revolut – od sada će poslovati i kao Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Kada završimo modernizaciju tramvajske infrastrukture nećemo stati. Planiramo i radimo na preseljenju remize na Zeleno polje, a uskoro ćemo javnosti predstaviti idejno rješenje – istaknuo je gradonačelnik

    Završetak radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture se očekuje do kraja ove godine

    Ovdje možete pronaći 10 pozicija koje su istaknute samo za vas ovog tjedna! Sretno u pronalasku idealnog radnog mjesta!

    Poslodavci traže nove djelatnike – donosimo popis novih radnih mjesta u OBŽ

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja