Pomoć Republici Hrvatskoj kroz Mehanizam unije za civilnu zaštitu

Razorni potres s epicentrom kod Petrinje aktivirao je međunarodnu zajednicu civilne zaštite u pružanju žurne pomoći

    Objavljeno 03.01.2021
    Darija Kovačić

    Nakon što je Republika Hrvatska 29. prosinca 2020. aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu – program Unije namijenjen pružanju žurne pomoći – te zatražila zimske šatore za 6 – 8 osoba, svjetiljke sa zaštitom od PVC mreže (unutarnje), rasvjetne balone / tornjeve za osvjetljenje, električne grijače, sklopive krevete, vreće za spavanje i kontejnere za stanovanje, prva žurna pomoć je stigla istog dana iz Republike Slovenije, Uprave za zaštitu i spašavanje Ministarstva obrane oko 23 sata. Radi se o 4 kontejnera, 10 šatora, 10 grijalica, 100 kreveta i 300 vreća za spavanje koji su tijekom noći pristigli u centralno skladište civilne zašite u Jastrebarsko odakle se prevoze na pogođena područja u skladu s procijenjenim potrebama, objavili su u Ravnateljstvu civilne zaštite.

    Osim Slovenije hrvatskom zahtjevu za pomoć odazvale su se i brojne druge države te je 30. prosinca pomoć stigla iz Italije: 100 šatora u kontejnerima (oba kontingenta stigla 30. prosinca kasno u noći), Slovačke: 44 grijalice i 120 vreća za spavanje (stiglo 30. prosinca), Mađarske: 250 kreveta i 250 vreća za spavanje (stiglo 30. prosinca), Grčke: 53 šatora, 51 peć na drva, 665 vreća za spavanje, 900 kreveta (stiglo od 30. prosinca do 1. siječnja kopnom i zračnim putem), Austrija: 83 kontejnera (78 poslano 30. prosinca i još 5 danas, 3. siječnja) , 200 rasvjetnih tijela, 3 balona za rasvjetu, 14 grijača i 470 kreveta (poslano 30. prosinca),  Rumunjske: 31. prosinca stiglo 50 šatora, 100 kreveta, 200 vreća za spavanje i 14 kontejnera. Češka je dostavila 600 kreveta, 1200 vreća za spavanje, 10 grijača, 2 lampe i 1 rasvjetni toranj, 1200 deka, Portugal je 1. siječnja poslao 500 kreveta zračnim putem, Bugarska 1. siječnja poslala 100 grijača, 500 kreveta + dodatno 284 setova za spavanje.

    1. siječnja kopnenim putem poslijepodne stigla je pomoć iz Francuske (240 šatora), Turske (272 grijalice) i Litve (300 vreća za spavanje). Iz Švedske su 2. siječnja stigla 4 kamiona pomoći, a danas 3. siječnja se očekuje dolazak preostalih 11 kamiona iz Švedske (60 šatora i 2000 kreveta) i Njemačke (500 vreća za spavanje).

    Pružanje pomoći u zimskim šatorima (nespecificirana količina) u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu jučer je, 2.siječnja, najavila i Finska.

    Danas, 3. siječnja, očekuje se dolazak Turske pomoći ( 480 šatora) kopnenim putem, bilateralno.

    Bilateralno je 1. siječnja Poljska  dostavila 10 šatora , 150 kreveta i 150 vreća za spavanje,  Bugarska dostavlja 3.1. pošiljku vode gradu Petrinji, a Turska 100 kontejnera brodom ( kreću 4. siječnja)  uz dolazak operativnih snaga.

    Republika Koreja ponudila je 10 000 kom testova za COVID-19, što je prihvaćeno.

    31. prosinca zatraženo je još 100 kontejnera u okviru Mehanizma unije za civilnu zaštitu, u ovom trenutku nema aktivnih ponuda.

    Hrvatska je osigurala smještaj (noćenje i prehranu) za ekipe iz Rumunjske, Francuske i Švedske.

    “Ovim putem zahvaljujemo svima koji su se odazvali našem zahtjevu za pomoć te kontaktirali Ravnateljstvo civilne zaštite s upitima za slanje pomoći”, zaključili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.
    Foto: civilna zaštita

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    I dalje potrebna vaša financijska pomoć za obitelj gosp. Andrijane Matijević iz Škabrnje, samohranu majku petero maloljetne djece od 8 - 15 godina, teško bolesnu udovicu umrlog Hrvatskog Branitelja i njihovo petero maloljetne djece, koji žive u neljudskim i jako teškim uvjetima

    Akcija za obitelj Matijević iz Škabrnje – počela je unutarnja i vanjska obnova kuće i radovi su u tijeku

    I dalje potrebna vaša financijska pomoć za obitelj gosp. Andrijane Matijević iz Škabrnje, samohranu majku petero maloljetne djece od 8 Više…

    "Svi se pitamo do kada će se država „učiti“ kako reagirati u kriznim intervencijama? I što se još treba dogoditi da se građani osjećaju sigurnima, da znaju da će im sustav osigurati pomoć i zaštitu?"

    SDP: Vlada je zakazala – Slavonci su ponovno ostali prepušteni sami sebi!

    Eurozastupnik Fred Matić, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, načelnik Starih Mikanovaca Mario Milinković, načelnik Babine Grede Josip Krnić, načelnik Cerne Josip Štorek, Više…

    Broj mrtvih raste svakodnevno, a strah je i od pojave humanitarne krize, pojave bolesti i smrti radi razloga koji nije potres. Hrvatski tim Civilne zaštite "opasno je raditi preko noći, ima kriminala"

    Više od 22000 mrtvih trenutno u Turskoj! Hrvatski tim pretražuje ruševine, iznimno je teško!

    U potresom pogođenom turskom gradu Antakyi nema struje, vode ni hrane, ali ima kriminala, rekao je Mladen Vinković, zapovjednik hrvatskog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Ali zato nosi najbolje popuste u svibnju, portastična srijeda ovaj mjesec održat će se u srijedu 8. svibnja

    Portanova – Portastična srijeda ovaj mjesec kasni

    Iločke zidine su najveći i najbolje očuvan fortifikacijski kompleks u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obilazak obnovljenih zidina, radionice za djecu, izložbu u Muzeju grada Iloka i otvorena vrata iločkih vinarija, posjetitelji se od 17 sati u petak, subotu i nedjelju mogu i besplatno voziti turističkim vlakićem na ruti Stari podrum – Principovac – Stari podrum

    [FOTO] Dobra ideja za izlet – Iločke zidine otvorene, posjetitelje do nedjelje očekuje bogat program

    Na natjecanju je  nastupilo oko 300 plivačica i plivača svih kategorija iz 13 plivačkih klubova Srbije, BiH i Hrvatske. PK Osijek je predstavljalo 44 natjecatelja/ica koji su odličnim plivanjem osvojili velik broj medalja

    [FOTO] RK Osijek na 3. otvorenom prvenstvu Vukovarsko-srijemske županije u plivanju