KULTURA

Ponovljen natječaj za intendanta HNK u Osijeku, Miroslav Čabraja sada favorit!?

Imamo intendanta? A kako novi natječaj prednost daje djeci branitelja, a uzmemo li obzir kandidate čijim se imenima špekuliralo i pri prvom raspisivanju natječaja, sada će Miroslav Čabraja, kao sin branitelja, možda biti u prednosti ...

Objavljeno 28.09.2018
Alan Srčnik

Natječaj za intendanta HNK u Osijeku je ponovljen! OsijekNEWS je ‘pogodio’ u pretpostavci razloga sazivanja konferencije za novinstvo Božidara Šnajdera. Pa i u razlogu ponavljanja natječaja, a s obzirom da je u istom izostala zakonski zahtjevana ‘rečenica’ o djeci branitelja i njihovoj prednosti pri izboru.

Dakle, poništen je prethodni natječaj za intendanta HNK u Osijeku, a pošto je resorno ministarstvo ukazalo na izostanak zakonski zahtjevane forme o prednosti djece branitelja pri zapošljavanju. Šnajder je natječaj poništio, tvrdeći kako vremenske odrednice nisu ugrožene, budući da mu mandat ističe tek u svibnju sljedeće godine. I novi je raspisan!

A kako novi natječaj prednost daje djeci branitelja, a uzmemo li obzir kandidate čijim se imenima špekuliralo i pri prvom raspisivanju natječaja, sada će Miroslav Čabraja, kao sin branitelja, možda biti u prednosti.

Preostali kandidati, među kojima i Dražena Vrselja, za koju se (ne)spretno založila županijska pročelnica na otvaranju sezone u nastupnom govoru, odnosno Aleksandar Bogdanović glumac i član kazališnog vijeća, prema našem saznanju, nemaju tu kvalifikaciju. Iako, dozvoljavamo da informacije možda i nisu točne.

Konferencija za novinstvo u nastavku je branila Šnajderove minule godine u kazalištu, a kroz neosporne činjenice početka obnove kazališta sukladno raspoloživim sredstvima, kao i o također neospornu činjenicu ponajboljih godina osječkog teatra kroz višestruke nagrade kazališnih predstava osječkog HNK-a.

Kako piše Nacionalni portal.hr, a prenoseći Hina-u, Šnajder je još na ‘pressici’ rekao kako je nakon objave natječaja član Kazališnog vijeća Nedjeljko Bosanac došao u posjed naputka Ministarstva kulture od 18. rujna, koji nije izravno upućen osječkom HNK-u nego samo nekim institucijama kulture, a u kojemu stoji da kod raspisivanja u tekstu natječaja treba napomenuti da, temeljem zakonskih odredbi, hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri natječaju za radna mjesta.

Kako to nije navedeno u raspisanom natječaju, niti stoji u Statutu osječkog HNK-a, a niti u Zakonu o kazalištima, Šnajder je kazao da je Bosanac predložio predsjednici Kazališnog vijeća da se hitno sazove sjednica te da se natječaj poništi i taj naputak ubaci u tekst novoga natječaja.

Premda smatra da službe HNK-a nisu ni u čemu pogriješile, jer je natječaj raspisan u skladu s kazališnim Statutom, izvijestio je da je natječaj poništen te je raspisan novi, s dodanim naputkom, kazavši kako “ne vidi da se tu nešto bitno dogodilo, jer njegov mandat istječe u svibnju iduće godine”.

Zakon o hrvatskim braniteljima na snazi je od 2017. godine, a Ministarstvo kulture se tek nakon raspisivanja natječaja u Osijeku sjetilo dostaviti naputak, ali opet ne nacionalnim kazalištima, premda Ministarstvo provodi nadzor nad zakonitošću njihova rada te smatramo da su nas trebali upozoriti, ocijenio je Šnajder.

Tvrdi kako su u međuvremenu “prošli natječaji Šibeniku, Dubrovniku i Zagrebu, bez tih naputaka, koji nisu poništavani”.

Smatra da se neće ponoviti situacija iz 2013. godine, kada mu je istekao mandat i kada se osnivači grad Osijek i Osječko-baranjska županija nisu mogli dogovoriti oko imenovanja novoga intendanta ili vršitelja dužnosti, a tadašnji Zakon o kazalištima uopće nije predviđao takvu okolnost.

U veljači 2014. godine Zakon o kazalištima hitno je izmijenjen odredbom da u takvoj situaciji vršitelja dužnosti intendanta imenuje Ministarstvo kulture, podsjetio je Šnajder.

Odbacio je i neke medijske napise u kojima ga se, kako drži, neargumentirano i neistinito proziva za neadekvatan repertoar, loše financijsko poslovanje te nepravilno knjiženje sredstava koje Kazalište dobija od osnivača.

Ustvrdio je da su izvješća o poslovanju HNK-a prihvaćena na predstavničkim tijelima grada i Županije, a da je u njegovom mandatu osječki HNK dobio tri Nagrade hrvatskog glumišta te brojna druga priznanja i nagrade.

Ističe kako nije u sukobu s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, niti sa županom Ivanom Anušićem te da ga čude napisi, u kojima ga se, kako drži, “blati na neprimjeren način”.

Ako nekome smetam, neka mi se to kaže, i ja ću, ako treba, danas dati ostavku, ali želim da mi se to kaže argumentirano, a ne ovako, istaknuo je Šnajder – zaključuje se u tekstu Nacionalnog portala, a koji je prenio Hina-u.

Intendanta, dakle, čekamo …

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Najbolja sporedna muška uloga, najbolja kazališna scenografija i kostimografija, najbolja predstava u cjelini u kategoriji operete, najbolje redateljsko rješenje te najbolja muška uloga u istoj kategoriji

Objavljene nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta za 2023. za najbolje predstave i izuzetna umjetnička ostvarenja – Osječkom HNK-u čak pet nominacija

Najbolja sporedna muška uloga, najbolja kazališna scenografija i kostimografija, najbolja predstava u cjelini u kategoriji operete, najbolje redateljsko rješenje te Više…

Izena-no-Kai predstavlja narodne plesove otočja Okinawa, a njihovi nastupi temelje se na klasičnoj eleganciji i tradiciji povijesnog kraljevstva Ryukyu uz mnogo dinamike

Nastup japanskog plesnog ansambla Izena-no-Kai u Osijeku

U sklopu obilježavanja 30. obljetnice diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, u Rijeci i Osijeku nastupit će plesni ansambl iz Više…

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Osijek Dražena Vrselja i ravnatelj drame Miroslav Čabraja u četvrtak su najavili novu sezonu...

HNK 116. sezona: “Pa nek sam krijes na brdima”

Novu 116. kazališnu sezonu HNK u Osijeku u četvrtak su pred medijima predstavili intendantica Dražena Vrselja i ravnatelj drame Miroslav Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Posjetitelji koncerta su dugotrajnim pljeskom nagradili sve izvođače, a zbor je zajedno sa svim nazočnima otpjevao skladbu Gospodin slavno uskrsnu

Uskrsni koncert Pjevačkoga društva sv. Josipa Osijek

U novom filmskom tjednu uz Back to Black premijerno na program stižu još 2 nova filmska naslova. Nabavite na vrijeme i karte za predstave i stand up komedije!

Kino Urania – Back to Black

Ovaj tjedan u kinu Urania plačemo… od smijeha! A u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stiže i 6 novih filmskih naslova.

Kinematografi Osijek – Četiri predstave i šest novih filmova