ŽIVOT

Ponovno se priprema dvorana “Gradski vrt” zbog popunjavanja kapaciteta osječkoga KBC-a

S današnjim danom u osječkome KBC-u zbog zaraze ili samoizolacije izvan sustava su 22 liječnika i 62 medicinske sestre

Objavljeno 17.11.2020
Ivona Amidžić

Kapaciteti osječkoga KBC-a i našičke bolnice za smještaj oboljelih od covida-19 postupno se popunjavaju te se polako, bude li to potrebno, priprema sportska dvorana “Gradski vrt” za smještaj novooboljelih pacijenata, najavio je u utorak osječko-baranjski Stožer civilne zaštite.

Ravnatelj osječkoga KBC-a Željko Zubčić izjavio je novinarima kako su u bolnici za covid pacijente osigurali oko 200 kreveta i da je, s trenutačnim funkcioniranjem KBC-a, to maksimalni kapacitet koji se može izdvojiti, a da pritom drugi oblici zdravstvene zaštite ne budu ozbiljno narušeni.

S obzirom na to da je u KBC-u trenutačno 168 pacijenata s koronavirusom, od kojih 34 na respiratoru, i da je u protekla 24 sata u županiji potvrđeno rekordnih 237 slučajeva zaraze, Zubčić smatra kako “brojke zabrinjavaju i nisu optimistične”.

Podsjetio je kako se dio pacijenata prebacuje u Opću županijsku bolnicu u Našicama, i to pet na dan, te je dodao kako bi ondje, s današnjim danom, moglo biti oko 40 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

Našice imaju određene kapacitete kao i osječki KBC, i kada se to popuni, ostaje nam zadnja linija obrane, a to je osječka sportska dvorana ‘Gradski vrt’. Polako pripremamo dvoranu, dobar dio opreme već imamo u skladištu u Bizovcu, a Civilna zaštita  nabavlja opremu koja nam nedostaje, rekao je Zubčić i dodao kako će, ako svi kapaciteti budu popunjeni, osječki KBC preuzeti brigu za pacijente koji budu smješteni u “Gradski vrt”.

Pozvao je građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera jer Osječko-baranjska županija ima mnogo novozaraženih, a kapaciteti osječkoga KBC-a nisu neograničeni s obzirom na to da toj bolnici gravitiraju pacijenti i iz drugih slavonskih županija.

Izvijestio je kako su, s današnjim danom, u osječkome KBC-u zbog zaraze ili samoizolacije izvan sustava 22 liječnika i 62 medicinske sestre.

Mi smo veliki sustav s 3.100 djelatnika, imamo 1.300 sestara i 580 liječnika, ali daljnje ispadanje iz sustava naših medicinskih djelatnika ozbiljno će narušiti sustav, upozorio je Zubčić.

(Hina)

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tijekom vikenda pojačani nadzor provođenja epidemioloških mjera: "Ravnateljstvo civilne zaštite RH dostavilo je određenu količinu odora za potrebe lokalnih stožera koji su uključeni u kontrolu i provedbu mjera"

STOŽER OBŽ: 222 pozitivnih na Covid-19, i dalje se povećava broj hospitaliziranih

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije Više…

Veći broj svetih misa te eventualno i njihovo internetsko prenošenje

Bozanić pozvao na solidarnost i odgovornost te prilagodbu epidemiološkoj situaciji

Kardinal Josip Bozanić u četvrtak je na susretu s arhiđakonima i dekanima rekao da aktualnu epidemiološku situaciju nije potrebno ni dramatizirati Više…

Od sutra nove mjere u Hrvatskoj, zatvoreno gotovo sve osim trgovina i crkvi...

Produljuju se školski praznici – Službeno: Danas 4.080 novozaraženih, 48 umrlih

U posljednja 24 sata zabilježeno je 4.080 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Tijekom vikenda pojačani nadzor provođenja epidemioloških mjera: "Ravnateljstvo civilne zaštite RH dostavilo je određenu količinu odora za potrebe lokalnih stožera koji su uključeni u kontrolu i provedbu mjera"

STOŽER OBŽ: 222 pozitivnih na Covid-19, i dalje se povećava broj hospitaliziranih

U ponedjeljak od 16:00 do 19:00 sati

Dobrovoljno davanje krvi u Retfali

Božinović: "Sve ovo vrijeme to smo htjeli izbjeći, veliki dio građana mjere je prihvatio, a zbog one manjine vjerojatno ćemo vrlo skoro izmijeniti taj dio zakona"

Capak najavio ozbiljne kazne za nepoštivanje mjera: Hrvatska po incidenciji među najgorima