ŽIVOT

Popuštaju epidemiološke mjere: Povećanje broja ljudi na okupljanjima

Božinović: S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i povećani broj cijepljenih građana, novi set mjera će "donijeti određena postupna popuštanja"

Objavljeno 24.05.2021
Ivona Amidžić

Voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović najavio je u ponedjeljak daljnje postupno popuštanje epidemioloških mjera, među ostalim, povećanje broja ljudi na okupljanjima na 100 te otvaranje zatvorenih dijelova restorana, moguće i koji dan prije 1. lipnja.

Nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i resornim ministrima u Banskim dvorima, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao da će, s obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i povećani broj cijepljenih građana, novi set mjera “donijeti određena postupna popuštanja”.

Broj ljudi na okupljanjima povećat će se sa sadašnjih 25 na 100, očekuje se i otvaranje zatvorenih dijelova restorana, a na kulturnim događajima i u vjerskim objektima smanjiti će se potrebna kvadratura po osobi sa sedam na četiri četvorna metra, najavio je.

Produžit će se i vrijeme rada ugostiteljskih objekata s 22 na 23 sata, te dopustiti sajmovi na otvorenom i gospodarske manifestacije na kojima se izlažu proizvodi, ali uz obvezu nošenja maski budući da se tamo obično okuplja veći broj ljudi, dodao je.

„Mjere u restoranima bit će one koje su vrijedile ranije za unutarnje dijelove restorana, a kasnije, vezano za dogovore u EU oko digitalnih potvrda, moguće je uvođenje i novijih tehničkih rješenja”, pojasnio je Božinović.

Pritom nije mogao reći hoće li se krajem lipnja ukinuti obveza nošenja maski kazavši da je stručno pitanje.

No, popuštanje mjera moguće je i koji dan prije 1. lipnja, potvrdio je Božinović.

Nove blaže mjere važiti će do sredine lipnja, a u međuvremenu će se dalje pratiti epidemiološka situacija i dinamika cijepljenja te s približavanjem ljeta razmišljati što je moguće dalje popuštati, izjavio je Božinović na Trgu sv. Marka.

“S jedne strane, otvaranje više mogućnosti i više djelatnosti, a s druge strane, održati cijelo vrijeme imidž sigurne turističke države”, istaknuo je.

Što se tiče daljnjih ekonomskih mjera za poduzetnike, Božinović je poručio da će “tu biti potrebni određeni izračuni”.

(Hina)

foto: screesnhot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

Crna slavonska svinja ili „fajferica“ hrvatska je autohtona pasmina svinja nastala u drugoj polovici 19. stoljeća na pustari Orlovnjak u blizini Osijeka...

Osijek postaje najprivlačnija destinacija gurmanskog užitka

Najuspješnija kontinentalna destinacija gradskog turizma u studenom postaje i najprivlačnija kontinentalna destinacija gurmanskog užitka. Od sutra do nedjelje 13. studenog Više…

Što se tiče covid-potvrda na nacionalnoj razini, one se mogu koristiti samo u zdravstvenom sustavu i kad je u pitanju smještaj u socijali, ali o tome će biti odluka kasnije

Ukidaju se gotovo sve mjere: Nema više obaveze nošenja maski osim u dva slučaja…

Nacionalni stožer civilne zaštite od sutra u ponoć ukida gotovo sve mjere koje se tiču dosadašnjih ograničenja, a na snazi Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša