ŽIVOT

Portal Index.hr testirao naručivanje i primanje malih paketa iz kine a putem Hrvatske pošte

"Ovo smo naručili iz Kine. Cijena je 10 kuna, a država je uzela 38.25 kuna"

    Objavljeno 02.08.2021
    Ivona Amidžić

    S Alixpressa su nam jutros došla dva paketića s prišivcima, koje smo ukupno platili deset kuna, a da bismo ih preuzeli, morali smo poštaru dati čak 38.25 kuna – gotovo četiri puta više od vrijednosti kupljene robe, piše Index.

    Moramo plaćati porez na robu iz trećih zemalja

    Taj harač uveli su Europska unija i Hrvatska pošta.

    Od 1. srpnja počela se provoditi odluka na razini EU kojom se na male pakete mora plaćati porez ako su naručeni iz trećih zemalja, a onda je Hrvatska pošta odlučila uvesti i naknadu od 18.50 kuna po paketu za nešto što se zove “kontrolni pregled”.

    Hrvatska pošta je onda uvela naknadu od 18.50 kuna za “kontrolni pregled” malih paketa

    Pišu o tome na svojoj web-stranici:

    “S obzirom na to da će sve pošiljke s robom koje pristižu iz trećih zemalja morati proći kontrolni pregled, Hrvatska pošta uvela je nove procese obrade, naplate i isporuke pošiljaka. Kontrolni pregled pošiljaka iz trećih zemalja koje sadrže robu vrijednosti do 150 eura iznosi 18.50 kuna, a za robu vrijednosti od 150 do 1000 eura iznosi 37 kuna.”

    Prišivak je koštao 3 kune, a EU i HP-u smo dali još 18 kuna i 81 lipu

    Kako to u praksi izgleda?

    Prišivak s motivom svemirskog broda platili smo 3 kune (na paketu je prodavač napisao vrijednost 1.25 kuna) i takav bi nam inače bio dostavljen s besplatnom poštarinom, a onda je na to, po novome, došla naknada Hrvatske pošte od 18 kuna i 50 lipa pa i porez od 25 posto (0.31 kunu), čime nam je naplaćeno 18 kuna i 81 lipa.

    Porez nećemo uvijek plaćati Hrvatskoj. On se plaća zemlji u koju naručeni proizvod sleti. Prema “tracking numberu” nismo uspjeli vidjeti gdje je točno naš svemirski brod putovao, ali jasno piše da je bio u tranzitu.

    Naručili smo ga još u svibnju, dakle najmanje dva mjeseca prije uvođenja te odluke. Ali to ništa ne znači. Nije bitno kad je paket poslan, na njega će se svejedno primjenjivati ti nameti.

    Pokloni su oslobođeni plaćanja poreza, ali ne i nameta Hrvatske pošte

    Na web-stranici Carinske uprave našli smo podatak da će plaćanja poreza biti oslobođeni paketi male vrijednosti koji se šalju kao pokloni, a to znači kad vam prodavač napiše “gift”, da biste trebali platiti samo ovu naknadu od 18.50 kuna, što je i dalje ogroman iznos u odnosu na vrijednost malog paketa.

    Prišivke s motivima globusa i balona uzeli smo kod drugog prodavača, sa Solomonskog otočja, i platili ih 1.25 dolara, odnosno sedam, osam kuna.

    Na paketu piše da je vrijednost 0.40 dolara, odnosno 2.25 kuna. Na to smo platili 0.56 kuna poreza, dali 18.50 za “kontrolni pregled” Hrvatskoj pošti, a kad su oni paketić “kontrolno pregledali”, došli smo do 21.31 kune. Ipak, naplaćeno nam je 19.44 kuna.

    foto: screenshot (aliexpress)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Paket hrane može preuzeti nositelj Rješenja o pravu na zajamčenu minimalnu naknadu uz predočenje osobne iskaznice ili druga osoba od povjerenja uz predočenje osobne iskaznice nositelja prava na zajamčenu minimalnu naknadu

    Crveni križ – najava podjele paketa

    “Pozivaju se samci, korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, koji stanuju na području Gradskih četvrti Donji grad, Jug II. i Više…

    Svi će morati ispuniti online obrazac za prijavu i platiti određeni iznos naknade za prelazak granice, ali ima i iznimaka...

    Od 2023. godine građani BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova morat će plaćati ulazak u Hrvatsku

    Iduće bi godine, očekuje se oko ožujka, u funkciju trebao biti pušten Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanja Više…

    Nove prigodne poštanske marke iz serije “Dvorci Hrvatske”

    Četiri prekrasna hrvatska dvorca na novim markama

    Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. svibnja 2021. nove prigodne poštanske marke iz serije „Dvorci Hrvatske“. Motivi na markama Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grah su kuhali članovi Udruge majstora kotlića Slavonije i Baranje, koji su od ranih jutarnjih sati krenuli s pripremom dvanaest kotlova u kojima se kuhalo stotinjak kilograma graha.

    [FOTO] Građanima Osijeka besplatno podijeljeno više od 2500 porcija graha, gužvara i pića

    Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

    Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

    Najavljeni završetak radova i puštanje u promet Stepinčeve ulice od Vukovarske do Reljkovićeve / Reisnerove i Trga Baruna Trenka te početak radova na sljedećoj fazi u Gundulićevoj ulici od Stepinčeve do Radićeve neće započeti kako je najavljeno...

    Obavijest o produženju roka dovršetka radova u dijelu Gundulićeve ulice