ŽIVOT

Potomci iseljenih Hrvata dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, a nitko u Osijeku, iako su imali priliku prijaviti se i ovdje...

Objavljeno 03.08.2020
Ivona Amidžić

Potomci iseljenih Hrvata, njih 120 mahom iz zemalja Južne Amerike, dobit će priliku učiti hrvatski jezik u Hrvatskoj u zimskom semestru akademske 2020./21., dakle od listopada ove do siječnja iduće godine.

Toliko je, naime, stipendija za učenje hrvatskog jezika dodijelio Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Učinio je to temeljem Javnog poziva koji je izazvao veliko zanimanje, što potvrđuje i podatak o 444 pristigle prijave.

Njihovom obradom utvrđeno je kako je potpunih bilo 215 prijava, a kad su primijenjeni propisani uvjeti i kriteriji za stipendije, odabir je ‘pao’ na 120 potencijalnih stipendista.

Više od polovice ih dolazi iz Argentine (37) i Čilea (26), no nije zanemariv ni broj onih iz Venezuele (15) i Perua (12). Učiti jezik predaka žele i potomci Hrvata iz Bolivije, Kolumbije, Brazila, Urugvaja, Paragvaja, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda, Njemačke, Poljske, Španjolske.

Većina jezik želi učiti u Zagrebu, nitko u Osijeku

Većina ih, više od 90, hrvatski jezik želi učiti u Zagrebu, 20 u Splitu, desetak u Rijeci, dok se za Osijek nitko nije prijavio.

Lista potencijalnih stipendista objavljena je na mrežnoj stranici Ureda, a konačna će se objaviti nakon što se okonča rok za prigovore, određen zaključno s 5. kolovoza.

Stipendija uključuje trošak tečaja hrvatskoga jezika, subvencioniranu prehranu do dva obroka dnevno, djelomičnu naknadu za smještaj u studentskom domu, ili privatno u iznosu od 400 kuna mjesečno koja se isplaćuje svim stipendistima koji uspješno završe  upisani semestar.

Ured napominje da je broj raspoloživih mjesta u studentskim domovima ograničen (Zagreb 50, Split 20, Rijeka 5, Osijek 3 mjesta) te da ih odobrava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, odnosno nadležni studentski centar. Prednost pri dobivanju smještaja imaju stipendisti s većim brojem ostvarenih bodova i mlađi od 36 godina.

Potencijalnim stipendistima preporučeno da prate situaciju s pandemijom

Zbog pandemije koronavirusa, Ured poziva sve potencijalne stipendiste, pogotovo one izvan Europe, da još jednom razmotre mogućnost dolaska u Hrvatsku za tečaj koji započinje u prvom tjednu listopada. Svakako im preporučuje da prate preporuke i upute HZJZ-a te službenu Vladinu stranicu www.koronavirus.hr.

Program učenja hrvatskog jezika od 2012. provodi Središnji državni, a cilj mu je upoznavanje i njegovanje hrvatske kulture, nacionalnog identiteta, kao i promicanje suradnje i povezanosti Hrvatske s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima.

(Hina)

foto: pixabay

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Potrebno prilagoditi raspored nastave, zabrana ulaska sa simptomima, preporuka nošenja maski...

HZJZ donio nove preporuke za visoka učilišta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio preporuke za održavanje nastave na visokim učilištima uz primjenu protuepidemijskih mjera, uz Više…

''U Hrvatskoj je tjedno 300 i nešto svadbi i nisu sve izvor zaraze. Reagirat će se tamo gdje se nešto pojavi, probati to sanirati"

Svadbe su pogodne za širenje virusa, ali ne treba generalizirati!

Nacionalni stožer civilne zaštite najavio da će uložiti maksimalan napor da se izbjegnu zatvaranja i još jedan lockdown te da Više…

Studenti ljuti jer i dalje polažu ispite na faksu: "I mi smo ugroženi - na faksu studiraju trudnice, osobe starije životne dobi i osobe s respiratornim bolestima..."

Na osječkom Sveučilištu zaražen student – Fakultet i dalje inzistira na ispitima na fakultetu

Na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti jedan je student zaražen koronavirusom, ispiti se i dalje održavaju uživo, piše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Cijeli tjedan za svaku šetnju koju pružite jednom od njihovih "kerovaca" možete izvući tombolu - Naglašavaju kako se svaka dobitna ;)

Udruga Pobjede pripremila veliku tombolu u Azilu “Povratak otpisanima”

U dva dana možete očekivati kulturno-umjetnički program i bogatu gastronomsku ponudu :D

I ove se godine održava Paprikafest u Lugu, sajam domaće začinske paprike i drugih proizvoda

U samoizolaciji još 75 novih kontakata, trenutno ukupno 445 osoba

U zadnja 24 sata u laboratoriju KBC-a Osijek obrađen 201 uzorak, samo dva nalaza pozitivna