ŽIVOT

Potpisan sporazum: Belje plus preuzima Meggle mljekaru u Osijeku

„Meggle grupa je svjesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće"

Objavljeno 29.10.2020
Ivona Amidžić

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mljekare u Osijeku, priopćeno je iz Fortenove, prenosi Radio Osijek. Nastavit će se otkup mlijeka od sadašnjih Meggleovih kooperanata, ali će zadržati tek dio radnika mljekare.

Prema riječima predsjednika Uprave Meggle Hrvatska Marjana Vučaka, u toj su tvrtki zadovoljni postignutim dogovorom i zaključenim sporazumom.

“Nakon što je Meggle grupa donijela konačnu odluku o gašenju vlastite proizvodnje u Hrvatskoj, uložili smo maksimalan napor da nađemo kupca za našu imovinu kako bismo osigurali da što veći broj naših zaposlenika nakon 31. prosinca ima novo zaposlenje te kako naši kooperanti ne bi imali zastoj u otkupu mlijeka.

Meggle do kraja godine nastavlja s procesom restrukturiranja svoga poslovanja, sukladno dogovoru koji smo postigli sa sindikatima, uz pravovremeno i cjelovito ispunjavanje svih preuzetih obveza“, izjavio je  Vučak.

Transakcija će biti provedena nakon što se dobiju sva potrebna regulatorna odobrenja.

Fortenova grupa već sad proizvodi oko 10 posto ukupne količine mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj što čini oko 5 posto domaćih potreba. Najveći dio mlijeka koje se proizvede u Belju koristi se za proizvodnju ABC krem sira čija se godišnja proizvodnja kreće na razini 3.700 tona i za čiji su portfelj razvijeni planovi značajnog širenja” navode u priopćenju.

Kupovinom nekretnina i proizvodne linije Megglea, s namjerom da u Osijeku od 1. siječnja 2021. započne s vlastitom proizvodnjom, Belje će očuvati dugogodišnju tradiciju proizvodnje mlijeka u tom dijelu Slavonije. Također, pokretanjem proizvodnje u Osijeku, Belje će određenu količinu mlijeka otkupljivati od sadašnjih Meggleovih kooperanata, dok se potrebe za zaposlenicima još procjenjuju, no očekuje se zapošljavanje 100-njak zaposlenika.

“Fortenova grupa kontinuirano radi na daljnjem jačanju vrijednosti i osnaživanju portfelja svojih brandova. Kako bismo iskoristili sve potencijale ABC svježeg krem sira koji je jedan je od najjačih regionalnih brandova i naših izvoznih proizvoda, Belju su potrebni dodatni proizvodni kapaciteti pa nam je povlačenje Megglea omogućilo da ih osiguramo u kratkom roku. S pogonom u Osijeku osigurali smo preduvjete za razvoj novih proizvoda, proizvedenih od domaće sirovine, visoke kvalitete i više dodane vrijednosti. S ovim iskorakom nastavljamo raditi i na očuvanju te daljnjem rastu domaće poljoprivredne proizvodnje, što uz, spašavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta, ima velik značaj za Slavoniju i širu društvenu zajednicu. Fortenova grupa na poslovanje gleda dugoročno i sada pripremamo kompaniju za poslovanje u vremenu nakon krize, kako bi kada krene oporavak imali što jaču polugu rasta, a ovu transakciju u cijelosti financiramo iz operativnog poslovanja”, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Preuzimanje imovine Megglea i razvoj novih proizvoda mogu biti dodatan poticaj povećanju proizvedenih količina mlijeka i investicijama malih proizvođača u farme muznih krava u Hrvatskoj, smatra predsjednik Uprave Belja Andrej Dean.

“To bi svakako pozitivno utjecalo na promjenu trendova, nakon što je ove godine u Hrvatskoj napokon zaustavljen dugotrajni pad proizvedenih količina mlijeka. Mliječna industrija jedan je od glavnih fokusa strategije 2020.-2025. u Poslovnom području poljoprivreda u Fortenova grupi, a prehrambena industrija Belje bit će nositelj razvojnog zamaha u tom segmentu”, kaže Dean.

„Meggle grupa je svjesna koliko je važno sačuvati proizvodnju mlijeka u Osijeku zbog čega smo našu odluku odlagali dok je god to bilo moguće i drago nam je da će se s novim vlasnikom ona ipak nastaviti. Meggle je svih ovih godina bio socijalno osjetljiv i odgovoran poslodavac te pouzdan poslovni partner. I postizanje ovog dogovora s Fortenova grupom potvrđuje da smo to ostali i u ovom procesu restrukturiranja, a na istim načelima ćemo nastaviti poslovati i nadalje“, naglasio je Matthias Oettel, predsjednik Uprave Meggle grupe.

“Iznimno sam zadovoljan sporazumom o kupoprodaji Meggleove mljekare koja je uslijedila nakon višemjesečnih pregovora između Fortenova grupe i uprave Megglea u Osijeku”, reagirao je na vijest o postignutom sporazumu župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

“Kada je u srpnju objavljena vijest o odlasku Megglea iz Hrvatske, svjestan da ne možemo promijeniti odluku strane Uprave tvrtke, pozvao sam hrvatsku Upravu Megglea na razgovor kako bismo pronašli način da zadržimo mljekarsku tradiciju u Osijeku i sačuvamo radna mjesta. Održali smo sastanak sa zainteresiranim tvrtkama u Ministarstvu poljoprivrede odakle su i krenuli ovi, uspješno okončani pregovori temeljem kojih Belje plus u sastavu Fortenova grupe preuzima mljekaru. Kao župan, ne mogu utjecati na poslovne procese i odluke tvrtki koje posluju na našem području, ali mogu ukazati na problem i pružiti ruku suradnje s ciljem pronalaska najkvalitetnijeg rješenja. Upravo je primjer Megglea pokazao da načelnici, gradonačelnici i župani itekako mogu doprinijeti u rješenju problema svih gospodarskih dionika koji su spremni na razgovor. Naša je dužnost da reagiramo, da surađujemo i da povezujemo gospodarstvenike međusobno, ali i sa svim razinama vlasti. Čestitam upravama obiju tvrtki na uspješno odrađenom poslu, a radnicima i kooperantima Megglea želim još puno radnih dana u mljekarskoj industrije”, ističe Anušić.

Podsjetimo, u srpnju ove godine tvrtka Meggle Hrvatska objavila je da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i da do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase.

“Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine”, objavili su u srpnju.

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Aktivnost sadnje provodi Udruga Kreaktiva iz Osijeka

U subotu sadnja stabala na Jugu 2

Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva iz Osijeka, u subotu (6.3.2021.) u 9:00 sati provodi aktivnost sadnje 6 stabala na dvije Više…

Reforma obrazovanja: Pokušaji i improvizacije

Tribina o reformi obrazovanja

U četvrtak, 11. ožujka, s početkom u 18 sati održat će se tribina u sklopu 9. ciklusa Otvorenog četvrtka. Riječ Više…

"Ne možemo proizvoditi nešto na čemu stvaramo gubitke, kao što šećerane ne mogu prerađivati šećer kad konkurentniji dolazi iz Mađarske, Francuske, Njemačke itd."

Gasi se i osječka šećerana: Od sada je samo skladište

Nakon gašenja šećerane u Virovitici prije mjesec dana, sada se gasi i osječka. Dvjestotinjak radnika, obećavaju vlasnici, bit će zbrinuti Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prošle je godine Mladforma utvrdila kako 98 ulica i trgova u gradu Osijeku nose imena muškaraca, a njih samo 6 nosi imena žena

Akcija Mladforme povodom Međunarodnog dana žena: „Ženskom stranom ulice“

Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se nalazi 986 osoba.

25 novopozitivnih na području OBŽ

Europski parlament će idućeg tjedna raspravljati i glasati o programu EU za zdravlje koji bi trebao pomoći nacionalnim zdravstvenim sustavima da budu spremniji za buduće izazove i pandemije.

Hrvatske europarlamentarke različito o uspješnosti vlade u provedbi cijepljenja