ŽIVOT

Potpisan ugovor o izgradnji Gospodarskog centra u Osijeku, rok 18 mjeseci

Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi kao i sadržaji na zelenim površinama...

Objavljeno 18.06.2021
Ivona Amidžić

Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku danas (17. lipnja 2021. godine) potpisao je župan Ivan Anušić s predstavnicima odabranog izvođača radova, odnosno zajednice ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. iz Gornje Vrbe i Osijek-Koteks d.d. iz Osijeka.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 65.466.589,76 kuna, a rok njihova izvođenja je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao.

– Nakon što smo prije četiri godine započeli s promišljanjem o gradnji Gospodarskog centra u što smo uključili i Grad Osijek koji je darovao zemljište na „S cesti“ te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje se uključilo s 45 milijuna kuna za izgradnju, danas potpisujemo Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra nakon čega gradnja može i započeti. Nažalost, dosadašnji sajamski prostor na Pampasu bio je neuvjetan za organizaciju sajamskih aktivnosti i nije bio na ponos gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji moraju biti predvodnici gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života istoka Hrvatske. Uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće ovo je još jedan od kapitalnih projekata naše Županije, a površinom od 5.000 m2 zatvorenog prostora i 25.000 m2 ukupnog vanjskog prostora novi će Gospodarski centar omogućiti održavanje niza manifestacija u budućnosti. Želja nam je održavati što više sajmova u godini, minimalno jednom mjesečno, kako bi smo se približili europskim i svjetskim trendovima u sajmovanju. Iako se brojnim kritičarima čini da je vrijeme sajmovanja prošlo, držim da to nikako nije točno prije svega zbog izravne komunikacije i dijaloga između ponuđača i kupaca, ali i poslovne suradnje – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je kako će kompleks Gospodarskog centra puno značiti poduzetnicima i obrtnicima ne samo u izlaganju proizvoda već i u poslovnoj komunikaciji.

– Osim izgradnje Zgrade 1. projekt izgradnje Gospodarskog centra podrazumijeva i sadržaje Kongresnog centra te prostore za poslovanje malih i srednjih poduzetnika u sklopu poduzetničke potporne institucije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zajedno s Vladom RH prati ovaj projekt i dalje kako bismo završili cijeli kompleks. Vjerujem da će uskoro svoje mjesto ondje pronaći različite vrste sajmova i da će vrlo brzo doći do stvaranja novih, specijaliziranih sajmova putem strateški važnih grana gospodarstva na istoku Hrvatske. To su grane koje će se snažno poticati i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. gdje ćemo konkretnim dodjelama sredstava poduzetnicima omogućiti napredak i rast, a u novoizgrađenom prostoru imat će mjesto za prezentaciju i brendiranje svojih proizvoda – istaknula je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić podsjetio je da je riječ o strateškom projektu za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, koji je prepoznala Vlada RH odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a da je cilj projekta poticanje gospodarstva i poduzetništva uz osiguravanje potrebne infrastrukture.

– Svi znamo da prostor na Pampasu nije primjeren i uvjetan za grad veličine Osijeka zbog čega je izgradnja Gospodarskog centra neophodna. Grad Osijek je u projektu sudjelovao putem ITU mehanizma u vrijednosti 15 milijuna kuna te kroz dodjelu zemljišta vrijednog 26 milijuna kuna. Ovo ulaganje u gospodarstvo je i jedna od najboljih demografskih mjera što ćemo kroz ovaj objekt svakako dobiti. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija moraju biti predvodnici rasta i razvoja na istoku Hrvatske, a na ovaj način i ovakvim ulaganjima tako se i pozicioniramo. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ćemo zajednički realizirati – naglasio je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.d. Ivica Crnković zahvalio je županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na ukazanom povjerenju.

–  Izuzetna nam je čast što je zajednica ponuditelja Osijek-Koteks i Projektgradnja odabrani za izvođača radova. Riječ je o vrlo izazovnom i luksuznom projektu, ali vjerujem da ćemo radove izvršiti unutar 18 mjeseci te dokazati koliko domaće tvrtke uistinu vrijede – zaključio je.

Cijeli Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena, a to su:

  • Zgrada 1. Gospodarskog centra (multifunkcionalni objekt),
  • Kongresni centar (poslovna namjena (sastanci, kongresi, manifestacije)),
  • Nadzemna garaža (servisna namjena (parking)),
  • Poslovno/obrtni anex (naslonjen na garažu, poslovna namjena (obrti, proizvodnja)),
  • Poslovni toranj (poslovna namjena (uredi)) i
  • Unutarnji izložbeni prostor (gospodarska namjena (sajmovi), 5 spojenih hala).

Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi kao i sadržaji na zelenim površinama (sadržaji za posjetitelje, park, dječja igrališta).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

U prostorijama Osječko-baranjske županije danas je potpisan ugovor o izgradnji nove zgrade I. gimnazije Osijek, radovi će trajati 24 mjeseca...

Najelitnija osječka srednja škola u iduće dvije godine dobit će novu zgradu

U prostorijama Osječko-baranjske županije danas je potpisan ugovor o izgradnji nove zgrade I. gimnazije Osijek, potpisali su ga gradonačelnik Ivan Više…

Jedno gradilište je u osječkoj Retfali, pored rijeke Drave, a drugo u neposrednoj blizini Športsko poslovne zračne luke Osijek. Pogledajte video!

[VIDEO] Pogled odozgo – Nove vizure grada Osijeka

Osijek će uskoro imati dvije nove vizure grada, Stadion Pampas i Gospodarski centar. Dok se Stadion Pampas gradi u osječkoj Više…

Prva zgrada, koja je novi sajamski prostor, osmišljena je kao multifunkcionalni objekt s mogućnošću prilagodbe prostora veličini i zahtjevima događanja...

Osijek dobiva novi sajamski prostor, prva zgrada Gospodarskog centra gotova do kraja 2022.

Radovi na izgradnji prve zgrade Gospodarskog centra u Osijeku u punome su jeku i bit će okončani do kraja 2022., Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Županijski centar 112 Osijek zaprimio je tijekom jučerašnjeg dana više od 500 poziva, od kojih se više od 200 odnosilo na događaja vezana za posljedice jakog vjetra koji je na mahove iznosio 90 km/h i više

FOTO Sanacija šteta od nevremena: žurne službe su i danas na terenu!

Na glavnoj osječkoj tržnici u naletima vjetra oštećen je dio krova, zbog čega je tržnica jučer prijepodne evakuirana. Danas je vanjski dio tržnice zatvoren i ne radi, a mi se ne sjećamo se kada se to zadnji puta dogodilo.

Olujni vjetar rušio stabla u Osijeku, vanjski dio tržnice je jučer evakuiran, a danas zatvoren

Riječ je o impozantnom gamerskom showu na kojemu će se istovremeno događati e-sportski turnir s više od 500 registriranih natjecatelja, sajam gamerske opreme, smotra najutjecajnijih regionalnih i svjetskih igrača

FOTO započeo Wandercon, gamerski festival