ŽIVOT

Potpisan ugovor o izgradnji Gospodarskog centra u Osijeku, rok 18 mjeseci

Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi kao i sadržaji na zelenim površinama...

Objavljeno 18.06.2021
Ivona Amidžić

Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra u Osijeku danas (17. lipnja 2021. godine) potpisao je župan Ivan Anušić s predstavnicima odabranog izvođača radova, odnosno zajednice ponuditelja Projektgradnja plus d.o.o. iz Gornje Vrbe i Osijek-Koteks d.d. iz Osijeka.

Svečanom potpisivanju Ugovora nazočili su ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak i gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 65.466.589,76 kuna, a rok njihova izvođenja je 18 mjeseci od dana uvođenja u posao.

– Nakon što smo prije četiri godine započeli s promišljanjem o gradnji Gospodarskog centra u što smo uključili i Grad Osijek koji je darovao zemljište na „S cesti“ te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU koje se uključilo s 45 milijuna kuna za izgradnju, danas potpisujemo Ugovor o izgradnji Zgrade 1. Gospodarskog centra nakon čega gradnja može i započeti. Nažalost, dosadašnji sajamski prostor na Pampasu bio je neuvjetan za organizaciju sajamskih aktivnosti i nije bio na ponos gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji moraju biti predvodnici gospodarskog, kulturnog, znanstvenog i sportskog života istoka Hrvatske. Uz Regionalni distribucijski centar za voće i povrće ovo je još jedan od kapitalnih projekata naše Županije, a površinom od 5.000 m2 zatvorenog prostora i 25.000 m2 ukupnog vanjskog prostora novi će Gospodarski centar omogućiti održavanje niza manifestacija u budućnosti. Želja nam je održavati što više sajmova u godini, minimalno jednom mjesečno, kako bi smo se približili europskim i svjetskim trendovima u sajmovanju. Iako se brojnim kritičarima čini da je vrijeme sajmovanja prošlo, držim da to nikako nije točno prije svega zbog izravne komunikacije i dijaloga između ponuđača i kupaca, ali i poslovne suradnje – rekao je župan Ivan Anušić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak naglasila je kako će kompleks Gospodarskog centra puno značiti poduzetnicima i obrtnicima ne samo u izlaganju proizvoda već i u poslovnoj komunikaciji.

– Osim izgradnje Zgrade 1. projekt izgradnje Gospodarskog centra podrazumijeva i sadržaje Kongresnog centra te prostore za poslovanje malih i srednjih poduzetnika u sklopu poduzetničke potporne institucije. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU zajedno s Vladom RH prati ovaj projekt i dalje kako bismo završili cijeli kompleks. Vjerujem da će uskoro svoje mjesto ondje pronaći različite vrste sajmova i da će vrlo brzo doći do stvaranja novih, specijaliziranih sajmova putem strateški važnih grana gospodarstva na istoku Hrvatske. To su grane koje će se snažno poticati i u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. gdje ćemo konkretnim dodjelama sredstava poduzetnicima omogućiti napredak i rast, a u novoizgrađenom prostoru imat će mjesto za prezentaciju i brendiranje svojih proizvoda – istaknula je ministrica Tramišak.

Gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić podsjetio je da je riječ o strateškom projektu za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, koji je prepoznala Vlada RH odnosno Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a da je cilj projekta poticanje gospodarstva i poduzetništva uz osiguravanje potrebne infrastrukture.

– Svi znamo da prostor na Pampasu nije primjeren i uvjetan za grad veličine Osijeka zbog čega je izgradnja Gospodarskog centra neophodna. Grad Osijek je u projektu sudjelovao putem ITU mehanizma u vrijednosti 15 milijuna kuna te kroz dodjelu zemljišta vrijednog 26 milijuna kuna. Ovo ulaganje u gospodarstvo je i jedna od najboljih demografskih mjera što ćemo kroz ovaj objekt svakako dobiti. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija moraju biti predvodnici rasta i razvoja na istoku Hrvatske, a na ovaj način i ovakvim ulaganjima tako se i pozicioniramo. Ovo je samo jedan u nizu projekata koje ćemo zajednički realizirati – naglasio je gradonačelnik Radić.

Predsjednik Uprave Projektgradnje plus d.d. Ivica Crnković zahvalio je županu Ivanu Anušiću i Osječko-baranjskoj županiji na ukazanom povjerenju.

–  Izuzetna nam je čast što je zajednica ponuditelja Osijek-Koteks i Projektgradnja odabrani za izvođača radova. Riječ je o vrlo izazovnom i luksuznom projektu, ali vjerujem da ćemo radove izvršiti unutar 18 mjeseci te dokazati koliko domaće tvrtke uistinu vrijede – zaključio je.

Cijeli Gospodarski centar činit će više objekta različitih namjena, a to su:

  • Zgrada 1. Gospodarskog centra (multifunkcionalni objekt),
  • Kongresni centar (poslovna namjena (sastanci, kongresi, manifestacije)),
  • Nadzemna garaža (servisna namjena (parking)),
  • Poslovno/obrtni anex (naslonjen na garažu, poslovna namjena (obrti, proizvodnja)),
  • Poslovni toranj (poslovna namjena (uredi)) i
  • Unutarnji izložbeni prostor (gospodarska namjena (sajmovi), 5 spojenih hala).

Uz zatvorene predviđaju se i otvoreni izložbeni prostori i demonstracijski izložbeni prostori, parkirališni prostori, pristupne ceste i putevi kao i sadržaji na zelenim površinama (sadržaji za posjetitelje, park, dječja igrališta).

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

WineOS je privukao najviše izlagača do sada. Tijekom dva sajamska dana, 12. i 13. siječnja, na 101 izlagačkom mjestu u glavnoj dvorani, pet u maloj dvorani te na sajamskoj pozornici predstavilo se više od 130 proizvođača vina, žestokih pića, delicija te drugih proizvoda i usluga iz sedam zemalja.

[FOTO] Velika fotogalerija – WineOs nastavio rušiti vlastite rekorde

Iza nas je deveto izdanje WineOS-a, najveće i najznačajnije vinske manifestacije u istočnoj Hrvatskoj. Selidba u novi prostor, a riječ Više…

Program je pun, a izložbena dvorana se postavlja pored nas. Stotinjak proizvođača vina i žestokih pića uz proizvođače hrane i slastica te tvrtke koje pružaju razne usluge u vinogradarstvu, vinarstvu, voćarstvu i poljoprivredi, kao i izlagači iz drugih povezanih sektora, garancija su da nas ponovno očekuje uzbudljiv sajam

Sve je spremno za dosad najveći i najsadržajniji WineOS

Sve je spremno za deveti WineOS koji nas očekuje predstojećeg vikenda u Gospodarskom centru Osječko – baranjske županije. U petak Više…

Autohtoni proizvodi našeg područja, poljoprivreda, prehrana, graditeljstvo i stanovanje najznačajniji su dio programa izlaganja i prodaje najvećeg broja izlagača Jesenskog sajma

[NAJAVA] Jesenski sajam od 6. do 8. listopada u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije

U prostoru Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije, uskoro će se održati Jesenski sajam koji će trajati od petka 6. listopada do Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša