ŽIVOT

Potpuni zaokret u restoranu Lipov hlad – kušali smo nova jela

Zadnjih godinu dana, u restoranu se radi na velikom ZAOKRETU te im je želja bila preobraziti se u kvalitetan BISTRO koji bi osim toga nudio wine and deli koncept uz ponajbolju vinsku kartu u gradu i šire

Objavljeno 09.10.2023
Matija Ivanković

Kultni donjogradski restoran, dobro poznat osječanima ali i izvan naše županije godinama je služio tradicionalnu hranu na visokoj razini. Klasični jelovnik dugo je bio omiljen kod svih onih uživaju u izvrsnim ćevapima, lignjama, paniranim odrescima i pizzi.

Zadnjih godinu dana, u restoranu se radi na velikom ZAOKRETU te im je želja bila preobraziti se u kvalitetan BISTRO koji bi osim toga nudio wine and deli koncept uz ponajbolju vinsku kartu u gradu i šire.

Ideja je odmaknuti se od jela i ponude koja je svakodnevna i kreirati jela za pamćenje. Prvenstveno se radilo na kreiranju tima mladih i sposobnih ljudi koji će pripremti jela kako bi hrana bila na najvišoj razini. Isto tako uloženo je truda i vremena u edukaciju servisa, posebice kada se radi o služenju i prezentaciji vina koji su znanost za sebe.

Najveći naglasak stavljen je na kvalitetu namirnica, fokus na sezonske namirnice pa su tako u Lipovom hladu izrazito popularna SEZONSKA JELA koja se rotiraju svakih nekoliko mjeseci.

Osim sezonskog jelovnka, kako bi ispoštovali tradiciju i želje svojih stalnih gostiju na jelovnku su svoje mjesto osigurali njihovi klasici: “Piletina by Lipov hlad”, “Donjogradska pljeskavica” i sl.

U Lipovom hladu odnedavno je dosupan JESENSKI JELOVNIK a mi smo isprobali nekoliko klasičnih i nekoliko sezonskih jela.

Osim ovoga što se tiče klasične ponude tu je i premium bečki odrezak rađen od premium telećeg odreska paniranog u panko mrvicama i pečenog na maslacu. Kušali smo ga i ostali zbilja ugodno iznenađeni. Meso je ekstra kvalitetno i mekano, jako lagan odrezak i nimalo premastan.

Što se tiče wine and deli ponude, radi se o konceptu kojim se komunicira konzumacija jela u manjim porcijama. Služe se kao uvertira u sljedeći slijed i savršeno se slažu s vinima iz vinske karte.

Kušali smo hladno predjelo pod nazivom “Duck & Orange”, a radi se o spoju slatkasto slanih okusa. Poslužena je kuglica sladoleda od naranče uz premium pršut od dimljenih pačjih prsa koji je rađen od pačjih prsa izvorne francuske patke iz pokrajine Frankia. Predjelo koje ostavlja bez daha, lagano i svježe kao idealna uvertira za glavno jelo.

Nakon predjela odlučili smo se za  BLACK ANGUS SHORT RIB i BAVETTE STEAK.

Black angus short rib je sporo kuhano – pečeno juneće rebro koje se na dodir vilice raspada te vam nož nije potreban. Služe ga na palenti od kukuruza kokičara čija ukupna priprema traje gotovo 24 sata. Nevjerojatno ukusno i moćno meso uz kremast i unikatan prilog ostavili su nas opet ugodno zadovoljnima.

Bavette steak je vrsta odreska iz Irske nešto manje poznata široj publici. Radi se o tanjem ali dužem komadu mesa, koji kada se pravilno pripremi postaje delicija i san svakog ljubitelja mesa. Kakav bi to bistro bio bez “steak and fries” ponude, a ovaj je opravdao sva naša očekivanja.  Uz ovaj steak uparili smo i odličan Plavac mali vinarije Miloš s Pelješca.

Za kraj smo naručili desert “Palačinka je out”. U novom Lipovom hladu, ni palačinke nisu obične, a ova je punjena kremom od vanilije i amareta, sadrži coulis od jagode i ledene maline. Jako uksuno i ne preteško za sami kraj.

Tu je i torta koju ne možete kušati bilo gdje a radi se o baskijskom “izgorenom cheesecakeu”. Torta je tradicionalno iz Španjolske a radi se o nevjerojatno laganom cheesecakeu koji se prilikom služenja prelije s posebnom vrstom čokolade.

U restoranu su se s puno entuzijazma potrudili oko vinske karte, pa su tako na kušanje dostupna ponajbolja vina iz Hrvatske, najpoznatijih vinskih regija Europe i svijeta. Tu je i somelier koji će ljubazno sve objasniti i preporučiti vina.

Osim što neumorno rade na novim idejama iz restorana najavljuju i uređenje interijera i terase te su u pripremi i razni eventi i događanja za grumane željne događanja, dobre hrane i vina.

Kompletan jelovnik kao i vinska karta su dostupni na njihovoj web stranici ili na društvenim mrežama Lipovog hlada pa ih zapratite na Instagramu gdje svakodnevno shareaju zanimljiv gastro sadržaj kao i najave evenata.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kada neka aktivnost, kao npr. posjet omiljenom restoranu, ponavljan dovoljno često, postaje automatski i obavlja se bez mnogo svjesnog razmišljanja.

Problem s vašim omiljenim restoranom

Svatko od nas ima svoje preferencije: od hrane koju jede do glazbe koju sluša i mjesta koja posjećuje. Te su Više…

U nastavku teksta donosimo neke od originalnih, inovativnih i uzbudljivih destinacija koje ove jeseni nude gastro iskustvo za pamćenje.

Jesenski gastro vodič uz koje je odabir najboljih restorana mačji kašalj

Regionalna restoranska scena dinamično je dočekala jesensko razdoblje, a tom svjedoči niz odličnih restorana, bistroa, vinarija i barova koji nude Više…

Za stanovnike Osijeka ovo su najpopularniji izbori korisnika, top tri restorana u Osijeku.

Osječani obožavaju street food, naručuju ga više od burgera i pizza, ali i dalje najviše vole – pomfrit!

Donosimo vam kulinarske izbore Hrvata u 2023. godini. Izgleda da tradicionalni favoriti polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, a apsolutni Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

Otvoren je RuralFoto - izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini, kojeg i ove godine putem Interneta organizira Agroklub

Otvoren izbor za najbolje ruralne fotografije u 2024. godini – nominirajte svoju

Danas nas čeka vrhunac toplinskog vala i vrlo visoke temperature te je nužno paziti na svoje zdravlje i zaštititi se od vrućina

[OPREZ] Vrhunac toplinskog vala, temperature idu do 37c