ŽIVOT

Potvrđena ptičja gripa kod uginulih labudova

Također, na području Parka prirode Kopački rit zamijećeno je povećano uginuće divljih ptica...

  Objavljeno 23.03.2021
  Ivona Amidžić

  Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je od početka ožujka na području Vukovarsko-srijemske županije zamijećeno uginuće labudova, a kod tri je uginula labuda utvrđena influenca ptica podtipa H5N8, prenosi Radio Osijek.

  Kako se navodi u priopćenju, u razdoblju od 1. ožujka do danas na području Vukovarsko-srijemske županije u naseljima Podgrađe i Nijemci (općina Nijemci) zamijećeno je uginuće divljih ptica, crvenokljunog labuda.

  “U tom je razdoblju u Centar za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta dostavljene su tri lešine divljih ptica te je kod dvije ptice laboratorijskim pretraživanjem utvrđena visoko patogena influenca ptica podtipa H5N8, dok je kod jednog labuda potvrđena influenca ptica podtipa H5N8, a utvrđivanje patogenosti je u tijeku”, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

  Ističu i kako “nalaz sekvenciranja cijelog genoma prvog uginulog labuda upućuje na usku povezanost s izolatima virusa H5N8 detektiranim u divljim pticama i peradi u Rusiji i Kazahstanu te europskim zemljama, ali ne ukazuje na epidemiološku povezanost s VPIP potvrđenom na farmi tovnih purana u studenom 2020. godine”.

  Također, na području Parka prirode Kopački rit zamijećeno je povećano uginuće divljih ptica te je do sada pretražen uzorak jedne čaplje s negativnim rezultatom, a u tijeku je laboratorijsko pretraživanje ostalih uginulih divljih ptica, navode iz Ministarstva.

  Prema podacima koje iznosi Ministarstvo poljoprivrede, tijekom ove godine visoko patogena influenca ptica potvrđena je – na 15 lokacija koje drže ptice u zatočeništvu u šest država članica EU; na ukupno 644 gospodarstava s peradi u 16 država članica EU i dvije treće zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo i Ukrajina), od čega najviše u Francuskoj (426 mjesta izbijanja) i Njemačkoj (98 mjesta izbijanja); te kod divljih ptica u 23 države članice EU i četiri treće zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Ukrajina i Norveška).

  Ministarstvo podsjeća i da su u Republici Hrvatskoj na snazi preventivne mjere za sprječavanje pojave i rano otkrivanje influence ptica, određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20).
  Mjere se odnose na obaveznu provedbu biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi te na obaveznu prijavu svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica. Cilj primjene biosigurnosnih mjera je onemogućiti kontakt domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

  Također, posjednici su dužni redovito pratiti zdravstveno stanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji prijaviti pojave znakova bolesti i/ili uginuća kako bi se provelo uzorkovanje i time omogućilo rano otkrivanje infekcije.

  Propisano je i obavezno držanje peradi i pernate divljači u uzgoju u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te obavezno držanje pataka, gusaka i drugih ptica vodarica odvojeno od ostalih životinja, podsjećaju iz Ministarstva, uz molbu da se u slučajevima pojave kliničkih znakova ili povećanog uginuća divljih ptica obavijesti veterinar ili se to javi na telefon broj 099/4392-507 radi organizacije uzimanja uzoraka u svrhu isključivanja influence ptica.

  Inače, krajem studenoga 2020. godine bila je potvrđena influenca ptica na jednom gospodarstvu tovnih purana u Koprivničko-križevačkoj županiji, nakon čega su bile poduzete sve mjere za sprečavanje širenja virusa.

  Ministarstvo je početkom ožujka ove godine izvijestilo o pojavi influence ptica na području Vukovarsko-srijemske županije, kada je influenca ptica tipa A podtipa H5N8 bila potvrđena kod uginulog labuda pronađenog na području rijeke Bosut, kod Podgrađa.

  Influenca ptica zarazna je virusna bolest ptica, uključujući i perad. Zaraza domaće peradi virusom influence ptica uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta peradi uzrokuje visoku stopu uginuća. Influenca ptica pojavljuje se uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovjek, iako je rizik uglavnom vrlo malen, naveli su iz Ministarstva u priopćenju početkom ožujka.

  foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Nema prijenosa s čovjeka na čovjek

  U Rusiji zabilježen prvi slučaj zaraze novim sojem ptičje gripe

  Rusija je zabilježila prvi slučaj soja ptičje gripe AH5N8 koji je prešao s ptice na čovjeka te je slučaj prijavila Više…

  "Tijekom zimskoga prebrojavanja prebrojano je manje ptica močvarica u odnosu na prošlu godinu"

  Zimsko prebrojavanje: Na području Kopačkoga rita više od 20 tisuća ptica

  Povodom 2. veljače – Međunarodnoga dana vlažnih staništa koji se ove godine obilježava jubilarni 50. put, u utorak je u Više…

  Osim polumaratonaca građani će imati priliku trčati šest kilometara te iskusiti jedinstvene ljepote ovog dijela Slavonije i Baranje

  Peti Baranjski Ferivi polumaraton kroz Kopački rit

  Peti Baranjski Ferivi polumaraton prolazi prekrasnim krajolikom i netaknutom prirodom Parka prirode Kopački rit. Osim polumaratonaca građani će imati priliku Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Na bolničkom liječenju nalazi se 106 osoba oboljelih od COVID-19

  U OBŽ 28 novopozitivnih, preminule četiri osobe

  Strože epidemiološke mjere uvode se i u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Zagrebačkoj županiji

  Od ponedjeljka strože mjere u Osječko-baranjskoj županiji

  Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.551 osoba.

  Na koronavirus novopozitivno 88 osoba, preminule dvije osobe