GOSPODARSTVO

Povećanje kvalitete rada i usluga Centra za autizam u Osijeku

Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko-baranjske županija čini značajan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života.

  Objavljeno 26.02.2024
  Darija Kovačić

  Ugovor o izradi projektne dokumentacije za preuređenje građevine javne i društvene namjene Centra za autizam Osijek potpisali su danas (23. veljače 2024. godine) obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i Luka Giljanović, član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. iz Splita. Vrijednost ugovora je 104.375,00 eura, a rok njegova izvršenja je pet mjeseci. Potpisivanjem ugovora i osobito predstojećom izradom projektne dokumentacije Osječko-baranjske županija čini značajan korak u skrbi za osobe s autizmom, osobito u vezi osiguranja sustavne podrške osobama s poremećajima iz autističnog spektra nakon njihova školovanja, odnosno nakon 21. godine života.

  – Nakon provedenog javnog natječaja za izradu projektne dokumentacije za adaptaciju zgrade uz sadašnji Centar u Ulici Grgura Čevapovića u Osijeku, za taj posao odabrana je ponuda tvrtke EL3D iz Splita, a glavni projektant je Boris Ileković iz Zagreba. O projektu smo počeli razgovarati prošle godine te u suradnji s roditeljima djece s poremećajima iz autističnog spektra, odnosno udrugom Dar iz Osijeka koji su inicirali da Centar za autizam treba proširiti svoje usluge, osim odgojno-obrazovnih, i na usluge iz spektra sustava socijalne skrbi. Inicijativu smo poslušali i razradili te odlučili da objekt u Čevapovićevoj ulici, koji danas nije primjeren za provođenje tih usluga, dovedemo u optimalno stanje. Planira se stoga preuređenje i opremanje postojeće zgrade u svrhu pružanja socijalnih usluga psihosocijalne podrške, rane razvojne podrške i poludnevnog boravka. Naime, znamo da poremećaj iz spektra autizma ne završava s 21. godinom života, pa roditelji i djeca imaju probleme s kojima se i dalje teško nositi iz mnogih razloga – kazao je Mato Lukić.

  Naglasio je kako je Centar za autizam sklopio ugovor o pružanju socijalnih usluga s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te od prošle godine provodi dio socijalnih usluga (npr. usluge psihosocijalnog savjetovanja). Troškove financira Ministarstvo, a Županija se obvezala financirati plaće zaposlenika koji provode tu uslugu. Županija je u svom proračunu osigurala i sredstva za izradu projektne dokumentacije, kao i daljnje aktivnosti u projektu.

  – Sve ranjive skupine društva, od predškolske djece do osoba starije životne dobi, imaju zakonom zajamčena prava, a problemi se javljaju na terenu. Osječko-baranjska županija stoga intenzivno razvija suradnju s udrugama civilnog društva koje mogu pružiti dodatne usluge kako bi mogli i imali gdje koristiti zakonom zajamčena prava. U ovom slučaju nije riječ o udruzi nego županijskom Centru za autizam koji provodi usluge odgoja i obrazovanja kao i dodatne socijalne usluge – dodao je župan.

  Član Uprave tvrtke EL3D d.o.o. Luka Giljanović zahvalio je Županiji na ukazanom povjerenju i potpisu ugovora, za što tvrtka ima kvalitetne reference, dok je arhitekt i glavni projektant Boris Ileković rekao da danas nema puno takvih centara u Hrvatskoj, pa bi ovo mogao biti referencijalni centar u tom aspektu.

  Zadovoljstvo potpisivanjem ugovora izrazio je i Vladimir Bjelobrk, ravnatelj Centra za autizam Osijek. Kazao je kako je današnji događaj izraz socijalne osjetljivosti Osječko-baranjske županije kao osnivača Centra te kvalitetne suradnje između osnivača Centra, lokalne zajednice i nevladinog sektora.

  – Ovim činom Centar za autizam u Osijeku je na korak do svog pozicioniranja kao reprezentativne regionalne ustanove jer ćemo imati potpunu lepezu djelatnosti i usluga, što će se završetkom projekta i dogoditi. Vjerujem da isto mišljenje dijele i roditelji naših učenika i zainteresirane udruge. Naime, otvaranjem poludnevnog boravka na novoj lokaciji Centar za autizam imat će sveobuhvatan pristup koji će pratiti cijelu vertikalu, od ranog i predškolskog te osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja do u konačnici skrbi za osobe starije od 21 godine, što je zaista goruće pitanje na koji smo našli konkretan i sveobuhvatan odgovor – rekao je Bjelobrk te zahvalio roditeljima na strpljenju, a osnivaču i pročelnicima na osjetljivosti i pomoći u realizaciji projekta.

  Inače, Centar za autizam ove školske godine pohađa 60 učenika i 10 polaznika ranog i predškolskog odgoja, i to ne samo s područja Osijeka i Osječko-baranjske županije, a potrebe za uslugama su sve veće. Postoje informacije da trenutno ima više oko 10 potencijalnih polaznika poludnevnog boravka, no ta brojka je sigurno i veća.

  Centar odlično surađuje sa sastavnicama osječkog Sveučilišta, prije svega Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti, Kineziološkim i Filozofskim fakultetom te i na taj način odgovara na aktualne i buduće potrebe i izazove ove ustanove, između ostalih i kadrovske. Naime, kako i na nacionalnoj razini nedostaje logopeda i edukacijskih rehabilitatora, na Sveučilištu su otvoreni novi studijski programi.

  – Cilj Centra za autizam je širi i veći od suštinskog i neposrednog rada s djecom, a krajnji je cilj podizanje kvalitete življenja svih naših obitelji. U tom smislu još jednom apeliram na opću populaciju u smislu senzibiliziranja i pronalaska inkluzivnog kapaciteta i osjetljivosti prema osobama s teškoćama, pogotovo prema djeci i njihovim obiteljima. Pri tomu mislim osobito na poslodavce naših roditelja da imaju senzibilitet da mi kao društvo trebamo izvući maksimalan kapacitet iz naših učenika, a u istoj mjeri trebamo dati sve od sebe da razinu kvalitete življenja naših obitelji podignemo na primjeren i dostojanstven način – poručio je ravnatelj Bjelobrk.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Proizvodi ponosno nose oznaku „ŽIVJETI ZDRAVO“ što znači da imaju jako nizak udio, ili uopće nemaju soli te su vrijedan izvor proteina i vitamina D koji pridonosi zdravlju kostiju i zubi, osigurava konstantnu koncentraciju kalcija i fosfata u tijelu, važnih za razvoj djece i odraslih, a služi i za održavanje normalne funkcije mišića i živčanog sustava

  PP Orahovica ugostila ravnatelje osnovnih škola Virovitičko-podravske županije: Zdrave se navike uče od najranije dobi

  Najveći proizvođač i prerađivač slatkovodne ribe u Hrvatskoj i regiji, PP Orahovica, ugostio je 19 ravnatelja osnovnih škola Virovitičko-podravske županije Više…

  „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ je prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava. U SAD-u je Županija dala podršku Centru za daljnji razvoj i u međunarodnom pogledu.

  Suradnjom s hrvatskim iseljeništvom do snažnijeg razvoja Osječko-baranjske županije

  Na poziv Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić prošlog su tjedna Više…

  Radić o gradnji novih vrtića u Osijeku: "Potrebna dokumentacija je već spremna. Čekamo natječaje“

  Planira se izgradnja tri nova vrtića u Osijeku: Dva već postojeća čekaju dogradnju

  Na Nacionalni plan oporavka i otpornosti Grad Osijek najavio je prijavljivanje izgradnje tri nova vrtića i dogradnju još dva postojeća Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  B2Run Osijek okupio je 842 sudionika iz preko 80 tvrtki što je porast od 20% u odnosu na godinu ranije

  B2Run Osijek: 20% više poslovnjaka na najvećem afterwork druženju

  Za promet će se opet zatvoriti dio Kolodvorske ulice, na dionici od Kozjačke do Kapelske ulice, a prije roka se otvara dio Kolodvorske od prenjske do Kozjačke

  Obavijest o privremenoj regulaciji prometa u Kolodvorskoj ulici u Osijeku

  Rebalansom je Proračun Osječko-baranjske županije povećan s 250,60 milijuna eura na 293,70 milijuna

  Rebalansom izglasan rekordan Proračun Osječko-baranjske županije