ŽIVOT

Povijesni uspjeh osječkoga Crvenog križa na 23. Državnom natjecanju

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek jedno je od najstarijih društava koje oduvijek odskače svojom humanošću i altruističnim aktivnostima

Objavljeno 29.05.2019
Tamara Lemajić

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek jedno je od najstarijih društava koje oduvijek odskače svojom humanošću i altruističnim aktivnostima te posljedično uživa svesrdnu potporu lokalne vlasti i zajednice. Brojne medalje i priznanja s različitih manifestacija postale su uobičajena praksa ovog izuzetnog društva, pa su tako i na posljednjem – 23. Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa – postigli izvanredan uspjeh.

Kako bi mladima poslali poruku o važnosti volontiranja i altruističnog djelovanja, osječka Gradska uprava danas je upriličila prijam za ove iznimne mlade Osječane tijekom kojeg im je zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota svesrdno čestitao na postignutom uspjehu, ali i kontinuiranome predanom radu.

– Svi u Gradskoj upravi, a vjerujem i naši sugrađani, izuzetno smo ponosni na rad našeg Crvenog križa, posebice kada sagledamo njihove brojne uspjehe i aktivnosti koje provode tijekom cijele godine. Primili smo ih prošle godine kada su ostvarili povijesni uspjeh, a oni su već ove godine pomjerili i te granice postavši novi mladi državni prvaci i volonterski tim godine. Važno nam je potaknuti i druge mlade ljude da se priključe humanitarnom radu i pomažu drugima u potrebi – naglasio je Piližota te uputio iskrene čestitke mladim volonterima.

Ravnatelj GD Crvenog križa Osijek Denis Ćosić s opravdanim ponosom istaknuo je postignuti uspjeh, opisavši ga kao potvrdu neprekidnog kvalitetnog rada s mladima i volonterima na svim područjima. Premda su dosadašnjih godina brojne ekipe mladih i podmlatka često donosile medalje u grad na Dravi, ovogodišnji uspjeh – jedna zlatna medalja, dvije srebrne i priznanje Hrvatskog Crvenog kriza za najbolji volonterski tim – jedan je od najboljih ekipnih plasmana.

– Ako je suditi po ovim kontinuiranim uspjesima, imat ćemo dobre volontere na terenu za bilo koju manifestaciju ili dežurstvo, a to je najveći značaj svega ovoga – kazao je Ćosić.

Inače, natjecanje održano od 10. do 12. svibnja u Našicama okupilo je 126 mladih humanitaraca, predstavnika društava Crvenoga križa iz osnovnih i srednjih škola diljem Hrvatske, koji su pokazali svoje znanje i vještine u sljedećim tematskim cjelinama: provjera znanja o međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te provjera znanja i vještina iz prve pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavljali su učenici Medicinske škole Osijek i učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića Osijek. U kategoriji mladih, učenici Medicinske škole Osijek (Magdalena Borovac, Leo Lang, Nensi llibašić, Stela Jukić, Marija Palčok, Anamarija Prodanović, s mentorom Markom Macekovićem) osvojili su izvrsno 2. mjesto, a također zapaženo 2. mjesto osvojili su i osnovnoškolci (Teuta Muharemi, Ivana Paradžik, Marija Pipunić, Iskra Bilandžić, Mato Richter i Dorijan Krištof, s mentoricom Vesnom Lerinc) u kategoriji podmlatka.

Uz navedene rezultate, volonteri osječkog Crvenog križa (Lea Kasa, Renata Jakić, Lorena Spreitzer i Renato Šavora) odnijeli su pobjedu u okviru 2. po redu natjecanja u realističnom prikazu ozljeda na kojemu se natjecalo ukupno 6 ekipa iz cijele Hrvatske.

Istovremeno, članovi volonterskog tima za provođenje zdravstvenih djelatnosti osječkog Crvenog križa (Goran Đapić, Anita Božičević Vadlja, Diana Kovačić Božičević, Renato Šavora, Sara Miljatovicć, Lea Kasa, Matej Jurković, Toni Grcić, Matea Paradžik, Lorena Spreitzer, Leo Lang, Ivana Tot, Maja Mrkonjić, Sandra Mamić, Renata Jakić, Ana Kis, Sara Klasan, Magdalena Galinec, Vedrana Manojlović, Ana Miotić, Marija Knežević, Vanja Kostolanović, Ivan Šarko, Nikoleta Šarko i Zrinoslava Šarac) ovogodišnji su dobitnici priznanja Hrvatskog Crvenog križa za Volonterski tim godine.

(Osijek.hr)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Daruj krv, spasi život i završi godinu u stilu. :)

Akcija darivanja krvi u Crvenom križu (31. 12.)

Ima li boljeg načina završiti Staru, a dočekati Novu godinu od spašavanja nečijeg života? Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Više…

Odazovite se na akciju dobrovoljnog davanja krvi i spasite nekome život

U mjesecu darivanja darujte krv!

U Portanovi nije sve u shoppingu i zabavi! To dokazuje i zadnja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Odazovite se pozivu, Više…

Poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život!

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Policija provodi akciju pod nazivom „Vinskom cestom ali ne s više od 0,5 promila"

Sigurni na cestama za vrijeme obilježavanja dana svetog Vinka

Tko kaže da je ponedjeljak strašan? Mnoštvo prilika za opuštanje i zabavu ;)

Počinjemo tjedan s novom turom zanimljivih događanja

Vjetar će nas zaobići, što je super uzimajući u obzir niske temperature...

Prognoza danas: pretežno oblačno i bez padalina