ŽIVOT

Povjerenici Komisije podržali zabranu držanja uzgajanih životinja u kavezima

Kikou: „Umjesto da koristimo kaveze, pozivamo EU da se (...) prebaci na alternativne sustave koji već postoje, poput staja, organskih sustava, slobodnog uzgoja ili slobodnog prasenja“

  Objavljeno 17.04.2021
  Darija Kovačić

  Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Janusz Wojciechowski podržao je inicijativu za zabranu držanja uzgajanih životinja u kavezima koja je ovoga tjedna predstavljena u Europskom parlamentu.

  Europska građanska inicijativa (ECI) “End The Cage Age” (Okončajmo eru kaveza), kojom se traži zabrana držanja uzgajanih žitovtinja u kavezu, prikupila je gotovo 1, 4 milijuna potpisa građana EU-a iz 18 zemalja, od čega 12.498 iz Hrvatske, a inicijativa je u četvrtak predstavljena na javnom saslušanju u Europskom parlamentu.

  Potpisi građana koji su podržali inicijativu službeno su predani Europskoj komisiji 2. listopada 2020. na Svjetski dan životinja na farmama.

  Wojciechowski je na saslušanju izjavio da inicijativa ima njegovu „punu podršku i podršku Europske komisije“ te je pozvao da se više novca od poljoprivredne politike EU-a koristi za poboljšanje dobrobiti životinja.

  „Europska komisija uistinu želi poboljšati dobrobit životinja“, što je „u samoj srži Zelenoga plana“, rekao je povjerenik  Wojciechowsk.

  Povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da je „krajnje je vrijeme da se poduzmu koraci koji će dati opipljive rezultate“.

  „Svjesni smo da moramo učiniti više“, poručila je te ukazala da je Komisija  spremna predložiti novi zakon do 2023. godine. „Sve zakonodavne mjere temeljit će se na znanstvenim dokazima“, navela je, ističući da će se i nadalje osluškivati glas građana.

  Olga Kikou i Leopoldine Charbonneaux, organizatori ECI-a, predstavile su ciljeve incijative te istaknule da je podržavaju brojni znanstvenici.

  „Umjesto da koristimo kaveze, pozivamo EU da se (…) prebaci na alternativne sustave koji već postoje, poput staja, organskih sustava, slobodnog uzgoja ili slobodnog prasenja“, izjavila je Kikou.

  Predsjednik Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta Norbert Lins ocijenio je da se „dobrobit životinja u EU može  poboljšati” i naglasio da je inicijativa važna u okviru strategije “Od polja do stola”.

  Dodao je da prije radikalne transformacije treba identificirati financijske instrumente koji će podupirati poljoprivrednike.

  Predsjednica Odbora EP-a za predstavke Dolors Montserrat je ocijenila da je „ovo najuspješnija inicijativa u posljednjih osam godina. To je vrlo dobar znak za demokraciju u Europskoj uniji“, te ukazala i na potrebu ostvarivanja boljih uvjeta transporta životinja.

  Zastupnik Ivan David (ID grupa) je bivši poljoprivrednik koji smatra da navedena inicijativa nema mnogo veze s demokracijom te da je iracionalna.

  „Govorio bih o demokraciji kada budu svi građani informirani o svim aspektima ovog problema i kada budu svi imali mogućnost sudjelovati u lobiranju“, naglasio je.

  Zastupnik Martin Häusling (EFA/Zeleni) naveo je kao problem preveliko korištenje antibiotika u intenzivnom uzgoju.

  „U ekološkom uzgoju se pokazalo da se može i drugačije“, istaknuo je, i pozvao na povišenje standarda.

  Podsjetimo, Parlament je u listopadu 2018. odobrio nove mjere za ograničavanje upotrebe antibiotika na farmama kako bakterije koje su razvile antimikrobnu otpornost ne bi dospijevale u hranu.

  Brojni zastupnici su inzistirali na odgovarajućem prijelaznom razdoblju i učinkovitim mjerama za spriječavanje uvoza jeftinijih proizvoda s nižim standardima dobrobiti životinja iz zemalja koje nisu članice EU.

  „Jamčim da će naši odbori, AGRI i PETI, konstruktivno sudjelovati u ovom radu. Jasno je da trebamo studiju učinka na životinje i na poljoprivrednike“, rekao je na kraju Norbert Lins.

  On smatra da postoji odgovornost cijelog opskrbnog lanca te da treba paziti i na proizvode koji se nalaze u prerađenoj hrani.

  ECI je mehanizam Europske unije koji omogućuje da se inicijativa, koja dobije podršku milijun građana, iz najmanje četvrtine zemalja članica, izravno uputi kao zakonski prijedlog Europskoj komisiji

  Inicijativa “End the Cage Age” pokrenuta je 11. rujna 2018., a prikupljanje potpisa okončano je točno godinu dana kasnije. Inicijativom se traži zabrana kaveza za kokoši, zečeve, prepelice, patke i guske, kao i zabrana prasilišta.

  Prema podacima koje je objavio Europski parlament, 90 posto piletine u Europskoj uniji uzgaja se u skučenim prostorima, uz genetsku selekciju najotpornijih sorti.

  U Hrvatskoj je, navodi se u izvještaju inicijative “End the Cage Age”, 1.479.286 životinja u kavezu, što je 66 posto od ukupnog broja uzgajanih životinja.

  Najmanji udio uzgajanih životinja u kavezima ima Austrija (3 posto), a najviše Malta (99 posto), dok se Hrvatska nalazi na 14. mjestu među članicama EU-a.

  (Hina)

  Foto: unsplash

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Početkom svibnja potpisan je novi ugovor s BioNTechom-Pfizerom za nabavku dodatnih 1,8 milijarda doza

  Bruxelles potpisao predugovor o nabavci cjepiva s Novavaxom

  Europska komisija priopćila je da je s američkom farmaceutskom tvrtkom Novavaxom potpisala predugovor o kupnji 200 milijuna doza njezina cjepiva Više…

  Životinje su došle iz Zoološkog vrta u Dortmundu, Zoološkog vrta u Münchenu i Zoološkog vrta u Zagrebu

  Zoološki vrt u Osijeku od ovoga mjeseca bogatiji za četiri nove vrste životinja

  Zoološki vrt u Osijeku od ovog je mjeseca bogatiji za četiri nove vrste životinja. Iz Zoološkog vrta u Dortmundu 15. Više…

  Novopridošlice su stigle iz Slovačke, Češke i Mađarske, najstariji ima godinu i osam mjeseci, a najmlađe sestre samo devet mjeseci

  ZOO vrt Osijek dobio sedam novih stanara

  ZOO vrt Osijek poslao je priopćenje kako su prošlog tjedna dobili jedinke tri vrste životinja koje su postale novi stanovnici Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  U odnosu na protekle dane radi se o velikom porastu...

  Danas imamo 3162 nova slučaja, gotovo 30 posto testiranih je pozitivno

  Osječko-baranjska županija odabrana je kao pilot područje za provedbu nove metodologije za procjenu potreba za socijalnim uslugama...

  Osječko-baranjska županija odabrana za pilot područje projekta socijalnih usluga

  Ako ste već posjetili HeadOnEast do sada, onda i sami znate da je svako novo izdanje – novi doživljaj...

  Treći HeadOnEast odgođen još jednom: Novi termin pred Silvestrovo