OSJEČANI

Povodom ukidanja sufinanciranja troškova prijevoza studenata oglasio se gradski i županijski SDP

Odlukom o ukidanju sufinanciranja željezničkog putničkog prijevoza za studente u Osječko-baranjskoj županiji pljusku je dobila najslabija i najmanje kriva populacija

Objavljeno 04.05.2022
Darija Kovačić

Osječko-baranjska županija i HŽ Putnički prijevoz započeli su 2019. godine suradnju na projektu sufinanciranja troškova javnog prijevoza vlakom redovitih studenata s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije.

Na početku provedbe projekta Županija je, uz postojeći popust HŽ Putničkog prijevoza, sufinancirala dodatnih 25% iznosa mjesečne i pojedinačne karte samo za redovite studente koji imaju i prebivalište i studiraju na području Županije, da bi s vremenom u projekt bili uključeni svi studenti koji imaju prebivalište na području Županije, neovisno o mjestu studiranja. Od početka 2021. godine Županija u potpunosti sufinancira trošak prijevoza vlakom te je isti za redovite studente besplatan.

Provedba ovog projekta značajno je utjecala na potrebu osiguranja proračunskih sredstava. Naime, za troškove prijevoza redovitih studenata vlakom u 2019. godini iz Proračuna Županije utrošeno je 48.369,09 kuna, a na kraju 2021. godine iznosio je čak 1.439.096,60 kuna. Kako bi osigurala dodatna sredstva za provedbu ovog projekta, Županija je morala umanjiti osigurana sredstva na drugim projektima, koji su potom realizirani u smanjenom intenzitetu.

No kako smo danas pisali, pisali, ukida se pomoć u troškovima za prijevoz redovnih studenata OBŽ vlakom: Nema više sredstava!

Ukida se pomoć u troškovima za prijevoz redovnih studenata OBŽ vlakom: Nema više sredstava!

Gradski i županijski SDP – ŠTO HDZ IMA PROTIV OBRAZOVANJA?

Izbori su prošli, a novi još uvijek nisu na vidiku. Unatoč često ponavljanim parolama o sinergiji vertikale Vlada RH – Osječko-baranjska županija – Grad Osijek (a slobodni smo ovdje dodati i javna poduzeća pod HDZ-ovom upravljačkom šapom) najnoviji potez županije kojoj je na čelu Ivan Anušić srušila je iluzije mnogih naivnih i dobronamjernih građana koji su vjerovali ovoj predizbornoj šarenoj laži i poklonili povjerenje nevjerodostojnim vertikalcima.

Odlukom o ukidanju sufinanciranja željezničkog putničkog prijevoza za studente u Osječko-baranjskoj županiji pljusku je dobila najslabija i najmanje kriva populacija. Sramotan potez koji otkriva pravo lice HDZ-ovih političara koji se kunu u milijarde koje navodno ulažu u Slavoniju i Baranju, koji noćima tobože ne spavaju zbog demografske katastrofe istoka Domovine i čija je lažna briga o hrvatskoj budućnosti i djeci navodno na prioritetnom mjestu, ovim potezom ogolila se do kosti.

Je li ovo potez koji će potaknuti mlade da ostanu u svom rodnom gradu ili selu u Slavoniji i Baranji? Je li ovo demografska mjera koja će budućim roditeljima olakšati odluku o planiranju potomstva? Jesu li odustajanja od ulaganja u olakšanje troškova obrazovanja najosjetljivijih skupina državničke, domoljubne i odgovorne odluke? Vjerujemo da možete i sami odgovoriti na ova pitanja.

Ono što nas brine je pitanje koje upućujemo županu Ivanu Anušiću i njegovim komesarima: koliko za vas vrijedi obrazovanje i budućnost Slavonije i Baranje? Imaju li naša djeca odnosno njihove financijske mogućnosti za školovanje cijenu koju ste spremni odrezati birokratskim škarama? Koliko vrijede? Gdje povlačite granicu? 200.000 kuna? Milijun kuna? Vrijedi li uopće visoko školstvo u vašem poimanju civilizacijskih i društvenih vrijednosti ili ono košta koliko i kupljena diploma na nekom od tzv. univerziteta koji u susjednim zemljama niču kao gljive poslije kiše?

Zahtijevamo trenutnu promjenu ove odluke, pronalaženje sredstava rebalansom županijskog proračuna, povezivanjem financijske potpore s vrha vertikale prema njenom dnu (i doslovnom i figurativnom) pa makar i kroz ugodan i prijateljski razgovor župana Anušića i premijera Plenkovića. Koji god vam model više odgovara, mi ćemo ga podržati.

Molimo vas samo da se ne pozivate na degutantne isprike koje sežu od Domovinskog rata, preko pandemije do tekućih troškova županije jer se svake godine hvalite kako vam je proračun rekordan!

Istok Hrvatske zaslužuje puno više i znatno bolje, a vi mu iz godine u godinu dajete sve manje i manje.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ove godine po prvi puta će vas dočekati potpuno ograđen prostor održavanja Studentske roštiljade, uz hrpu noviteta na samoj livadi, a tu su i nezaobilazne igre bez granica i veliki studentski party! :)

9. Studentska roštiljada uz Mladena Grdovića = Praznik dobre zabave!

Došlo je vrijeme za novu, Studentsku roštiljadu koja će se održati 25.5.2023. Ove godine po prvi puta će vas dočekati Više…

Otvorene su prijave za plaćeno stažiranje u EU! Stažiranje traje od 3 do 6 mjeseci, a prijave su otvorene do 31. ožujka 2023. godine.

Stažirajte u inozemstvu uz financijsku potporu programa EIT Food RIS Fellowships i RIS Talents!

Inicijativa EIT Food studentima diplomskih studija i doktorandima omogućava stažiranje u inozemstvu, i to u okviru dvaju komplementarnih programa: RIS Više…

Povodom blagdana Uskrsa župan Ivan Anušić donio zaključak o isplati jednokratnih pomoći umirovljenicima s prebivalištem na području Osječko-baranjske županije

Županija dodjeljuje uskrsnice za umirovljenike

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Osječko-baranjska županija će i ove godine simboličnim novčanim iznosom darivati naše umirovljenike te im i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U sklopu projekta izvode se opsežni građevinski radovi u školama partnerima, koji uključuju ugradnju zvjezdarnice, planetarija i senzomotoričke sobe. Također će se opremiti laboratorij, STEM učionice, radionicu, informatičke učionice i prateće prostore.

Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske dobio zvjezdarnicu i planetarij

Završene magistre struke također će obradovati podatak da je Filozofski fakultet u Osijeku objavio natječaje za upis na doktorski studij Književnost i kulturni identitet i doktorski studij Jezikoslovlje

Filozofski fakultet u Osijeku stipendira izvrsne mlade znanstvenike

Program je počeo jučerašnjim sajmom lokalnih proizvoda, ponudom ribljih i lovačkih specijaliteta te nastupom domaćih izvođača, a jednako bogata ponuda sve posjetitelje očekuje i u nedjelju

[FOTO] Otvoreni jubilarni 25. Ribarski dani u Kopačevu