CRNA KRONIKA

Požar na vikendici u Aljmašu

Požar je uzrokovan probojem stjenki dimnjaka uslijed čega su se zapalili drveni elementi krovišta

    Objavljeno 03.01.2020
    Ivona Amidžić

    Tijekom noći s 1. na 2. siječnja u Aljmašu došlo je do požara na vikend kući u vlasništvu 49-godišnjeg muškarca. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je tijekom loženja peći na kruta goriva došlo do proboja stjenki dimnjaka i zapaljenja drvenih elemenata krovišta.

    Požar su ugasili pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Dalj. Materijalna šteta iznosi nekoliko tisuća kuna.

    Policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosimo izvješće o događaju.

    Kako se zaštiti od požara?

    U svrhu zaštite života ljudi i imovine od požara donesen je Zakon o zaštiti od požara, koji vlasnike ili korisnike dimnjaka i ložišta obvezuje da ih održavaju u ispravnom stanju, o čemu moraju posjedovati dokumentaciju.

    Požari dimnjaka su vrlo česti. Kod požara dimnjaka dolazi do zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu. Čađa je po svom sastavu pretežno čisti ugljik. Požar dimovodnog kanala sam po sebi ne predstavlja opasnost. Ako je dimnjak ispravan i kvalitetno napravljen, čađa u dimnjaku će izgorjeti bez posljedica te će dimnjak ostati čist.

    Do požara u dimnjaku najčešće dolazi zbog nastalih promjena u načinu loženja i promjena gorivih tvari. Kad je dimnjak solidno i pravilno građen, ne postoje posebne opasnosti za širenje požara na ostale građevinske dijelove.

    Međutim, najčešće se događa da ima manjih građevinskih pogrešaka na dimnjaku, kao što je raspucanost dimnjaka, oštećenje vratašca i slično. U takvim slučajevima često dolazi do proširenja požara.

    Opasnost kod požara dimnjaka prijeti u nekoliko slučajeva:

    • Let iskri – iz grla dimnjaka iskre lete po krovu i na okolni zapaljivi materijal, što može uzrokovati zapaljenje,
    • Zagrijavanje zidova – dolazi do prijenosa topline kroz zidove kojima je obzidan dimovodni kanal. Ako su na takve zidove naslonjeni zapaljivi materijali (drvo, papir i slično) može doći do zapaljenja i širenja požara na prostor.
    • Prijenos požara na građevinske elemente zgrade – kod nepravilno izvedenih dimnjaka (najčešće stare zgrade) često je moguće naići na grede (krovne, međukatna konstrukcija), koje prolaze kroz dimovodni kanal. Dolazi do zapaljenja tih greda i prijenosa požara na krovište i/ili međukatnu konstrukciju, što može imati katastrofalne posljedice.
    • Pucanje dimnjaka – uzrok tome je vrlo visoka temperatura koja se razvija kod zapaljenja čađe u dimovodnom kanalu – i do 1.000 °C. Dolazi do pucanja zida kojim je obzidan dimovodni kanal i samog dimovodnog kanala.
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Šteta koju je izazvao provalama, krađom i paležom se procjenjuje na više od 40 000 eura

    Otkriven višestruki provalnik, koji je pokušao zapaliti kuću u Belom Manastiru

    Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Beli Manastir utvrđena je osnovana sumnja da je 35-godišnjak počinio kazneno djelo „Teška Više…

    Osječki SDP o velikom požaru: Jesu li ovakvi incidenti slučajni ili se nešto krije? Gradonačelnik o požaru: Kvaliteta zraka i vode u Osijeku je zadovoljavajuća

    Plastična masa i ambalaža i dalje gore, Plenković: “provest će se istraga”

    Na zemljištu tvrtke Drava International i dalje gore plastična masa i ambalaža, javila je policija. Gusti dim proširio se kilometrima Više…

    Požar gasi i robot civilne zaštite koji se može približiti požaru, vatrogasci javljaju da ima se od iznimne vrućine otapa oprema. Mole se građani na putu ovoga dima da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe

    Prijeti li nam Ekocid? Vidimo veliki oblak dima s otrovnim česticama izgorene plastike

    – Radnici Drava International su zbrinuti u organiziranom smjestaju u dvorani Jug 2 – zatvorena cesta D518 od 9:15 sati Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Pedesetpetogodišnjaku je na aplikaciju Internet bankarstva jučer došla obavijest o rati kredita, a kada je otišao u banku rečeno mu je da je kredit u iznosu 8.200 eura podignut 5. ožujka te da je s njegovog računa isplaćen iznos veći od 6.600 eura.

    Prevaren putem interneta za više od 6600 eura

    Poradi zarade u trgovanju s dionicama nepoznatoj osobi je u više navrata putem Interneta uplatio gotovo 10.000 eura i na taj način je umjesto zarade novac izgubio.

    Sedamdesetjednogodišnjak prevaren za gotovo 10.000 eura

    Od siline udara vozač koji nije bio vezan sigurnosnim pojasom na mjestu događaja smrtno je stradao.

    U prometnoj nesreći u Čepinu smrtno je stradao 44-godišnji vozač osobnog automobila