ŽIVOT

Poziv Grada Osijeka okolnim općinama: Uključite se u našu borbu protiv komaraca!

Tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto, ali bez okolnih općina bitku ne možemo pobijediti!

Objavljeno 13.06.2019
Ivona Amidžić

Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Grad Osijek ove je godine osigurao 3 milijuna kuna u Proračunu za tretiranje komaraca. Sredstva su između ostaloga namijenjena za uslugu monitoringa ličinki i odraslih komaraca koju provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, te koji na temelju dobivenih rezultata izdaje preporuke za tretiranje. Zavod definira lokacije tretiranja, a Zakon koliko, na kojoj površini i čime.

Međutim, nije dovoljno da se samo pojedine jedinice lokalne samouprave pridržavaju zakona, kao što to čini Grad Osijek, već je prijeko potrebno uključivanje i okolnih općina.

Primjerice, larvicidni i adulticidni tretmani u Osijeku započeli su na vrijeme, no –  kao i ranijih godina – propušteni su larvicidni tretmani približno 30.000 ha na poplavnim površinama susjednih općina: Petrijevaca, Darde, Bilja i Erduta.

To znači da tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto u odnosu na okolne općine, ali zbog izostanka njihovih tretmana – brojnost u gradu i dalje je previsoka.

Nadalje, izvor problema s komarcima u Osijeku – koji je okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava – nije samo Kopački rit, već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo. Dodamo li k tome činjenicu da se nakon dužeg niza godina bilježi poplavna godina, za očekivati je da će problem s komarcima trajati dok poplavna područja ne presuše, ukoliko se druge općine ne pridruže upornoj osječkoj borbi.

Krenuli intenzivni tretmani uslijed izlijevanja vode iz rijeka i visokih temperatura

Naime, nakon razdoblja visokih vodostaja Drave i Dunava te izlijevanja velike količine vode i visokih temperatura, došlo je do razvoja i izlijetanja velikog broja komaraca koji trenutno iz Kopačkog rita i Halaševa pojačano ulaze u grad, a zbog čega Gradska uprava sljedeća dva tjedna očekuje intenzivne tretmane svaka 2-3 dana na području cijeloga Osijeka.

Posljednji tretmani odraslih komaraca letača odrađeni su 7., 8. i 9. lipnja, a izdana je preporuka za tretman cijeloga grada koja je započela jučer, 12. lipnja, a trajat će do 14 lipnja.

Inače, redovite obavijesti o stanju komaraca na terenu, kao i o tretmanima, mogu se pratiti na mrežnoj stranici ZZJZ-a.

Planirano tretiranje započelo jučer

Jučer ste mogli primijetiti, tretirani su Sarvaš, Klisa, Nemetin, Donji grad, Sjenjak, Jug I, Jug II, Uske njive, Tvrđa, Industrijska četvrt i Brijest.

Danas, 13. lipnja, tretiraju se Tenja, Podravlje, Tvrđavica, Sv. L. B. Mandića, Cvjetno naselje, Briješće, Josipovac, Višnjevac i dio Retfale, a sutra drugi dio Retfale i Centar.

Niti jedan grad ili općina – pa tako ni Osijek – ne mogu se samostalno obraniti, već je prijeko potrebno tretirati područja iz kojih komarci dolaze.

Jedino zajednička borba protiv komaraca, financiranje iz više izvora uz koordinirano djelovanje i stručno usmjeravanje – može osigurati zadovoljavajući rezultat.

Grad Osijek je stoga u borbu protiv komaraca pozvao Vladu RH, nadležna ministarstva, Osječko-baranjsku županiju, Zavod za javno zdravstvo, Sveučilište J.J. Strossmayera, Hrvatske šume, Hrvatske vode, općine i gradove, građane i sve oni koji mogu pridonijeti uspješnoj borbi protiv ovog javnozdravstvenog izazova.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Osijek čuva mnoge tajne... Imate li vi neku priču koju niste nikad ispričali vezano za ovaj dio Osijeka?

Znate li što je bio takozvani ozloglašeni “Crni Šlep”?

Mjesto je to kraj kojeg smo svi milijun puta prošli, a uz koje mnogi vežu sjećanja na neka druga vremena, Više…

Situacija se nije promijenila, sve mjere su produljene za dva tjedna pa se predlaže da se odgodi i naplata parkiranja

Grad Osijek Elektromodulu predlaže odgodu naplate parkiranja do 4. svibnja

Grad Osijek je 30. ožujka 2020. objavio vijest o naplati parkiranja u gradu Osijeku, u kojoj je istaknuto kako je Više…

Prve potrebe za larvicidnim tretmanima na području Osijeka ovisit će o vodostajima i očekuju se već ovoga mjeseca

Osijek je spreman za tretiranje ličinki komaraca

Počela je sezona komaraca, a s njom i stručni nadzor njihovih ličinki. Monitoring je krenuo još u veljači, a rezultati Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Današnje lansiranje rakete u svemir prvo je takvo s američkog tla još od 2011. godine

PRATITE UŽIVO: SpaceX i NASA večeras lansiraju astronaute u svemir

Dezinfekcija ruku pri ulasku ostaje na snazi, a edukacija i proslave rođendana se do daljnjega ne održavaju

Akvarij i terarij ZOO vrta otvoreni, mjere na kompi ostaju…

Potvrđeno je ukupno 2.244 osoba zaraženih koronavirusom

Stožer CZ: Nema novozaraženih koronavirusom