ŽIVOT

Poziv Grada Osijeka okolnim općinama: Uključite se u našu borbu protiv komaraca!

Tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto, ali bez okolnih općina bitku ne možemo pobijediti!

Objavljeno 13.06.2019
Ivona Amidžić

Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Grad Osijek ove je godine osigurao 3 milijuna kuna u Proračunu za tretiranje komaraca. Sredstva su između ostaloga namijenjena za uslugu monitoringa ličinki i odraslih komaraca koju provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, te koji na temelju dobivenih rezultata izdaje preporuke za tretiranje. Zavod definira lokacije tretiranja, a Zakon koliko, na kojoj površini i čime.

Međutim, nije dovoljno da se samo pojedine jedinice lokalne samouprave pridržavaju zakona, kao što to čini Grad Osijek, već je prijeko potrebno uključivanje i okolnih općina.

Primjerice, larvicidni i adulticidni tretmani u Osijeku započeli su na vrijeme, no –  kao i ranijih godina – propušteni su larvicidni tretmani približno 30.000 ha na poplavnim površinama susjednih općina: Petrijevaca, Darde, Bilja i Erduta.

To znači da tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto u odnosu na okolne općine, ali zbog izostanka njihovih tretmana – brojnost u gradu i dalje je previsoka.

Nadalje, izvor problema s komarcima u Osijeku – koji je okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava – nije samo Kopački rit, već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo. Dodamo li k tome činjenicu da se nakon dužeg niza godina bilježi poplavna godina, za očekivati je da će problem s komarcima trajati dok poplavna područja ne presuše, ukoliko se druge općine ne pridruže upornoj osječkoj borbi.

Krenuli intenzivni tretmani uslijed izlijevanja vode iz rijeka i visokih temperatura

Naime, nakon razdoblja visokih vodostaja Drave i Dunava te izlijevanja velike količine vode i visokih temperatura, došlo je do razvoja i izlijetanja velikog broja komaraca koji trenutno iz Kopačkog rita i Halaševa pojačano ulaze u grad, a zbog čega Gradska uprava sljedeća dva tjedna očekuje intenzivne tretmane svaka 2-3 dana na području cijeloga Osijeka.

Posljednji tretmani odraslih komaraca letača odrađeni su 7., 8. i 9. lipnja, a izdana je preporuka za tretman cijeloga grada koja je započela jučer, 12. lipnja, a trajat će do 14 lipnja.

Inače, redovite obavijesti o stanju komaraca na terenu, kao i o tretmanima, mogu se pratiti na mrežnoj stranici ZZJZ-a.

Planirano tretiranje započelo jučer

Jučer ste mogli primijetiti, tretirani su Sarvaš, Klisa, Nemetin, Donji grad, Sjenjak, Jug I, Jug II, Uske njive, Tvrđa, Industrijska četvrt i Brijest.

Danas, 13. lipnja, tretiraju se Tenja, Podravlje, Tvrđavica, Sv. L. B. Mandića, Cvjetno naselje, Briješće, Josipovac, Višnjevac i dio Retfale, a sutra drugi dio Retfale i Centar.

Niti jedan grad ili općina – pa tako ni Osijek – ne mogu se samostalno obraniti, već je prijeko potrebno tretirati područja iz kojih komarci dolaze.

Jedino zajednička borba protiv komaraca, financiranje iz više izvora uz koordinirano djelovanje i stručno usmjeravanje – može osigurati zadovoljavajući rezultat.

Grad Osijek je stoga u borbu protiv komaraca pozvao Vladu RH, nadležna ministarstva, Osječko-baranjsku županiju, Zavod za javno zdravstvo, Sveučilište J.J. Strossmayera, Hrvatske šume, Hrvatske vode, općine i gradove, građane i sve oni koji mogu pridonijeti uspješnoj borbi protiv ovog javnozdravstvenog izazova.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Nas zanima jeste li prolazili tamo i kako Vam se čini cjelokupna ideja :D

HNK Osijek u Donjem gradu gradi gledalište na Dravi

Osječko ljeto kulture 2019. ove godine traje dulje no dosad, započinje 28. lipnja, završava 14. srpnja 2019. U okviru programa Više…

Ružna stvarnost otapanja Grenlandskog leda - Temperature zraka i mora neuobičajeno visoke za ovo doba godine!

Zapanjujuća fotografija – Umjesto po ledu psi vuku sanjke po vodi!

Brzo otapanje leda na Grenlandu predstavljalo je neuobičajenu opasnost za istraživačke timove u potrazi za svojom oceanografskom opremom. Fotografija koju Više…

Uvijek je preporučljivo sa sobom imati bočicu vode za hidraciju i pokrivalo za glavu

Priopćenje vezano za jučerašnje upozorenje o prevelikim količinama prizemnog ozona

Grad Osijek objavio je priopćenje vezano za jučerašnje upozorenje o prevelikim količinama prizemnog ozona: “Nastavno na pristiglu službenu obavijest Centra Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Otkada je stigla na godišnji u Hrvatsku, 'pršte' fotografije domaće hrane! Jučer objavila i video sa štrucom kruha - ljubav kao iz filma :D :D :D

VIDEO: Kristina Kuzmič je vitka jer u SAD-u nema domaće hrane? :D

Weekend Warriors organiziraju biciklijadu, a pripremili su i neke nagrade za sudionike - Treba vam samo bicikl!

Bic, bajs, bicikl – Prvi Pump Track Jam u Bilju!

Dnevni party donosi oazu dobrih vibracija

Samo vibes dolazi u Osijek