ŽIVOT

Poziv Grada Osijeka okolnim općinama: Uključite se u našu borbu protiv komaraca!

Tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto, ali bez okolnih općina bitku ne možemo pobijediti!

Objavljeno 13.06.2019
Ivona Amidžić

Sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, Grad Osijek ove je godine osigurao 3 milijuna kuna u Proračunu za tretiranje komaraca. Sredstva su između ostaloga namijenjena za uslugu monitoringa ličinki i odraslih komaraca koju provodi Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, te koji na temelju dobivenih rezultata izdaje preporuke za tretiranje. Zavod definira lokacije tretiranja, a Zakon koliko, na kojoj površini i čime.

Međutim, nije dovoljno da se samo pojedine jedinice lokalne samouprave pridržavaju zakona, kao što to čini Grad Osijek, već je prijeko potrebno uključivanje i okolnih općina.

Primjerice, larvicidni i adulticidni tretmani u Osijeku započeli su na vrijeme, no –  kao i ranijih godina – propušteni su larvicidni tretmani približno 30.000 ha na poplavnim površinama susjednih općina: Petrijevaca, Darde, Bilja i Erduta.

To znači da tretmani u Osijeku smanjuju brojnost komaraca i za 70 posto u odnosu na okolne općine, ali zbog izostanka njihovih tretmana – brojnost u gradu i dalje je previsoka.

Nadalje, izvor problema s komarcima u Osijeku – koji je okružen močvarama i rukavcima Drave i Dunava – nije samo Kopački rit, već i veliko močvarno područje rukavca rijeke Drave poznatije kao Halaševo. Dodamo li k tome činjenicu da se nakon dužeg niza godina bilježi poplavna godina, za očekivati je da će problem s komarcima trajati dok poplavna područja ne presuše, ukoliko se druge općine ne pridruže upornoj osječkoj borbi.

Krenuli intenzivni tretmani uslijed izlijevanja vode iz rijeka i visokih temperatura

Naime, nakon razdoblja visokih vodostaja Drave i Dunava te izlijevanja velike količine vode i visokih temperatura, došlo je do razvoja i izlijetanja velikog broja komaraca koji trenutno iz Kopačkog rita i Halaševa pojačano ulaze u grad, a zbog čega Gradska uprava sljedeća dva tjedna očekuje intenzivne tretmane svaka 2-3 dana na području cijeloga Osijeka.

Posljednji tretmani odraslih komaraca letača odrađeni su 7., 8. i 9. lipnja, a izdana je preporuka za tretman cijeloga grada koja je započela jučer, 12. lipnja, a trajat će do 14 lipnja.

Inače, redovite obavijesti o stanju komaraca na terenu, kao i o tretmanima, mogu se pratiti na mrežnoj stranici ZZJZ-a.

Planirano tretiranje započelo jučer

Jučer ste mogli primijetiti, tretirani su Sarvaš, Klisa, Nemetin, Donji grad, Sjenjak, Jug I, Jug II, Uske njive, Tvrđa, Industrijska četvrt i Brijest.

Danas, 13. lipnja, tretiraju se Tenja, Podravlje, Tvrđavica, Sv. L. B. Mandića, Cvjetno naselje, Briješće, Josipovac, Višnjevac i dio Retfale, a sutra drugi dio Retfale i Centar.

Niti jedan grad ili općina – pa tako ni Osijek – ne mogu se samostalno obraniti, već je prijeko potrebno tretirati područja iz kojih komarci dolaze.

Jedino zajednička borba protiv komaraca, financiranje iz više izvora uz koordinirano djelovanje i stručno usmjeravanje – može osigurati zadovoljavajući rezultat.

Grad Osijek je stoga u borbu protiv komaraca pozvao Vladu RH, nadležna ministarstva, Osječko-baranjsku županiju, Zavod za javno zdravstvo, Sveučilište J.J. Strossmayera, Hrvatske šume, Hrvatske vode, općine i gradove, građane i sve oni koji mogu pridonijeti uspješnoj borbi protiv ovog javnozdravstvenog izazova.

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

I da odmah razjasnimo, a prije nego nam kritičari napišu kako to i nije vijest (a i nije), kako je bolje da prije svega pogledaju vrhunsku fotografiju :D

Pliva Sandra preko Drave, nosi šešir na vrh glave ;)

Kazališna i filmska, a prije svega našička i osječka glumica Sandra Lončarić vratila se s mora. Pa ipak, vrućina ju Više…

Provjerite gdje se "praši" od danas do subote - Pčelari, OPREZ!

Novi raspored aviotretiranja komaraca

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom noći utorka na srijedu došlo je do promjene termina adulticidnih tretmana dezinsekcije komaraca iz zraka na području Više…

Raspored tretiranja komaraca tijekom idućeg tjedna bit će, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo, objavljen naknadno

Raspored aviotretiranja komaraca za vikend

Kako smo ranije i napomenuli, stigao je i raspored za aviotretiranje komaraca u drugim područjima. S obzirom na to da Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zemlja bez granica: Ovogodišnji Vremeplov vodi te u maštovite kutke dječjeg svijeta

Zaviri u program Zemlje bez granica

Idete li s mora ili na more? :)

Prometna prognoza: Smjene turista

Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 28 °C :)

Vrijeme danas: Većinom sunčano