ŽIVOT

Predavanje: Socijalizacija i habituacija pasa

Razdoblje socijalizacije pasa je od trećeg do šesnaestog tjedna života

Objavljeno 16.05.2019
Tamara Lemajić

Predavačica: dr. sc. IRENA PETAK
Vrijeme: 8.6.2019. od 16 do 18 sati
Adresa: J. J. Strossmayera 200 (prostor gradske četvrti Retfala)
Organizatori: Udruga za dobrobit životinja House of Paws i salon za pse Gala

Udruga House of Paws (HOP) i salon za pse Gala pozivaju vas na predavanje koje će na temu Socijalizacija i habituacija pasa održati dr. sc. Irena Petak 8.6.2019. u 16 sati u prostoru gradske četvrti Retfala, Strossmayerova 200. Nakon predavanja osigurano je vrijeme za raspravu i pitanja predavačici. Broj mjesta je ograničen, te vas mole da svoj dolazak najavite na niže naveden broj telefona.

Kotizacija za predavanje iznosi 100 kn, a za podatke za uplatu javite se na broj telefona 099 668 23 71.

Psi su omiljeni kućni ljubimci. Kako bi udovoljili ulozi koja im je namijenjena u ljudskoj obitelj, potrebno im je učenje ljudskih pravila ponašanja. Osim toga, psi moraju naučiti komunicirati s pripadnicima svoje vrste i drugih vrsta životinja s kojima žive.
U periodu rane socijalizacije učenje je najlakše, pa je to razdoblje života u kome bi štenci postupno morali biti izloženi okolišu u kakvom će živjeti kao odrasle jedinke. Razdoblje socijalizacije pasa je od trećeg do šesnaestog tjedna života.

U početku perioda socijalizacije štenad uči pravila ponašanja uz mamu u leglu, a prisustvo i nježno bavljenje čovjeka sa štenadi dobrohotno djeluje na daljnji razvoj društvenosti. Također, štenad u tom razdoblju spremno prihvaća pripadnike drugih vrsta životinja.

Habituacija je proces koji se odvija istovremeno sa socijalizacijom. Time se štenci navikavaju na neprijeteće podražaje u svom okolišu i uče ih ignorirati. Kroz proces habituacije psi se nauče ne reagirati na zvukove kućanskih aparata, vožnju u automobilu, javnom gradskom
prijevozu i liftu, podnositi buku pirotehnike, hodati po različitim podlogama, i sl.

Nesocijalizirani psići razvijaju brojne probleme u ponašanju, kao što su strašljivost, anksioznost i agresija. Problemi u ponašanju pokazatelj su da se životinja ne osjeća dobro u okruženju gdje živi i da je u stresu. S takvim kućnim ljubimcima vlasnici često ne ostvare kvalitetnu emocionalnu vezu, pa ih odbacuju i ostavljaju u skloništima za napuštene životinje.

Nakon perioda socijalizacije psi mogu i dalje učiti sve što im je potrebno za sretan život u ljudskom okruženju, no učenje je nešto sporije jer je praćeno emocijom straha.

Dr. sc. Irena Petak diplomirana je inžinjerka biologije, doktorirala je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu a na sveučilištu u Edinburgu magistrirala je primijenjenu etologiju i dobrobit životinja. Irena radi kao savjetnica za ponašanje životinja, posebno kućnih ljubimaca s problemima u ponašanju.

 

Više o Ireni Petak, njenoj edukaciji i znanstvenom radu možete pročitati ovdje: https://argos.hr/irena-petak/

 

foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Petaši su nedavno iz Povijesti učili o starim civilizacijama te im je ovo predavanje bilo jako zanimljivo. Naš je gost tako pred prepunom učionicom, učenicima koji su ga pozorno slušali, pričao o razvoju grobnica u vrijeme drevnih Egipćana, piramidama, faraonima Ramzesu Drugom i Tutankamonu, o posljednjem sudu i mumificiranju te o faraonki Hatšepsut.

Turistički vodič i egiptolog iz Kaira učenicima petih razreda održao dvosatno predavanje i radionicu o starom Egiptu

Osnovnu školu Jagode Truhelke u Osijeku posjetio je 24. siječnja turistički vodič i egiptolog iz Kaira, Mohamed Hatem koji je Više…

Tijekom predavanja i edukacije s učenicima se razgovaralo o opasnostima i problemima koji se mogu dogoditi ukoliko se ne pridržavamo pravila i neoprezno koristimo današnja sredstva komunikacije, odnosno društvene mreže.

Preventivne aktivnosti policije vezane uz sigurnost na Internetu

U osnovnim i srednjim školama na području Policijske uprave osječko-baranjske tijekom mjeseca studenog provedene su preventivne aktivnosti „Sigurnost i zaštita Više…

Kalendar za 2024. uz 12 prelijepih i fotogeničnih četveronožnih zvijezda donosi i njihove priče skupljene pod imenom "Još se nije rodio ko bi svima ugodio" i iz prve ruke, ili ako vam je draže - šape

Promocija najljepšeg kalendara na svijetu

“U Osijeku, uz riječ kalendar najčešće se veže pridjev najljepši, a kad se to desi svi već znaju o kojemu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!