ŽIVOT

Predsjednica Uprave Saponije dobitnica priznanja SDG Pioneer za doprinos održivom razvoju

"Podatak da smo u posljednjih pet godina smanjili količinu ambalaže od plastike stavljene na tržište za gotovo 52 posto, a ambalažu iz kartona za 58 posto govori sam za sebe"

Objavljeno 21.04.2022
Ivona Amidžić

Za 2022 Global Compact Network Croatia SDG Pioneera od strane stručnog internacionalnog žirija izabrana je gđa. Dajana Mrčela, predsjednica Uprave Saponije.

Priznanje SDG Pioneer dodjeljuje se pojedincu, poslovnom lideru koji svojim primjerom, kroz rad i zalaganje, doprinosi ciljevima održivog razvoja te inspirira druge da čine isto. Kao pobjednica lokalnog kruga natječaja, gđa. Dajana Mrčela nastavlja natjecanje u globalnom krugu u kojem će se kandidirati za svjetsku titulu 2022 UN Global Compact SDG Pioneer.

“Biti lider, između ostalog, znači služiti. Služiti višim ciljevima, organizaciji, vrijednostima koji svijet čine boljim mjestom za život. Jedna od tih vrijednosti je i održivi razvoj. Odavno znamo da planet nismo samo naslijedili od naših predaka, nego smo ga posudili od naše djece. Ponosna sam što sam, kao Predsjednica uprave Saponije, liderica organizacije koja to razumije, živi i njeguje. Trud koji ulažemo u održivi razvoj prepoznat je od UN Global Compact Network Croatia i radosna sam i iznimno zahvalna na tituli SDG Pioneer Hrvatska. Mogu samo reći da ću i dalje ostati predana ciljevima održivog razvoja, jedine budućnosti koju želimo i koju smo dužni ostaviti generacijama iza nas. Biti dio ove priče i stajati uz bok mnogim drugim liderima koji su u konkurenciji, za mene je iznimna čast. Radujem se daljnjem tijeku natjecanja i znam da tko god zauzme titulu SDG Pioneer na svjetskom natjecanju, taj u sebi nosi dio jedne ideje svih nas – briga za ekologiju u najširem smislu riječi”, rekla je gđa Mrčela.

Kao posebna inicijativa glavnog tajnika Ujedinjenih Naroda, UN Global Compact surađuje s tvrtkama diljem svijeta kako bi uskladile svoje djelovanje i strategije s deset univerzalnih načela u području ljudskih prava, rada, okoliša i borbe protiv korupcije.

Pokrenut 2000. godine, UN Global Compact usmjerava i podržava poslovnu zajednicu u promicanju ciljeva i vrijednosti UN-a kroz odgovorne korporativne prakse. S preko 15.000 tvrtki članica u 165 zemalja i 69 lokalnih mreža, to je najveća inicijativa za korporativnu održivost u svijetu. Hrvatsku mrežu UN Global Compacta vodi Hrvatska udruga poslodavaca.

Svake godine UN Global Compact dodjeljuje priznanje SDG Pioneers grupi poslovnih lidera koji svojim radom doprinose ciljevima održivog razvoja i mobiliziraju tvrtke da budu snaga za dobro i nositelji rješenja za globalne izazove.

Ove je godine pristigle prijave za SDG Pioneer Croatia ocijenio stručni žiri u sastavu: Ann Rosenberg, izvršna tehnička savjetnica za održivost s dugogodišnjim iskustvom u privatnom sektoru i sukreatorica SDG Ambition programa UN Global Compacta; Martin Rich, suosnivač i izvršni direktor britanske Zaklade Future-Fit i stručnjak za socijalne investicije i ulaganja s učinkom; Luc Reuter, koordinator politika Programa Ujedinjenih Naroda za okoliš (UNEP) s preko 20 godina iskustva u području međunarodne suradnje i održivog razvoja u više od 30 zemalja; te Eva Vati, osnivačica i direktorica konzutantske agencije VATI of Sweden s višegodišnjom suradnjom s agencijama Ujedinjenih naroda u području održivog razvoja.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Dva hrvatska Rafalea preletjet će sutra preko Osijeka, odlična prilika vidjeti ih iznad osječkog neba i možda uslikati. Objavite vaše fotke u komentarima!

Rafalei će letjeti sutra iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske, donosimo raspored preleta!

Pogledajte satnicu kada će Rafali preletjeti vaše gradove u čast svih sudionika VRO Bljesak Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene Više…

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Na startu je za sve sudionike utrke Red Bull čekao s osvježavajućom okrijepom od koje su trkači dobili krila, a 100% svih donacija i startnina ide izravno u projekte istraživanja leđne moždine

[FOTO] Wings for life u Osijeku

Wings for Life World Run doista je jedinstvena i globalna utrka za trkače i sudionike u invalidskim kolicima. Iako je Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Prikazom niza sposobnosti, znanja i vještina Hrvatska vojska opravdala je epitet moderne i moćne oružane sile spremne za obavljanje najzahtjevnijih zadaća.

[FOTO] Hrvatska vojska oduševila Osječane akcijom “Postani hrvatski vojnik”

Novi destinacijski časopis je namijenjen informiranju gostiju koji su došli u samu destinaciju i ne traže više uslugu smještaja, već aktivnosti koje se nude

Predstavljen novi destinacijski časopis “Via Slavonija i Baranja”

Naši vatrogasci su za sve darivatelje osigurali i prigodne poklone kako bi obilježili ovaj dan

Dobrovoljno darivanje krvi u JVP Osijek