KULTURA

Predstava „Botaničari“ uči najmlađe kako odgovorno gospodariti otpadom

Danas prva izvedba u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Objavljeno 12.09.2020
Ivona Amidžić

Ovog će se rujna u Osijeku, u sklopu projekta „Čist grad – naš ponOS“, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Grad Osijek, održati čak tri izvedbe interaktivno-edukativne dječje predstave „Botaničari“.

Kako odgovorno gospodariti otpadom najmlađi Osječani i njihovi roditelji mogu doznati već ove subote, 12. rujna u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Sljedeće izvedbe predviđene su za 22. rujna u 18 sati u kinu Urania te 23. rujna u 18 sati ponovno u Dječjem kazalištu.

Predstava „Botaničari“ u izvedbi Teatra To go samo je jedna u nizu aktivnosti koje Grad Osijek provodi kako bi sve ciljane skupine informirao i educirao o njihovoj ulozi u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Osijeku.

Interaktivna predstava tako, uz problematiku otpada, progovara i o važnosti zaštite prirode te očuvanja okoliša i ozonskog omotača, a namijenjena je djeci od 3 do 10 godina.

Radnja započinje pronalaskom sjemena drevne biljke imena Maximus Botanicus koja ima iznimne mogućnosti filtriranja zraka. Međutim, naizgled jednostavan proces sadnje biljke, uslijed nepredviđenih okolnosti i posebne pripreme sudbonosne sjemenke, pretvara se u komičnu avanturu kroz koju gledatelje vode ekojunaci – botaničar Florijan Stolisnik i njegov pomoćnik Borko.

Ulaz na predstave je besplatan. Za izvedbe u Dječjem kazalištu ulaznice je potrebno preuzeti na blagajni, radnim danom od 08:00 do 15:00 sati ili sat vremena prije predstave, dok za izvedbu u kinu Urania nije potrebna ulaznica. Sve izvedbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Grad Osijek u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike osigurao je sredstva za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Ukupna vrijednost projekta „Čist grad – naš ponOS“ je 2.362.500,00 kuna, a Europska ga unija sufinancira iz Kohezijskog fonda u iznosu od 2.008.152,00 kuna, odnosno 85 posto. U sklopu projekta provodi se niz izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom na području Osijeka kako bi se dostigli ciljevi zacrtani Planom gospodarenja otpadom Grada Osijeka za razdoblje 2017.-2022. odnosno smanjio nastanak otpada, povećala stopa recikliranja i ponovne uporabe te općenito otpad iskoristio kao vrijedna sirovina.

Osnovni je cilj projekta educirati građane Osijeka o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, kako bi se u konačnici smanjila količina otpada koja se proizvodi i odlaže na odlagališta.

foto: unspalsh i Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Ove će se godine, zbog aktualnih okolnosti, održati u vanjskom dijelu Kulturnog centra Osijek

DOKKICA organizira 9. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”

Dječji kreativni centar „DOKKICA” 31. kolovoza organizira 9. Festival učeničkih igrokaza „POZOR! Plivamo na sceni”. Festival se trebao, tradicionalno, održati Više…

Tijekom šest tjedana radionica i izložbi mališane će voditi likovne pedagoginje, a na putovanju kroz svijet umjetnosti razvijat će dječji kreativni potencijal, zanimanje i ljubav prema likovnosti

Ljetni atelje – Muzej likovnih umjetnosti nastavlja s ljetnim radionicama

Muzej likovnih umjetnosti, nakon stanke zbog poštivanja uputa Stožera civilne zaštite i poštivanja epidemioloških mjera u svrhu prevencije širenja pandemije Više…

Dječje kazalište Branka Mihaljevića svakodnevno će, do kraja lipnja, posjećivati dvorišta gradskih vrtića i za mališane izvoditi predstavu na otvorenom

Poklon mališanima: Besplatne izvedbe najnovije predstave Jednozubi gusar

Grad Osijek i Dječje kazalište Branka Mihaljevića poklanjaju besplatne izvedbe najnovije predstave Jednozubi gusar mališanima u dječjim vrtićima! “Prema dogovoru s Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Manifestacija će se odvijati na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, a ulaz je slobodan

Ovaj vikend počinje 41. Smotra Saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje

Sam festival se organizira u pet država, kroz 11 različitih manifestacija vezanih uz biciklizam i traje od kolovoza do listopada ove godine...

Festival prirode i biciklizma: Međunarodni Dan rijeke Drave i biciklijada novom biciklističkom rutom

Pričao je o karijeri, životu, knjizi, nadimcima, a vrhunac gostovanja bilo je isprobavanje gastro pripravaka...

Ribafish gostovao na Slavonskom radiju