KULTURA

Predstava „Botaničari“ uči najmlađe kako odgovorno gospodariti otpadom

Danas prva izvedba u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića

Objavljeno 12.09.2020
Ivona Amidžić

Ovog će se rujna u Osijeku, u sklopu projekta „Čist grad – naš ponOS“, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi Grad Osijek, održati čak tri izvedbe interaktivno-edukativne dječje predstave „Botaničari“.

Kako odgovorno gospodariti otpadom najmlađi Osječani i njihovi roditelji mogu doznati već ove subote, 12. rujna u 18 sati u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Sljedeće izvedbe predviđene su za 22. rujna u 18 sati u kinu Urania te 23. rujna u 18 sati ponovno u Dječjem kazalištu.

Predstava „Botaničari“ u izvedbi Teatra To go samo je jedna u nizu aktivnosti koje Grad Osijek provodi kako bi sve ciljane skupine informirao i educirao o njihovoj ulozi u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Osijeku.

Interaktivna predstava tako, uz problematiku otpada, progovara i o važnosti zaštite prirode te očuvanja okoliša i ozonskog omotača, a namijenjena je djeci od 3 do 10 godina.

Radnja započinje pronalaskom sjemena drevne biljke imena Maximus Botanicus koja ima iznimne mogućnosti filtriranja zraka. Međutim, naizgled jednostavan proces sadnje biljke, uslijed nepredviđenih okolnosti i posebne pripreme sudbonosne sjemenke, pretvara se u komičnu avanturu kroz koju gledatelje vode ekojunaci – botaničar Florijan Stolisnik i njegov pomoćnik Borko.

Ulaz na predstave je besplatan. Za izvedbe u Dječjem kazalištu ulaznice je potrebno preuzeti na blagajni, radnim danom od 08:00 do 15:00 sati ili sat vremena prije predstave, dok za izvedbu u kinu Urania nije potrebna ulaznica. Sve izvedbe održat će se u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama.

Grad Osijek u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike osigurao je sredstva za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Ukupna vrijednost projekta „Čist grad – naš ponOS“ je 2.362.500,00 kuna, a Europska ga unija sufinancira iz Kohezijskog fonda u iznosu od 2.008.152,00 kuna, odnosno 85 posto. U sklopu projekta provodi se niz izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom na području Osijeka kako bi se dostigli ciljevi zacrtani Planom gospodarenja otpadom Grada Osijeka za razdoblje 2017.-2022. odnosno smanjio nastanak otpada, povećala stopa recikliranja i ponovne uporabe te općenito otpad iskoristio kao vrijedna sirovina.

Osnovni je cilj projekta educirati građane Osijeka o važnosti odgovornog postupanja s otpadom, kako bi se u konačnici smanjila količina otpada koja se proizvodi i odlaže na odlagališta.

foto: unspalsh i Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Predstava Baka ima dečka popularna je i posjećena od velikog broja gledatelja na razini Hrvatske posljednjih mjeseci, a u našoj će ju organizaciji gledatelji prvi puta imati prilike pogledati besplatno.

Komedija Baka ima dečka u Centru za kulturu Čepin

U organizaciji udruge Rame uz rame će se u Centru za kulturu Čepin u subotu 9. ožujka 2024. održati komedija “Baka Više…

Treći dan Panonskog festivala obiluje programima za djecu i mlade. Dosadašnja praksa kazuje kako se na sam spomen Harry Pottera traži mjesto više... :)

Treći dan Panonskog festivala knjige obiluje programima za djecu i mlade

Panonski festival knjige iz dana u dan donosi brojna programska iznenađenja, goste od književnog i društvenog značaja. Pomno osmišljeni program Više…

Komedija za jake žene i hrabre muškarce. Priča o pametnoj mladoj ženi koja radi glupe stvari. Zbog ljubavi. Zbog biološkog sata. Zbog babe. 

Ako sam žena, nisam konj!

Nakon tri rasprodane predstave, Ana Poznanović se vraća u kino Urania sa predstavom „Ako sam žena, nisam konj“ 24.11.2022. u Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!