ŽIVOT

Predstavljen mural „Velikani znanosti”

Stari mural na novoj lokaciji

Objavljeno 05.06.2019
Lucija Tokić

Jučer je ispred zida Zatvora u Osijeku, u prolazu od Ulice Kardinala Alojzija Stepinca prema Gornjogradskoj tržnici, održana tiskovna konferencija na kojoj su sudionici konferencije – osječka dogradonačelnica Žana Gamoš, ravnatelj Zatvora Dražen Borovečki, inicijator projekta Miroslav Vanek te umjetnik ovoga projekta Igor Dešić – predstavili mural ,,Velikani znanosti”.

Likovi Ruđera Boškovića, Rudolfa Steinera, Andrije Mohorovičića, Milutina Milankovića i Nikole Tesle od 2010. godine krasili su zid pokraj Odjela za fiziku na Trgu Ljudevita Gaja. Mural s portretima velikih hrvatskih znanstvenika, visok 3 i širok 20 metara, bio je ponos svih Osječana, grafit koji je dao još jedan urbani pečat gradu na Dravi. Zajedno sa zidom, srušen je tijekom nužne obnove cijeloga područja 2016., no na inicijativu Kluba vijećnika HNS-a, koju je osječki gradonačelnik Ivan Vrkić svesrdno prihvatio, portreti slavnih znanstvenika ponovno su osvanuli u Osijeku.

Nakon što je na današnjoj konferenciji pozdravila nazočne, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš predstavila je stari mural na novoj lokaciji te ujedno pojasnila kako je upravo ova lokacija zbog svoje prometnosti bila najatraktivniji odabir. Gamoš je potom nastavila o samoj inicijativi, naglasivši kako je potekla od Miroslava Vaneka na prošlogodišnjoj sjednici Gradskoga vijeća, a koju je iznio gradski vijećnik Vladimir Ham.

– Nakon što su prošli jesenski i zimski dani, ponovno u gradu imamo hrvatske velikane. No, nećemo na ovome stati; nastavit ćemo s urbanim pečatiranjem grada i to muralom naših nobelovaca – Ružičke i Preloga, najavila je Gamoš te pozvala sve građanke i građane Osijeka koji imaju zanimljive ideje u svezi s tematikom i lokacijom novih murala – da se jave Gradu sa svojim prijedlozima.

Igor Dešić, simpatični osječki umjetnik koji je samostalno oslikao ovaj mural, našalio se kako je proces oslikavanja bio jednostavan, rekavši kako se zid prvo oliči, a onda se samo nacrtaju likovi.

Ravnatelj Zatvora u Osijeku izrazio je zadovoljstvo suradnjom Grada i Zatvora te izrazio vjeru u buduće slične projekte. Na novinarski upit o mogućem oslikavanju druge strane zida, ravnatelj je radosno odgovorio: ,,Uvijek je moguće”.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Zemlja bez granica: Ovogodišnji Vremeplov vodi te u maštovite kutke dječjeg svijeta

Zaviri u program Zemlje bez granica

Još sitno brojimo dane do najzanimljivijeg obiteljskog festivala u regiji – Zemlje bez granica. Ovogodišnje izdanje festivala donosi maštovit program Više…

Idete li s mora ili na more? :)

Prometna prognoza: Smjene turista

Prometna prognoza: U jutarnjim satima moguća je mjestimična magla – piše i javlja HAK. Tijekom cijeloga dana očekujemo pojačan promet Više…

Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 28 °C :)

Vrijeme danas: Većinom sunčano

Većinom sunčano, na kopnu ujutro ponegdje magla. Vjetar uglavnom slab, a na Jadranu će u noći i ujutro mjestimice puhati Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Zemlja bez granica: Ovogodišnji Vremeplov vodi te u maštovite kutke dječjeg svijeta

Zaviri u program Zemlje bez granica

Idete li s mora ili na more? :)

Prometna prognoza: Smjene turista

Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 28 °C :)

Vrijeme danas: Većinom sunčano