ŽIVOT

Predstavljeni Vodiči za umirovljenike i osobe s invaliditetom

Vodiči pružaju informacije o socijalnim uslugama, podršci i pomoći u vrijeme epidemije bolesti Covid-19

Objavljeno 30.11.2020
Ivona Amidžić

Grad Osijek izdao je Vodič za umirovljenike i Vodič za osobe s invaliditetom koji pružaju informacije o socijalnim uslugama, podršci i pomoći u vrijeme epidemije bolesti Covid-19. Vodiči obrađuju niz tema, od savjeta psihologa do informacija o stanju u domovima za starije i nemoćne u Osijeku ali i o aktivnostima Crvenog križa te udruga osoba s invaliditetom.

Vodiče su putem video priopćenja predstavili potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić. Pojasnili su kako se unutar vodiča nalaze mjere Grada Osijeka namijenjene umirovljenicima i osobama treće životne dobi kao i preporuke o načinu života u vrijeme epidemije.

“Tijekom cijele ove godine, epidemija bolesti Covid-19 značajno utječe na osobe starije životne dobi, posebno umirovljenika. Promijenio se način života, nema druženja, nema plesova, nema zabava, nema velikih skupova. Zato smo se odlučili i ove godine štampati vodič za umirovljenike i invalide kako bismo im približili najnužnije podatke i mjere, da što lakše podnesu ovo razdoblje epidemije”, kazao je Šerić.

Vodiči će se podijeliti umirovljeničkim udrugama, udrugama osoba s invaliditetom, Gradskom društvu Crvenog križa Osijek te Domu za starije i nemoćne osobe, a mogu se potražiti i na gradskoj blagajni u pothodniku te prostorijama gradskih četvrti i mjesnih odbora. Usto, dostupni su i u elektroničkom obliku ovdje.

Mjesečni dodatak na mirovinu i božićnice

Šerić je podsjetio i na mjesečni dodatak na mirovinu, odnosno novčanu pomoć od 100 kuna. Radi se o pomoći koju mogu ostvariti samci čiji prihod ne prelazi 1400 kuna i umirovljenik koji je član kućanstva s prihodom ne većim od 2400 kuna. Osim prihoda uvjet je i da umirovljenik nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugu nekretninu osim one koja mu služi za stanovanje.

“Isplate su već krenule i apeliram na umirovljenike koji se vide u tim kvotama da se obrate Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka i ostvare svoje pravo na ovu pomoć”, istaknuo je Šerić i usput najavio kako će Grad Osijek i ove godine umirovljenicima isplatiti božićnicu, a o čemu će sugrađane uskoro detaljnije izvijestiti.

Građani se za više informacija o mjesečnom dodatku na mirovinu mogu informirati putem sljedećih brojeva telefona: 031/229 103, 031/229 105, 031/229 106 ili 031/229 102.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Osim umirovljenika, uskrsnice će dobiti i socijalno potrebite osobe koje primaju naknadu za troškove stanovanja ili nositelji prava na pomoć u prehrani te beskućnici, i to u iznosu od 40 eura. Prvi puta uskrsnice će dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine, a u iznosu od 55 eura.

U Osijeku će 10.000 umirovljenika dobiti uskrsnicu od 35 do 70 eura. Uskrsnicu će prvi puta dobiti i djeca korisnici osobne invalidnine

Grad Osijek ove je godine povisio i iznos i cenzus za isplatu uskrsnica osječkim umirovljenicima, pa će umirovljenici s mirovinom Više…

Iako više nije stanje epidemije i opasnost od virusa SARS-COV-2 je manja, bolesnici na bolničkom liječenju, osobito oni najteži, mogu razviti teški oblik COVID-19. Preporuka Ravnateljstva KBC-a Osijek glasi: jedan, maksimalno dva posjetitelja po bolesniku, uz obvezno nošenje zaštitne maske

KBC Osijek – Nakon duže od tri godine dopušteni posjeti bolesnicima

Posjeti bolesnicima hospitaliziranim u Kliničkom bolničkom centru Osijek ponovno su dopušteni! Bolnica je u vezi s tim postupila u skladu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!