GOSPODARSTVO

Predstavljeno kako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa

"Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku"

    Objavljeno 04.02.2022
    Ivona Amidžić

    Predsjednik vlade Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je predstavljeno kako će izgledati naše kovanice eura, prenosi Index.

    “Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica”, rekao je Plenković.

    Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalizirali sljedeći prijedlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica.

    Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan natječaj koji je bio anonimiziran.

    Kovanica će vrijediti u cijeloj Europskoj uniji

    Podsjetimo, Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je vlada donijela u prosincu 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura.

    Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa. Kada Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja.

    “Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simboliziraju Hrvatsku koristiti i izvan njezinih granica. S obzirom na zahtjevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete. Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro”, priopćili su iz vlade.

    foto: screenshot

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    "Najčešće kupci plaćaju u kunama, pa je malo komplicirano preračunavati i vraćati eure, no naviknut ćemo", rekao je djelatnik jedne benzinske crpke

    Prvi radni dan u eurozoni za Osječane

    Prvi radni dan u novoj godini provodimo s novom valutom. Iduća dva tjedna možemo plaćati eurima i kunama, što bi Više…

    Prva je to devizna intervencija HNB-a u ovoj godini

    HNB intervenirao na deviznom tržištu prodajom 190 milijuna eura

    Hrvatska narodna banka (HNB) u četvrtak je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune bankama Više…

    Važno je i osjeća li se kupac ugodno u trgovini i o tome često ovisi hoće li se vratiti...

    Potrošači imaju pravo plaćati u svim apoenima

    Veliku medijsku pozornost izazvala je priča o dječaku koji je u jednu osječku trgovinu došao kupiti igračku s puno sitnog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Rekonstrukcija i izgradnja vodoopskrbne mreže i sustava odvodnje u Gundulićevoj ulici u Osijeku - od Ulice Stjepana Radića do Vukovarske ulice te dio Vukovarske ulice i Ulice kardinala A. Stepinca

    Potpuno se za promet zatvara dio Gundulićeve ulice

    Posao ovaj tjedan nude Ricardo, Tehnomont gradnja, Hire & Fire, Vital Group... pogledajte sve ponude!

    Poslodavci traže radnike, javite se!

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike