ŽIVOT

Prehrana bogata flavonoidima štiti od raka i srčanih bolesti

Ako ste pušač ili uživate u alkoholu, a apstinencija od istih vam ne pada na pamet, možda biste si mogli pomoći na malo drugačiji način...

Objavljeno 19.08.2019
Ivona Amidžić

Konzumiranje namirnica bogatih flavonoidima, kojima najviše obiluju voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja, štiti od raka i bolesti srca, osobito kada su posrijedi pušači i osobe koje spadaju u grupu visoko rizičnih konzumenata alkoholnih pića, pokazalo je istraživanje znanstvenika s danskog Sveučilišta Edith Cowan (ECU).

Znanstvenici s ECU-ova Medicinskog fakulteta analizirali su podatke o prehrani 53.048 danskih državljana tijekom 23 godine, piše portal Science Daily.

Ustanovili su da je vjerojatnost od smrtnog ishoda od raka ili srčanih bolesti manja kod osoba koje su svakodnevno konzumirale umjerene do veće količine hrane bogate flavonoidima.

Oni su izvorno bili označavani kao vitamin P, no pod tim se nazivom ne misli na pravi vitamin već na skupinu biljnih tvari ili fitonutrijenata. Do danas je otkriveno gotovo 6.000 flavonoida, a naziv vitamin P skovao je 1930. godine nobelovac Albert Szent-Gyorgyi, zaslužan i za otkriće vitamina C.

Flavonoidi su nusprodukti koji nastaju metabolizmom biljaka. Premda ih nalazimo u velikom broju biljnih vrsta, njima najviše obiluje voće i povrće zagasitih, tamnih i jarkih boja.

Otprije se zna da imaju snažno preventivno djelovanje, da čuvaju kardiovaskularni i živčani sustav te da su iznimno učinkoviti u prevenciji i liječenju različitih oblika raka, ali i drugih teških oboljenja.

Zna se i da imaju snažna antioksidativna svojstva. Potiču rad imunosnog sustava te sprečavaju, ali i ublažavaju postojeće posljedice oksidativnog stresa. Samim time uvelike pomažu u prevenciji i liječenju karcinoma.

Voditeljica danske studije dr. Nicola Bondonno je kazala da su ona i kolege zamijetili još jednu zanimljivu pojavu

Zaštitni učinak konzumiranja hrane bogate flavonoidima bio je osobito snažan kod osoba koje su bolovale od visokorizičnih kroničnih bolesti prouzročenih pušenjem te kod osoba koje su svakodnevno pile više od dva standardna alkoholna pića.

Uobičajeno je standardnim pićem smatrati ono piće koje sadrži otprilike 8 do 14 grama čistog alkohola

Primjerice, standardno piće je boca piva (boca 0.33 l s cca 5 posto alkohola), čaša vina (140 ml s 12 posto alkohola) ili čašica žestokog pića (40 ml s 40 posto alkohola).

“Važno je napomenuti da konzumiranje flavonoida ne poništava u potpunosti povećan rizik od smrtnog ishoda uzrokovanog pušenjem ili konzumacijom većih količina alkohola. Ipak je najbolje što možete učiniti za vlastito zdravlje prestati pušiti i smanjiti konzumiranje alkohola”, istaknula je dr. Bondonno.

“Svakodnevna konzumacija hrane bogate flavonoidima mogla bi biti poticaj za ublažavanje spomenutog povećanog rizika te pojedince potaknuti da prestanu pušiti i smanje unos alkohola”, smatra Bondonno.

“Naša studija je pokazala da je najmanji rizik od smrtnog ishoda od raka ili kardiovaskularnih bolesti evidentiran kod osoba koje su svakodnevno konzumirale oko 500 mg flavonoida.”

Svakodnevno bi trebalo konzumirati razne vrste flavonoidnih spojeva iz biljnih namirnica i napitaka

Primjerice: jedna šalica čaja, jedna jabuka, jedna naranča, 100 g borovnica i 100 g brokule dnevno čine širok spektar flavonoidnih spojeva ili preko 500 mg flavonoida.

Priroda zaštitnog učinka i povezanost konzumacije flavonoida s nižim rizikom od smrtnog ishoda od raka i srčanih bolesti nije u potpunosti razjašnjena, ali je višestruka.

“Svakodnevno konzumiranje većih količina alkohola i pušenje pojačavaju upalne procese i oštećuju krvne žile, što povećava rizik od razvoja čitavog niza bolesti”, rekla je dr Bonanno.

“Ustanovili smo da flavonoidi imaju odlično protuupalno djelovanje te da poboljšavaju rad krvnih žila, što pojašnjava njihov utjecaj na smanjen rizik od smrti od posljedica srčanih bolesti i raka”; pojasnila je, dodajući da je sljedeći korak znanstvenika preciznije istražiti na koje tipove raka i srčanih bolesti flavonoidi utječu najučinkovitije.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Nature Communications

Sa znanstvenicima s ECU-a na studiji su surađivali stručnjaci iz Sveučilišne bolnice Herlev & Gentofte, sa Sveučilišta Aarhus, kao i Danskog državnog centra za rak, znanstvenici iz Sveučilišne bolnice Aalborg, Sveučilišta Zapadne Australije i Međunarodne agencije za istraživanje raka.

(Hina)

foto: pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na preventivni pregled!

Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice – 13. Hrvatski Dan mimoza

U subotu 25. siječnja 2020. godine, u vremenu od 11.00 do 13.00 sati na Trgu A. Starčevića u Osijeku organizirat Više…

"Ako imate simptome koji odgovaraju karcinomu debelog crijeva i rektuma trebate otići na pregled bez obzira na to koliko vam je godina"

Rak debelog crijeva sve češći kod mlađih osoba

Broj karcinoma debelog crijeva kod mlađih osoba u porastu je u mnogim bogatijim zemljama dok se broj tih dijagnoza kod Više…

Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni 'smoothiejima' ...

Može li se predozirati voćem?

Jabuka na dan, doktor iz kuće van. A što s dvije jabuke? Sigurno su zdravije od čokoladice. Ali četiri jabuke Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Četiri je dana Ella šutjela, a nakon što se odmorila otkriva: "Ovo mi je bio posljednji put"

Ella Dvornik rodila pet tjedana prije termina – Za dijete su izabrali neobično ime

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području RH

Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?