ŽIVOT

Prehrana siromašna ugljikohidratima povećava rizik od poremećaja srčanog ritma, pokazuju nova istraživanja

Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika

Objavljeno 12.03.2019
Tamara Lemajić

Popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljikohidrata u prehrani, a promiču ih poznate osobe, poput Gwyneth Paltrow i sestara Kardashian, ali i neki liječnici, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.

Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz škrobnih namirnica poput kruha, tjestenine i krumpira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, ustanovili su znanstvenici koji su proučavali učinak unosa ugljikohidrata u organizam na zdravlje.

Došli su do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije atrija (AFib) sklonije moždanom udaru, kao i zatajenju srca.

“S obzirom na potencijalni utjecaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontroliranja težine trebala preporučivati s puno opreza”, kazao je dr. Xiaodong Zhuang, kardiolog s kineskog Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, koji je vodio istraživanje.

Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika.

Rezultati studije bit će predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkoga kardiološkog zbora u New Orleansu. Temelje se na podacima iz dugogodišnje studije o opasnostima od razvoja srčanih bolesti u koju je bilo uključeno 14.000 osoba koje na početku studije nisu bolovale od AFib-a.

Kod osoba koje su dnevno dobivale manje od 45 posto kalorija iz ugljikohidrata evidentiran je 18 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija u odnosu na osobe koje su ugljikohidrate konzumirale u umjerenim količinama, što znači između 45 i 52 posto kalorija.

Ustanovili su i da je rizik od razvoja fibrilacije atrija bio povećan neovisno o vrsti masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljikohidrata.

“Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate”, kazao je dr. Zhuang.

Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljikohidrata u prehranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koji uzrokuju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Istodobno konzumiraju manje voća, povrća i žitarica, odnosno namirnica koje imaju protuupalni učinak.

 

 

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Samo u Europi, svaka peta bakterijska infekcija otporna je na antibiotike, dok u nekim državama članicama ta brojka iznosi čak 40 posto

U Europi je 20 posto bakterijskih infekcija otporno na antimikrobne lijekove

Ovogodišnji Svjetski tjedan svjesnosti o anitmikrobnoj rezistenciji (WAAW, engl. World AMR Awareness Week) obilježava se pod nazivom „Budi i ti Više…

Gripa povećava rizik prvog infarkta miokarda deset puta, a moždanog udara osam puta

Zaštita od gripe i teških komplikacija započinje – cijepljenjem!

Gripa, sezonska i epidemijska bolest koja se pojavljuje svake godine, predstavlja ozbiljnu prijetnju zdravlju populacije, osobito ranjivim skupinama kao što Više…

Sajam ljepote i zdravlja u svom programu obuhvaća različite sektore industrije ljepote usmjerene na poboljšanje vanjskog izgleda i zdravlja ljudi kao što su kozmetika, prirodni preparati, ambalaža, kozmetičke, frizerske i spa usluge, nail art, fitness, wellness, masaže, estetska medicina i najnovije modne trendove

[VELIKA FOTO GALERIJA] Otvoren prvi Sajam ljepote i zdravlja u Gospodarskom centru OBŽ

Prvi Sajam ljepote i zdravlja otvoren je danas (petak, 7. lipnja) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije i traje do subote, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Svaki od šest Regionalnih centara za kompetentnost u ugostiteljstvu i turizmu u Hrvatskoj nominirao je po pet učenika završnog razreda kuharskog usmjerenja, a od ukupno 30 natjecatelja njih 12 prošlo je u drugi krug

Šest mladih kuhara od kojih i jedan iz Osijeka, natjecat će se u velikom finalu METRO Junior Top Chefa

O top tretmanima govorit će najveće zvijezde među estetičarima i poznate osobe kojima su estetski zahvati iz temelja promijenili život, a publika će moći postavljati pitanja

Prvi put u Hrvatskoj – Doznajte uživo sve o estetskim zahvatima i tretmanima – na jednom mjestu i od vrhunskih liječnika

Održan je trening sigurne vožnje i spretnosti za sve policijske službenike PU Osječko-baranjske koji upravljaju policijskim motociklima

Trening vožnja policijskih motociklista u Čepinu