ŽIVOT

Prehrana siromašna ugljikohidratima povećava rizik od poremećaja srčanog ritma, pokazuju nova istraživanja

Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika

Objavljeno 12.03.2019
Tamara Lemajić

Popularne dijete kojima se konzumentima preporučuje nizak udio ugljikohidrata u prehrani, a promiču ih poznate osobe, poput Gwyneth Paltrow i sestara Kardashian, ali i neki liječnici, mogu povećati rizik od razvoja poremećaja srčanog ritma što može rezultirati i moždanim udarom, pokazuju nova istraživanja.

Kod osoba koje u organizam unose manje energije iz škrobnih namirnica poput kruha, tjestenine i krumpira zabilježeni su veći izgledi za razvoj fibrilacije atrija, ustanovili su znanstvenici koji su proučavali učinak unosa ugljikohidrata u organizam na zdravlje.

Došli su do zaključka da su osobe koje pate od poremećaja srčanog ritma ili fibrilacije atrija (AFib) sklonije moždanom udaru, kao i zatajenju srca.

“S obzirom na potencijalni utjecaj na razvoj aritmije, naša studija upućuje na to da bi se ova popularna dijeta, odnosno metoda kontroliranja težine trebala preporučivati s puno opreza”, kazao je dr. Xiaodong Zhuang, kardiolog s kineskog Sveučilišta Sun Yat-Sen u Guangzhou, koji je vodio istraživanje.

Studija je bila usredotočena na nedostatke što ih nosi potpuno izbacivanje ugljikohidrata s jelovnika, a vođena je u sklopu velikog istraživanja kojim je obuhvaćeno pola milijuna ispitanika.

Rezultati studije bit će predstavljeni na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Američkoga kardiološkog zbora u New Orleansu. Temelje se na podacima iz dugogodišnje studije o opasnostima od razvoja srčanih bolesti u koju je bilo uključeno 14.000 osoba koje na početku studije nisu bolovale od AFib-a.

Kod osoba koje su dnevno dobivale manje od 45 posto kalorija iz ugljikohidrata evidentiran je 18 posto veći rizik od razvoja fibrilacije atrija u odnosu na osobe koje su ugljikohidrate konzumirale u umjerenim količinama, što znači između 45 i 52 posto kalorija.

Ustanovili su i da je rizik od razvoja fibrilacije atrija bio povećan neovisno o vrsti masnoća i proteina kojima je zamijenjen unos ugljikohidrata.

“Dijeta utemeljena na maloj količini ugljikohidrata povezuje se s povećanim rizikom od AFib-a bez obzira na vrstu proteina i masnoća koje su zamijenile ugljikohidrate”, kazao je dr. Zhuang.

Znanstvenici pretpostavljaju da se to događa jer ljudi koji konzumiraju manje ugljikohidrata u prehranu unose više crvenog mesa i zasićenih masnih kiselina koji uzrokuju upale i plodno su tlo za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Istodobno konzumiraju manje voća, povrća i žitarica, odnosno namirnica koje imaju protuupalni učinak.

 

 

(Hina)

Foto: Pixabay (ilustracija)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Može li se s King shape – om pomoću ultrazvučne kavitacije uistinu skinuti masne naslage bez dijete i vježbe?

Ultrazvučna kavitacija, iznimno tražen tretman prije ljeta za koji smo provjerili “radi” li ili ne

Naša zdravstvena insajderica prikuplja iskustva iz hrvatskih zdravstvenih ustanova, provjerava koje su to mogućnosti dijagnostike i terapije ali iz aspekta Više…

Građani Hrvatske trebali bi posvećivati više pažnje prilikom pripreme i čuvanja hrane, a deklaracije čita njih gotovo 95%. Pogledajte zanimljive rezultate ovog istraživanja.

Panel rasprava u Osijeku – Istraživanje HAPIH-a o navikama hrvatskih građana vezanim uz kupovinu, pripremu i čuvanje hrane

Iako je odgovornost za sigurnost hrane na svima u procesu od proizvodnje do onoga tko je stavlja na tržište, kupovinom Više…

Osijek više od 30 godina sudjeluje u obilježavanju Svjetskog dana zdravlja te da je ove godine sukladno preporukama SZO-a naglasak stavio na mentalno zdravlje djece, mladih i obitelji.

[FOTO] Manifestacijom “Osijek – zdravi grad” na Trgu slobode obilježen Svjetski dan zdravlja

Svjetski dana zdravlja, koji je ove godine posvećen obilježavanju 75. rođendana Svjetske zdravstvene organizacije, Grad Osijek obilježio je u subotu Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku