Prekid održavanja nastave u svim školama i fakultetima u Hrvatskoj

Mjera se čini velika, ali ako nemate gdje djecu možete ostaviti i u školi...

Objavljeno 13.03.2020
Ivona Amidžić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je najavio obustavu održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na 14 dana kazavši da je Hrvatska u ratu protiv koronavirusa i njegovih posljedica na društvo i ekonomiju.

“I svijet, Europa i Hrvatska praktički su u ratu protiv virusa, protiv panike i protiv negativnih društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije”, kazao je premijer Plenković nakon sastanka s ministrima i Nacionalnim stožerom civilne zaštite u Banskim dvorima.

Najavio je dvotjednu obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u zemlji, koja započinje od ponedjeljka, 16. ožujka. Radi se o skrojenom modelu obustave nastave.

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu će pratiti putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije. Učenici starijih razreda, od 5. do 8. razreda osnovnih škola, srednje škole te studenti na fakultetima imat će online oblik nastave.

“Dio obitelji ima mogućnost da osigura čuvanje djece i brine o njima. Za one koji nemaju, pogotovo za prvo razdoblje, škole će raditi, i nastavnici će dolaziti u školu”, rekao je.

Pojasnio je da roditelji koji nisu u mogućnosti čuvati djecu, mogu dijete dovesti u školu odakle će preko tv-a ili interneta moći pratiti nastavu.

Dodao je da isti način rada vrijedi i za vrtiće.

Nastava je obustavljena unatoč činjenici što samo 2,5 posto zaraženih u svijetu čine mlađi od 20 godina, ali s obzirom na posebnu bitnost djece i školskog sustava, poručio je.

Odgađa se plaćanje poreza poduzetnicima pogođenima krizom

Plenković je kazao da će se Vlada ekonomskim mjerama borbe protiv koronavirusa fokusirati na očuvanje radnih mjesta, stoga će odgodom plaćanja poreza osigurati likvidnost malih i srednjih poduzetnika.

“Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit te plaćanje doprinosa. S te strane, dio prihoda koji će zbog toga biti manji lokalnim jedinicama, nadomjestit će državni proračun”, poručio je Plenković.

Kazao je da će ovim mjerama biti zahvaćeni oni poduzetnici koji su direktno pogođeni krizom. Najavio je i kako će se ministar financija Zdravko Marić popodne sastati s predstavnicima maloprodajnih i distribucijskih lanaca koji su zaduženi za opskrbu hranom.

“Želimo da sustav opskrbe nesmetano funkcionira”, kazao je Plenković dodavši da nema potrebe za neproporcionalnim gomilanjem prehrambenih namirnica.

Marić je kazao da postoji kontinuirani dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima te da rade sinergijski rade kako bi se osigurala isporuka usluga.

“Ako je neka polica ispražnjena, ne dovodimo u pitanje mogućnost opskrbe. Ljudi rade sve što je u njihovoj moći i učinit ćemo sve da se lanac opskrbe osigura”, poručio je ministar Marić.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Učinite svojim najmlađima boravak u kući ovih dana malo zanimljivijim :D

Ostani kući i kazalište uključi

U želji da svojim sugrađanima, posebice onim najmlađima, boravak u kući ovih dana učinimo zanimljivijim, Grad Osijek i Dječje kazalište Više…

Plenković: "Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja"

(VIDEO) Plenković i ministri otkrili gospodarske mjere koje uvode i kako do njih

“Pandemija mijenja svijet. Funkcioniranje kakvo poznajemo se mijenja”, rekao je Plenković na početku obraćanja. Vlada se obratila javnosti i otkrila Više…

Podsjetimo, prvo je donesena odluka kako će nastava biti obustavljena na dva tjedna, ali Ministarstvo je danas taj rok produžilo na najmanje mjesec dana

Sve škole i vrtići u Hrvatskoj neće raditi najmanje do 19. travnja

SVE škole, vrtići i visoka učilišta u Hrvatskoj bit će zatvoreni najmanje do 19. travnja, odnosno najmanje 30 dana, piše Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Potvrđeno je da je preminuo muškarac, peta žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Stožer: Preminula peta žrtva u Hrvatskoj, 22 novozaražena, ukupno 657 slučajeva

Ako imate potrebu ne samo pratiti, već i stvarati umjetnost neka vam ovo vrijeme bude prilika! :)

Kulturni centar Osijek poziva vas da ostanete kod kuće, a svoje vrijeme provedete – kreativno

Ako se utvrdi da ih trgovac tako oglašava zabranit će mu se poslovna praksa te će se poduzeti prekršajne mjere

Inspektorat: Pamučne perive maske ne smiju se oglašavati kao zaštitne maske