Prekid održavanja nastave u svim školama i fakultetima u Hrvatskoj

Mjera se čini velika, ali ako nemate gdje djecu možete ostaviti i u školi...

Objavljeno 13.03.2020
Ivona Amidžić

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je najavio obustavu održavanja nastave u obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj na 14 dana kazavši da je Hrvatska u ratu protiv koronavirusa i njegovih posljedica na društvo i ekonomiju.

“I svijet, Europa i Hrvatska praktički su u ratu protiv virusa, protiv panike i protiv negativnih društveno-ekonomskih posljedica ove pandemije”, kazao je premijer Plenković nakon sastanka s ministrima i Nacionalnim stožerom civilne zaštite u Banskim dvorima.

Najavio je dvotjednu obustavu nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u zemlji, koja započinje od ponedjeljka, 16. ožujka. Radi se o skrojenom modelu obustave nastave.

Učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole nastavu će pratiti putem posebnih emisija na HRT-u i Sportske televizije. Učenici starijih razreda, od 5. do 8. razreda osnovnih škola, srednje škole te studenti na fakultetima imat će online oblik nastave.

“Dio obitelji ima mogućnost da osigura čuvanje djece i brine o njima. Za one koji nemaju, pogotovo za prvo razdoblje, škole će raditi, i nastavnici će dolaziti u školu”, rekao je.

Pojasnio je da roditelji koji nisu u mogućnosti čuvati djecu, mogu dijete dovesti u školu odakle će preko tv-a ili interneta moći pratiti nastavu.

Dodao je da isti način rada vrijedi i za vrtiće.

Nastava je obustavljena unatoč činjenici što samo 2,5 posto zaraženih u svijetu čine mlađi od 20 godina, ali s obzirom na posebnu bitnost djece i školskog sustava, poručio je.

Odgađa se plaćanje poreza poduzetnicima pogođenima krizom

Plenković je kazao da će se Vlada ekonomskim mjerama borbe protiv koronavirusa fokusirati na očuvanje radnih mjesta, stoga će odgodom plaćanja poreza osigurati likvidnost malih i srednjih poduzetnika.

“Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit te plaćanje doprinosa. S te strane, dio prihoda koji će zbog toga biti manji lokalnim jedinicama, nadomjestit će državni proračun”, poručio je Plenković.

Kazao je da će ovim mjerama biti zahvaćeni oni poduzetnici koji su direktno pogođeni krizom. Najavio je i kako će se ministar financija Zdravko Marić popodne sastati s predstavnicima maloprodajnih i distribucijskih lanaca koji su zaduženi za opskrbu hranom.

“Želimo da sustav opskrbe nesmetano funkcionira”, kazao je Plenković dodavši da nema potrebe za neproporcionalnim gomilanjem prehrambenih namirnica.

Marić je kazao da postoji kontinuirani dijalog s dobavljačima i trgovačkim lancima te da rade sinergijski rade kako bi se osigurala isporuka usluga.

“Ako je neka polica ispražnjena, ne dovodimo u pitanje mogućnost opskrbe. Ljudi rade sve što je u njihovoj moći i učinit ćemo sve da se lanac opskrbe osigura”, poručio je ministar Marić.

(Hina)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Plenković: "7,3 milijarde su bespovratna sredstva, a 2,65 milijardi su mogući zajmovi"

Izrađen plan gospodarskog oporavka Europske Unije od krize – Hrvatskoj 10 milijardi eura

Hrvatska može biti veoma zadovoljna planom gospodarskog oporavka koji je izradila Europska komisija, kazao je predsjednik vlade Andrej Plenković, dodajući Više…

Započela je u siječnju Coca-Cola Cup turnirima u nogometu, rukometu i Kinder turniru u košarci

Nastavlja se sezona Plazma Sportskih igara mladih

U Hrvatskoj, nova sezona Plazma Sportskih igara mladih započela je u siječnju Coca-Cola Cup turnirima u nogometu, rukometu i Kinder Više…

UGP također traži transparentnost u trošenju bespovratnih sredstava koje je Hrvatska dobila od EU

Udruga Glas poduzetnika protiv ograničavanja gospodarskih mjera na djelatnosti

Premijer Plenković je najavio kako će mjere za očuvanje radnih mjesta nakon svibnja biti ograničene samo na turizam, ugostiteljstvo i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Alati koje je ovaj Zakon predvidio mogu znatno smanjiti financijske izdatke gradova i općina

Edukativna brošura za lokalne zajednice – Sve o provedbi Zakona o zaštiti životinja

Festival je ove godine održan 41. put, a pristiglo je više od 13.000 prijava

Hrvatski filmovi su na prestižnom američkom festivalu ponovno među najboljima

Ukupan broj ozdravljenih je 2.063, a ukupan broj umrlih 103

Stožer: Potvrđen jedan novooboljeli u Hrvatskoj