POLITIKA

Premijer Andrej Plenković u Osijeku na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a

Sudionike Nacionalnnog dana Mladeži HDZ-a je danas pozdravio i predsjednik stranke Andrej Plenković koji je tom prilikom promišljao o brojnim aktualnim temama

  Objavljeno 12.10.2019
  Petar Tauković

  U Osijeku se održava prvi Nacionalni dan Mladeži Hrvatske demokratske zajednice. Sudionike je danas pozdravio i predsjednik stranke Andrej Plenković koji je tom prilikom promišljao o brojnim aktualnim temama.

  Premijer Andrej Plenković izjavio je kako nije primjetio da je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zbog, kako tvrdi,  neprocesuiranja ratnih zločina odlučio izaći iz HDZ-a, dok je za Penavina razmišljanja o kandidaturi za predsjednika te stranke rekao kako je “dobro imati ambiciju”. “Nisam primjetio da je on odlučio izaći iz HDZ-a. Pročitao sam danas njegov intervju i ne primjećujem takvu poruku”, kazao je Plenković  novinarima referirajući se na jučerašnju Penavinu izjavu u kojoj je najavio mogućnost izlaska iz te stranke.

  Upitan je li nezadovoljstvo u HDZ-u doista tako veliko s obzirom da će Penava biti četvrti mogući kandidat za tu funkciju te smatra li sebe djelomično odgovornim za tu situaciju Plenković je uzvratio kako je “sigurno odgovoran za činjenicu da je HDZ, kada ga je preuzeo, bio u minusu od 19 milijuna kuna, a da je sada u popriličnom plusu i financijski konsolidiran”.

  “Odgovoran sam za činjenicu da je HDZ pobijedio na parlamentarnim i lokalnim izborima, pa i na europskim izborima, bez obzira što nismo ostvarili cilj od pet mandata, nego četiri. Ekonomija raste, investicijski rejting, europska sredstva, međunarodni ugled… Da osjećam se odgovornim za takav položaj Hrvatske, Vlade i HDZ-a i to jako”, poručio je plenković koji je u Osijeku sudjelovao na Nacionalnom danu Mladeži HDZ-a.

  O tome je li spreman rušiti Vladu zbog učiteljskih plaća te s takvim teretom ići na nove izbore premijer je ustvrdio kako to “nisu stvari koje su međusobno povezane” te da se razgovara sa sindikatima i s koalicijskim partnerima.

  Netko u državi mora imati ukupnu odgovornost za proračun i ono što je realno
  Podsjetio je da su u mandatu ove Vlade plaće u državnom i javnom sektoru porasle za 11,5 posto, uključujući i učitelje te da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2016. do 2019. godine dobilo proračun veći za tri milijarde kuna više, iz čega se vidi da je to prioritetan resor.

  “Rekao sam više puta da bismo najradije svima digli plaće koliko god možemo, ali istodobno netko u državi mora imati ukupnu odgovornost za cijeli proračun i ono što je realno, a da pri tome ne narušimo temeljne postavke politike koja je dovela do investicijskog kreditnog rejtinga, gospodarskoga rasta, stope zaposlenosti od 66 posto, stope nezaposlenosti manje od sedam posto te prosječnog gospodarskog rasta u prvih šest mjeseci od 3,1 posto”, rekao je Plenković poručivši da politika Vlade mora i bit će cjelovita.

  “Volio bih da se izračuna o kojim iznosu kuna mi govorimo, jer ako nudite četiri, a traži se šest posto, koji je to točno iznos kuna, koji zaslužuje cirkularni štrajk u svim hrvatskim županijama. Moram priznati da ne vidim tu poveznicu, malo mi to djeluje kapriciozno”, ocijenio je.

  Na novinarski upit tko će u ovom slučaju popustit, s obzirom da su stavovi HNS-a i HDZ-a prilično rezolutni Plenković je uzvratio: “Naš je stav realan, i cijelo vrijeme vodimo realnu politiku”, dok je upitan o mogućem raskidu koalicije rekao: “Mi razgovaramo non-stop”.

  Nije izravno odgovorio na upit znači li to da, ako nema konflikta s HNS-om, neće biti ni prijevremenih izbora. “Ja vam odgovaram, ono što vam odgovaram”, kratko je rekao premijer.

  Pravna osnova za ovaj štrajk je jako tanka
  O tome hoće li učiteljima dani provedeni u štrajku biti plaćeni kao što je tražila nadležna ministrica Blaženka Divjak, Plenković je odgovorio kako se iznos plaća u državnom i javnom sektoru pregovara kroz tri modula, temeljni i granski kolektivni ugovor, a “ovo što se sada zbiva nisu ta dva načina koji su uobičajeni”.

  “Ovdje imate vrlo fokusirani zahtjev sindikata za promjenu koeficijenata složenosti poslova u aktu koji se zove uredba o koeficijentima složenosti poslova, a koja nije predmet pregovora Vlade i Sindikata, već je to jednostani pravni akt, koji donosi Vlada. Prema tome, pravna osnova za ovaj štrajk je jako tanka”, ustvrdio je premijer.

  Hrt Radio Osijek

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Riječ je o projektu našeg Ministarstva znanosti i obrazovanja vrijednom 9,9 milijuna kuna, kao što je i mađarska Vlada financirala gradnju učeničkih domova za Hrvate u Mađarskoj

  Viktor Orbán dolazi u Osijek i otvara učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Hrvatskoj

  Premijeri Hrvatske i Mađarske, Andrej Plenković i Viktor Orban sljedećeg će se četvrtka, 28. studenog, sastati u Osijeku, gdje će Više…

  Plenković: "Kvazi-neovisni Gong je produžena ruka SDP-a"

  Plenković optužio Gong da vodi kampanju u Eu parlamentu protiv Dubravke Šuice

  Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u četvrtak u Bruxellesu nevladinu udrugu Gong da vodi kampanju protiv hrvatske kandidatkinje za Više…

  Plenković: "Isti SDP-ovi zastupnici potpisivali su se protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina, a što je uvela vlada Zorana Milanovića"

  Plenković – Sačuvana je bit mirovinske reforme

  Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da je bit mirovinske reforme unatoč povlačenju zakona sačuvana te Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Za svoj težak i mukotrpan posao zaslužili su svaku lipu! Ali nemojte čitati ako ste slabog srca...

  Sabor: Političkim strankama i nezavisnim zastupnicima 56,5 milijuna kuna

  Uvođenjem istog punjača za manje uređaje potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.

  Borzan: Trebamo uvesti jedan punjač za sve manje elektroničke uređaje

  Gradska organizacija SDP-a Osijek se ovim putem želi zahvaliti svim Osječankama i Osječanima koji su svoje povjerenje dali SDP-ovom kandidatu za Predsjednika Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću

  Osječani s 23900 glasova odlučili o predsjedniku Republike Hrvatske