GOSPODARSTVO

Premijer posjetio OBŽ – Potpisan ugovor o nastavku izgradnje Koridora Vc

Održan je veliki sastanak s poljoprivrednim proizvođačima - Vlada spremna domaćim poljoprivrednicima pružiti potporu

    Objavljeno 29.04.2020
    Ivona Amidžić

    Na mostu Drava je svečano potpisan ugovor za izgradnju poddionice Beli Manastir-Halasica autoceste A5.

    Potpisivanju ugovora domaćin je bio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, a prisustvovali su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Ugovor su potpisali dr. sc Boris Huzjan, predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta d.o.o. i predstavnici Poslovne udruge koju čine Osijek-Koteks d.d. i GP Krk d.d.

    Župan Anušić je naglasio kako projekti u infrastrukturi nisu stali, kako se ovaj projekt nastavlja uz podršku Vlade te da je napokon došao trenutak za potpisivanje ugovora.

    Vrijednost ugovorenih radova iznosi 443 milijuna kuna bez PDV-a s rokom dovršetka izgradnje od 2 godine. U sklopu radova ostvarit će se 17,5 km punog profila autoceste pod naplatom cestarine, sedam manjih mostova, dva prolaza za životinje te čvor Beli Manastir.

    Hrvatske autoceste su osigurale povoljne uvjete financiranja i nastavka izgradnje ove autoceste, a za dvije godine tehnološka cjelina Koridora Vc kroz Hrvatsku trebala bi biti u prometu od Belog Manastira preko Osijeka sa spojem na autocestu A3 i u nastavku preko graničnog prijelaza Svilaj spojena s Bosnom i Hercegovinom.

    Dovršetak Koridora Vc od iznimnog je značaja za gospodarski razvoj istoka Hrvatske

    Nakon obilaska radova i potpisivanja ugovora, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u društvu župana Ivana Anušića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković posjetio je Belje plus d.o.o. gdje je predstavljen proizvodni sustav Mitrovac temeljen na sinergijskoj povezanosti farme mliječnih krava, bioplinske elektrane i staklenika za proizvodnju rajčice.

    “Vlada je svjesna enormnih potencijala Hrvatske u poljoprivrednoj proizvodnji i spremna je domaćim poljoprivrednicima pružati potporu kao i do sada”, rekao je Plenković dodajući kako je cilj potaknuti poljoprivrednike da budu konkurentni i hrane hrvatsko tržište.

    O poljoprivrednim potencijalima Osječko-baranjske županije govorilo se i na radnom sastanku predsjednika Vlade, župana, ministrice poljoprivrede te ministra Marka Pavića koji su se sastali s predstavnicima tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, predstavnicima Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.

    Plenković smatra kako postoji niz kvalitetnih rješenja za istočnohrvatsku poljoprivredu, a kako će današnji prijedlozi sigurno doprinijeti aktivnoj politici poljoprivrede.

    “U situaciji pandemije postali smo svjesniji važnosti poljoprivrednog resora, a naša je županija najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj”, rekao je Anušić i naglasio važnost revitalizacije Slavonije i projekata na ovom području.

    Marko Pipunić iz Žito Grupe se u ime poljoprivrednih proizvođača koji su sudjelovali na sastanku zahvalio premijeru i suradnicima koji su prepoznali važnost Slavonije, Baranje i Srijema za cijelu Hrvatsku.

    “Ako nastavimo ovim tempom kako smo započeli i kako smo se danas dogovorili, siguran sam da Hrvatska neće imati problem sa samoodrživosti i samodostatnosti”, rekao je Pipunić i dodao kako potencijal i znanje postoje, a uz institucije, resurse i podršku Vlade idemo u dobrom smjeru.

    foto: OBŽ

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ukupno je u Proračunu Osječko-baranjske županije za 2024. za provedbu ovih mjera osigurano 834.300 eura što je povećanje za 520.000 eura u odnosu na prethodnu godinu.

    Otvoreni javni pozivi iz poljoprivrede i ruralnog razvoja

    Od danas je otvoreno 16 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko-baranjske županije. Skupština Osječko-baranjske županije donijela je Više…

    "Kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem realizirano je 3 milijarde eura. Od 2013. godine BDP u Slavoniji se per capita povećao 50 posto, a klasični za nešto više od 40 posto."

    Optimalan razvoj Slavonije i Baranje – l. Znanstveno-stručni dijalog “Regionalni razvoj u Hrvatskoj – razvojna tranzicija Slavonije”

    Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u partnerstvu s Ekonomskim fakultetom u Osijeku, Zavodom za znanstveni i umjetnički rad Više…

    Studenac će i ove godine nastaviti podržavati udruge koje donose pozitivne promjene i dobrobit u svojoj zajednici, a ukupno će u 2024. donirati 80 000 eura

    Studenac otvorio sedmi krug prijava za dodjelu 20 000 eura neprofitnim organizacijama i udrugama iz Slavonije

    Hrvatski lanac susjedskih dućana Studenac otvorio je sedmi krug prijava za donacije u sklopu svog društveno-odgovornog programa „Korak bliže zajednici“ Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Svaki poduzetnički pothvat započinje dobrom poslovnom idejom. No, poduzetničkih ideja je bezgranično puno, a uspješne pothvate od neuspješnih dijeli – realizacija

    Od ideje do realizacije – novi besplatni seminar za poduzetnike

    Za posjetitelje je otvoren sva tri dana od 10.00 do 19.00 sati, a ponuđena im je kvalitetna oprema za lov i ribolov, kao i prezentacije ponude lovišta i ribolovnih mjesta i uvjeta, natjecanja u pripremi fiša, lovačkog čobanca i drugih jela jedinstvenih okusa, izložbe lovačkih pasa, izložbe fotografija, dakako uz bogatu eno i gastro ponudu

    [FOTO] U Gospodarskom centru OBŽ otvoren 19. Sajam lova, ribolova i turizma SALORI

    Pripreme za proslavu rođendana Portanove krenule. U tijeku je nagradna igra u kojoj jednu/jednoga od vas očekuje besplatan shopping u vrijednosti 3.000 eura!

    Uputite se u Portanovu jer je svaki vaš račun prilika za osvojiti 3000 eura!