CRNA KRONIKA

Preminuo dječak, najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.

    Objavljeno 24.01.2021
    Darija Kovačić

    Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu od posljedica covida.

    Riječ je o najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj.

    Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.

    Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.

    “Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.

    Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tijekom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, no, dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.

    S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. siječnja, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.

    Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.

    “Sindom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić.

    (Hina)

    Foto: arhiva

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Broj aktivnih slučajeva je 2744, 15 osoba je na respiratoru, u zadnja 24 sata je 10 osoba umrlo od posljedica zaraze koronavirusom (Sars Cov-2)

    Danas u Hrvatskoj povećanje broja zaraženih, 534 novozaražena SARS cov 2 virusom, umrlo 10 osoba

    U HRVATSKOJ su u posljednja 24 sata zabilježena 534 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 10 osoba, izvijestio je u srijedu Više…

    U Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 1.259.759 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 17.473 preminule

    Stožer: Imamo 354 nove zaraze koronom i 12 umrlih

    U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata potvrđena 354 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 12 osoba, izvijestio je Više…

    Zbog nesreće cesta je dva i pol sata bila zatvorena za promet

    Vozač pijan pregazio 87-godišnju pješakinju

    Jučer, 22. svibnja, oko 18,30 sati, na županijskoj cesti ŽC-4042, u mjestu Grabovac, dogodila se prometna nesreća u kojoj je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Nepoznati počinitelj je 30. travnja 41-godišnjaku putem SMS-a poslao link lažne stranice dostavne službe u koji je upisao svoje osobne podatke i podatke bankovne kartice nakon čega je s njegovog računa skinut iznos veći od 1.200 eura.

    Netko vam pošalje link putem SMS poruke i vi uplatite tisuće eura!? Pa zar je to moguće?

    Počinitelj je tijekom listopada 2023. godine stupio u kontakt s 33-godišnjakinjom te joj predložio ulaganja putem Interneta kako bi zaradila. Putem interneta je napravila nekoliko uplata, a ukupno 4500 eura...

    Otkriven prevarant

    Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 47-godišnjak počinio kazneno djelo „Izbjegavanje carinskog nadzora“ te protiv njega slijedi prijava nadležnom državnom odvjetništvu

    “Pao” s 1.920 kutija cigareta