ŽIVOT

Preporuke HAPIH-a za konzumaciju hrane i držanje domaćih životinja

Apel je da potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima. Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Objavljeno 06.10.2023
Matija Ivanković

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.

U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, DIRH-om, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije  hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.

Ono na što možemo apelirati, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, je da  potrošači temeljito peru i gule voće i povrće te da izbjegavaju konzumaciju lisnatog povrća (npr. salata, blitva) koje je bilo izloženo česticama iz dima.

Uzgajivači domaćih životinja (stoka, perad, pčele) neka životinje ne izvode na pašu i ne hrane djetelinsko-travnim smjesama koje su bile direktno izložene česticama iz dima.

Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obavještena.

Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja. 

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Unose radost u domove i čine svakodnevicu ljepšom. No svaka sadnica krije krhku ravnotežu o kojoj ovisi budućnost hrane, okoliša i zdravlja

Biljke su novi must-have u svakom domu, ali znate li što se krije iza njihove ljepote?

Biljke su danas svuda oko nas – na balkonima, u dnevnim boravcima, u urbanim vrtovima. Pretvorile su se u lifestyle Više…

Konferencija o hrani, proizvodnji, prehrambenim trendovima i sigurnosti hrane u Osijeku dovodi najveće europske i svjetske stručnjake

Hrana se baca kao da je besplatna: na globalnoj razini, svake godine 1,3 milijarde tona hrane završi u otpadu

Dok milijuni ljudi diljem svijeta i dalje gladuju, oko 1,3 milijarde tona hrane u svijetu svake godine završi u otpadu. Više…

Iz Graševine Croatica i Vinteligencije poručuju kako je konferencija posebno značajan vinski događaj za sve vinare i vinogradare jer predstavlja jedinstvenu priliku za umrežavanje profesionalaca iz sektora te upoznavanje s najnovijim svjetskim trendovima i mogućnostima njihove primjene

[FOTO] Započela Vinteligencija 2025: Prva hrvatska konferencija posvećena širenju znanja o vinu i vinogradarstvu

U Hotelu Osijek otvorena je konferencija pod nazivom Vinteligencija 2025, koja predstavlja prvi vinski događaj u Hrvatskoj posvećen širenju znanja Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Poljoprivreda je prošlost, sadašnjost i budućnost Slavonije, u središtu rasprava našla su se pitanja konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, prehrambene sigurnosti i održivog razvoja

U Čepinu održana konferencija “Hrvatska proizvodnja hrane – rješenja za budućnost”

Na sajmu vas očekuje bogata ponuda mljevene začinske paprike, proizvoda lokalnih OPG-ova, vrhunskih vina, rukotvorina i domaćih delicija kao i veliki Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

[NAJAVA] 🌶️ Paprika fest 2025.🌶️ – 9. Kup Baranje u kuhanju fiš paprikaša

Ove godine donacije i kotizacije idu programu Čigrin let, koji pomaže djeci s teškoćama da pronađu svoje mjesto u društvu, kroz terapije, podršku i inkluzivne aktivnosti

ZAGREB DISAO ZA RIJETKE: Jarun pretvoren u epicentar dobrote, zdravlja i zajedništva!