ŽIVOT

Preventivnim aktivnostima obilježen Svjetski dan biciklista

Sukladno preventivnom projektu „Biciklirajmo, biciklističkom“ policijski službenici proveli su preventivne aktivnosti na području Policijske uprave osječko-baranjske

Objavljeno 17.07.2023
Matija Ivanković

Povodom obilježavanja Svjetskog dana biciklista 14. srpnja u vremenu od 9 do 11 sati, policijski službenici proveli su preventivne aktivnosti na području Policijske uprave osječko-baranjske, sukladno preventivnom projektu „Biciklirajmo, biciklističkom“ .

Porast broja motornih vozila te širenje i prenamjena gradskih površina namijenjenih kretanju biciklista smanjuje sigurno odvijanje biciklističkog prometa. Biciklistički promet u gradovima je ponekad reguliran pravilima za cestovna motorna vozila, a ponekad pravilima za pješake što dodatno otežava sigurno i nesmetano odvijanje biciklističkog prometa.

Kroz preventivni projekt „Biciklirajmo biciklističkom“ aktivnosti su usmjerene na informiranje i edukaciju građana o aktualnim zakonskim propisima koji reguliraju status biciklista u prometu, a sve u cilju reduciranja broja stradavanja kao i sveukupnog broja prekršaja i kaznenih djela iz domene prometa.

Policijski službenici za poslove prevencije i policijski službenici Policijskih postaja s područja Policijske uprave osječko-baranjske građane informirali su o nužnosti poznavanja i poštivanja prometnih propisa, budući da na taj način direktno pridonose poboljšanju vlastite, ali i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Kako bi se tijekom vožnje biciklom izbjegle neželjene posljedice, policijski službenici su građane uputili da posebnu pozornost usmjere na mjere prevencije poput nošenja zaštitne opreme – kacige posebno kod mladih i djece te reflektirajućeg prsluka u slučaju smanjenje vidljivosti danju i noću.

U organizaciji Udruge za biciklizam „Bizbike 17“ iz Bizovca, jučer je održana 4. biciklijada, osam sela bizovačkog kraja i 3. dječja biciklijada ulicama Bizovca u sklopu aktivnosti preventivnog projekta „Biciklirajmo, biciklističkom“, na dan obilježavanja Svjetskog dana biciklista.

Odraslim sudionicima biciklijade skrenuta je pozornost na sudjelovanje u prometu kako u svojstvu vozača bicikla tako i kao vozača osobnih prijevoznih sredstava za koje odredbe Zakona propisuju da su prije stupanja na kolnik, a kada se kreću preko obilježenog pješačkog prijelaza, dužni sići s bicikla ili osobnog prijevoznog sredstava, obratiti pažnju na udaljenost i brzinu vozila koja im se približavaju te gurati bicikl ili osobno prijevozno sredstvo nakon što se uvjere da to mogu učiniti na siguran način. Jednako pravilo vezano za provjeru da se može na siguran način prijeći preko kolnika vrijedi i za prelazak preko obilježenog biciklističkog prijelaza, osim što je tada dozvoljena vožnja bicikla ili osobnog prijevoznog sredstva.

Također su sudionici biciklijade upućeni na obveznu nošenja reflektirajućeg prsluka, reflektirajuće odjeće za vrijeme vožnje biciklom ili osobnim prijevoznim sredstvom u uvjetima smanjene vidljivosti danju i noću te korištenja svjetala u takvim uvjetima.

Mladi biciklisti su prije same biciklijade informirani o mjerama prevencije nošenja zaštitne opreme, kacige posebno za djecu do 16 godine života, reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće odjeće u slučaju smanjenje vidljivosti danju ili noću, kao i obavezno korištenje svjetala na biciklu u takvim uvjetima. Također su upućeni na koji način i kojim površinama je biciklistima dozvoljeno kretanje te na davane znakova rukama drugim sudionicima u prometu, budući da time pridonose vlastitoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika, kao i ne korištenjem mobitela i slušalica u oba uha za vrijeme vožnje biciklom.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Djeca su upoznata kako pravilno i sigurno sudjelovati u prometu kao pješaci te kada samostalno voze bicikl

Povodom Dana policije u PU osječko-baranjskoj povedene preventivne aktivnosti

U sklopu preventivnih projekta „Zajedno više možemo“ i „Sigurnost u cestovnom prometu“,  policijski službenici za poslove prevencije, Ureda načelnika, Policijske Više…

Radovi na hidroizolacijskom sustavu izvedeni su tako da je ugrađena hidroizolacija s protukliznim slojem koji omogućava naknadnu izvedbu završnog sloja s ugradnjom prirodnog agregata u boji koja odgovara željama Investitora

Pješački most je otvoren

Osječki biciklisti i pješaci od danas ponovno mogu na lijevu obalu Drave preko pješačkog mosta, javlja HRT radio Osijek. Iako Više…

Sunce i oblaci pratili su bicikliste cijelom rutom dužine 30 odnosno 60 kilometara, natkrivajući podunavske šume, dunavske rukavce, baranjske surduke i prtene puteve Planine

[FOTO] 7. Deer & Bike – Stotinu jelena razveselilo devedeset biciklista

7. Deer & Bike još je jednom opravdao naziv i pokazao zašto je Baranja idealna za cikloturiste. Unatoč sada već Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje