CRNA KRONIKA

Prijeti li nam Ekocid? Vidimo veliki oblak dima s otrovnim česticama izgorene plastike

Požar gasi i robot civilne zaštite koji se može približiti požaru, vatrogasci javljaju da ima se od iznimne vrućine otapa oprema. Mole se građani na putu ovoga dima da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe

  Objavljeno 04.10.2023
  Matija Ivanković

  – Radnici Drava International su zbrinuti u organiziranom smjestaju u dvorani Jug 2
  – zatvorena cesta D518 od 9:15 sati obilazak kružni tok Brijest do skretanja za Ivanovac

  Dana 04. listopada 2023. u 00,40 sati zaprimljena je dojava o požaru deponije plastike u Brijestu, Južno predgrađe, tvrtke Drave International d.o.o.

  Požar je većih razmjera te su uzbunjeni JVP Osijek, DVD Donji Grad, DVD Donji Grad, DVD Retfala, DVD Ernestinovo, DVD Antunovac, DVD Tenja, DVD Sarvaš, DVD Dalj, DVD Čepin, DVD Petrijevci, DVD Valpovo, JPVP B.Manastir, DVD Dalj, DVD Ivanovac, DVD Jagodnjak, DVD Valpovo, DVD Drenje, DVD Hrastin, DVD Petrijevci, DVD Satnica Đakovačka, DVD Belišće. Na mjestu požara nalazi se i županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

  Na gašenju požara angažirani su i djelatnici osječkih tvrtki Vodovod i Unikom.

  Djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjeluju u gašenju požara sa specijaliziranim daljinski navođenim vozilom za vatrogasne intervencije (robotom) te s pročelnikom Zvonkom Grgecom koordiniraju aktivnosti na lokaciji požara.

  Aktivirani su Stožeri civilne zaštite Osječko-baranjske županije s načelnikom Stožera Matom Lukićem i grada Osijeka s načelnikom Stožera Draganom Vulinom. Stožeri civilne zaštite općina Antunovac, Ernestinovo, Čepin i Vuka su u stanju pripravnosti.

  Na zahtjev Načelnika stožera civilne zaštite grada Osijeka putem županijskog centra 112 i Operativnog centra civilne zaštite aktiviran je sustav za rano upozoravanje – SRUUK putem kojega je poslana poruka s upozorenjem u 04,50 sati za šire područje grada Osijeka.

  Vjetar trenutno puše iz smjera sjever – sjeverozapad, brzinom 8 m/s i ima tendenciju zadržavanja smjera.

  Na mjernim postajama kvalitete zraka u 07:00 sati zabilježeno je slijedeće stanje:

  OSIJEK – 1 indeks kvalitete zraka: Prihvatljivo
  OSIJEK – 2 indeks kvalitete zraka: Umjereno

  detaljnije informacije o kvaliteti zraka možete kontinuirano pratiti na slijedećim internetskim stranicama:

  https://iszz.azo.hr/iskzl/index.html

  https://meteo.hr/kvaliteta_zraka.php?section=podaci_kz&post=Osijek+1

  https://meteo.hr/kvaliteta_zraka.php?section=podaci_kz&post=Osijek+2

  Vatrogasci – nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja

  U 04:52 sati požar je zahvatio zgradu te se počeo širiti na nju, a izvučeno je 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida(HCL) iz objekta. Požar se od 04:16 sati gasi i sa robotom za gašenje. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

  Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin).

  – Budući da se radi o požaru jakog intenziteta podignuli smo dodatne vatrogasne snage iz Belog Manastira, Đakova, Valpova i Belišća tako da će ukupno biti angažirano 95 vatrogasaca sa 74 vatrogasna vozila. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec.

  Požar na deponiju plastike u Osijeku
  Mole se građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe

  Županijski centar 112 Osijek zaprimio je noćas, 4. listopada u 00:40 sati dojavu o požaru na deponiju plastike u Brijestu kod Osijeka. Uz brojne vatrogasce, pomoć u gašenju pružaju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Osijek s daljinski upravljanim gusjeničarom (tzv. robotom za gašenje).

  O događaju je Županijski centar 112 Osijek obavijestio OKC Policijske uprave Osječko-baranjske županije, Inspekciju zaštite okoliša, Vodovod Osijek te načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka.

  U 04:50 sati, na traženje načelnika Stožera civilne zaštite grada Osijeka, iz Operativnog centra civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite, za šire područje grada Osijeka poslana je poruka Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama – SRUUK, kojom se mole građani da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova nastalih uslijed požara plastike u Brijestu.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Srećom većih posljedica nije bilo jer su ga pripadnici Javne vatrogasne postrojbe brzo stavili pod kontrolu i ugasili

  U Foldingu gorila plastika, vatrogasci su brzo ugasili požar

  U krugu tvrtke u Josipovcu jučer je oko 19,15 sati, za sada na neutvrđen način, došlo do požara komunalne plastike Više…

  Utvrđeno je da je do požara došlo uslijed nestručnog rukovanja s plinskom bocom za domaćinstvo

  Uslijed nestručnog rukovanja 53-godišnjak teže ozlijeđen u požaru

  U Josipovcu jučer oko 19,48 sati, došlo je do eksplozije i požara u prostoriji obiteljske kuće u kojoj se u Više…

  Šteta koju je izazvao provalama, krađom i paležom se procjenjuje na više od 40 000 eura

  Otkriven višestruki provalnik, koji je pokušao zapaliti kuću u Belom Manastiru

  Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Beli Manastir utvrđena je osnovana sumnja da je 35-godišnjak počinio kazneno djelo „Teška Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Nakon što ju je doveo u zabludu, 66-godišnja žena mu je uplatila 5.000 eura

  Još jedna osoba prevarena putem interneta

  U pretrazi je, između ostaloga, pronađeno i uz potvrdu oduzeto 782,87 grama marihuane

  U pretrazi doma 52-godišnjaka pronađena marihuana

  Četrdesetdvogodišnjak je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Vozačka dozvola mu je istekla još 2022. godine.

  Neregistriranim vozilom sletio s kolnika, pa se odbio alkotestirati