ŽIVOT

Prikazan dokumentarni film povodom kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Intervju s jednom od članica ženske udruge izvor - 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Objavljeno 25.11.2019
Mirela Belaj

25. studenog u 17 sati u prostorijama American Cornera Osijek prikazana je skraćena verzija dokumentarnog filma s naslovom Bordel Deutschland. Film se prikazao u sklopu svjetske kampanje naziva 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, a događaj su organizirali Ženska udruga IZVOR i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Osijeka.

„Film prikazuje sve posljedice uvođenja zakona prema kojemu je prostitucija legalna, a koji se prakticira već 18 godina u Njemačkoj. Osim što film oslikava posljedice na pojedinačnoj razini, prikazuje i posljedice po društvo u smislu povećane stope nasilja, odnosno normalizacije nasilja prema ženama.” – istaknula je Nikolina Zec, članica Ženske udruge Izvor.

Nakon prikazanog filma, na navedenu se temu održala i kratka rasprava između posjetitelja.

„Drago mi je da smo danas imali tako dobru diskusiju i da su se ljudi, a prije svega žene, osjećali slobodnim da razgovaraju o tome i da kažu svoje stavove. Odaziv je bio sjajan i jako nam je drago da je dvorana do posljednjeg mjesta bila popunjena. To samo znači da je ova tema nešto o čemu se treba i puno više razgovarati na jednoj ozbiljnoj razini.”

Prikazivanjem spomenutog filma započeo je projekt 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji će se održavati sve do Dana ljudskih prava, 10. prosinca. Poruka projekta zasigurno ima mnogo, govori Nikolina, ali najvažnije je da se mladima i zajednici ukaže na to što prostitucija uistinu jest – forma diskriminacije i nasilja nad ženama.

„Svake godine imamo teme koje su nam važne. Ljudi zapravo rijetko imaju priliku čuti nešto o tome jer obično kad se govori na ovu temu čujemo senzacionalističke priče i mitove o prostituciji koji zapravo nemaju apsolutno nikakve veze s realnim životom i onim što prostitucija zaista jest. Glavna je misao projekta da promišljamo drugačije, da gledamo realne situacije i posljedice i da zapravo u njima prepoznamo sebe, odnosno da vidimo na koji način to utječe na nas jer nije to nešto što je odvojeno od nas i našeg života.” – u konačnici navodi Nikolina.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Sama aktivnost će se provoditi u malim grupama, uzevši u obzir individualna obilježja svih uključenih...

Ženska udruga “IZVOR” poziva na besplatnu fizioterapiju za starije osobe (65+)

Ženska udruga “IZVOR” u partnerstvu s Gradom Osijekom i Ilokom organizira besplatnu fizioterapiju za starije osobe. Aktivnost fizioterapije namijenjena je Više…

U ovome sjajnom predavanju moći ćete saznati o općim informacijama, kvaliteti, vibracijama, upotrebi i djelovanju eteričnih ulja, mogućnostima korištenja proizvoda u kućanstvu bez štetne kemije

Predavanje “Čarobni svijet eteričnih ulja”

U ovome sjajnom predavanju moći ćete saznati o općim informacijama, kvaliteti, vibracijama, upotrebi i djelovanju eteričnih ulja, mogućnostima korištenja proizvoda Više…

Radi se o nizu radionica na kojima će se 3D olovkama izrađivati zimski ukrasi

Radionica “3D olovke” (20.12.-10.1.) RASPORED

American Corner Osijek i Odjel za rad s djecom i mladima Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek tijekom prosinca 2019. i Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša