ŽIVOT

Primjene izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa smanjile smrtnost na cestama

Od primjene izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama sankcionirano 3.316 počinitelja s 3.520 prekršaja

Objavljeno 18.12.2019
Ivona Amidžić

Policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih mjera u nadzoru prometa na cestama, posebice prema počiniteljima teških prekršaja, kao i prema recidivistima.

Tako je od primjene izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno od 1. kolovoza do 30. studenog 2019. godine, za najteže prekršaje, za koje je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju do 60 dana, sankcionirano 3.316 počinitelja, koji su počinili 3.520 takva prekršaja.

Najviše prekršaja utvrđeno je zbog:

 • vožnje pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg – 1.273 prekršaja
 • upravljanja vozilom prije stjecanja prava – 1.176 prekršaja
 • upravljanja vozilom za vrijeme dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja – 546 prekršaja
 • odbijanja podvrgavanja ispitivanju ili liječničkom pregledu, odnosno uzimanju krvi ili krvi i urina – 278 prekršaja

Od 3.316 počinitelja, njih 1.155 je uhićeno, nadležnim sudovima za 2.612 počinjena prekršaja predložena je novčana kazna, dok je za njih 908 predložena kazna zatvora.

Za 536 počinitelja na sudu su potvrđene novčane kazne, za njih 408 nisu potvrđene, dok se u preostalim slučajevima još vode sudski postupci. Maksimalna potvrđena novčana kazna je u iznosu od 30.500,00 kuna, a za 251 počinitelja su potvrđene kazne zatvora, za 282 nisu, dok se u preostalim slučajevima također vode sudski postupci.

Maksimalne potvrđene kazne zatvora od 30 do 120 dana, sudovi su određivali u slučajevima gdje su počinitelji:

 • upravljali vozilima pod utjecajem alkohola gdje je koncentracija bila veća od 1,50 g/kg
 • upravljali vozilom prije stjecanja prava
 • upravljali vozilom za vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja

Očigledno je da i sudovi kod najtežih prekršitelja prometnih propisa u jednom dijelu određuju maksimalne novčane i kazne zatvora.

Vrlo je vjerojatno da su najavljivane izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa te njihovo donošenje i provođenje, kao i medijsko prezentiranje kažnjavanja recidivista, utjecali i na manje smrtno stradavanje na našim prometnicama, odnosno u jedanaest mjeseci 2019. godine 38 poginulih osoba manje nego u istom razdoblju prošle godine (2019. – 260; 2018. – 298).

Međutim, iz uvodno navedenog, razvidno je da jedan dio vozača i nadalje čini teške prekršaje, čime ne ugrožavaju samo sebe već i druge sudionike u prometu.

Iz tog razloga te s ciljem preveniranja događanja teških prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će kontinuirano tijekom narednog razdoblja, a posebice u dane vikenda, poduzimati pojačane aktivnosti, usmjerene prioritetno na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja.

Poseban fokus posvetit će tzv. „četirima glavnim ubojicama u prometu“, kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala, odnosno:

 • prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola
 • nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila
 • nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece)
 • nepropisne uporabe mobitela
 • nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr.
 • druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne nesreće

U provođenje planiranih aktivnosti biti će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge).

foto: MUP

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike, a nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija

MUP najavljuje pojačani nadzor prometa

Tijekom vikenda i početkom narednog tjedna najavljene su promjenjive vremenske prilike s moguće malo kiše, nižim jutarnjim temperaturama zbog čega je moguća Više…

Nužno je prijaviti gubitak/krađu, kao i ponovni pronalazak, putnih isprava kako bi se zaštitili od moguće zlouporabe istih

Nastavak kampanje #DontRiskIt: važnosti prijavljivanja gubitka/krađe putnih isprava

U prosincu 2019. godine, Ministarstvo unutarnjih poslova priključilo se međunarodnoj kampanji Interpola #DontRiskIt (NE RISKIRAJ). Cilj kampanje jest osvijestiti građane o važnosti putnih Više…

Hrvatska policija spasila živote četvero migranata, a o opasnom pokušaju prelaska odmah je obavijestila i graničnu policiju Republike Srbije

Veliko spašavanje – Dunav je mogao biti koban za četvoricu migranata

Prilikom obavljanja redovnog obilaska postajnog područja službenim plovilom na rijeci Dunav, policijski službenici Postaje granične policije Beli Manastir su danas, Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Četiri je dana Ella šutjela, a nakon što se odmorila otkriva: "Ovo mi je bio posljednji put"

Ella Dvornik rodila pet tjedana prije termina – Za dijete su izabrali neobično ime

Upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području RH

Poziv za upis u vojnu evidenciju u 2020. godini

Jesmo li zaista u velikoj opasnosti i možemo li se zaštititi?

(FOTO) Kako koronavirus izgleda u usporedbi s ostalim velikim epidemijama?