ŽIVOT

Priopćenje SDP OBŽ i SDP Belišće oko borbe s komarcima u Županiji i problematike neugodnih mirisa u Belišću

Postavlja se pitanje zašto se ne pomaže drugima? Mora li zdravstvena zaštita građana ovisiti o nečijoj pomoći? Zašto nemamo uređen i funkcionalan sustav borbe protiv komaraca

Objavljeno 22.06.2023
Matija Ivanković

U Belišću je u srijedu 21. lipnja održana 17. sjednica Predsjedništva SDP-a Osječko-baranjske županije pod predsjedanjem predsjednice županijskog SDP-a Sanje Bježančević.

Uz redovne teme poseban naglasak stavljen je na dva problema koji su trenutno vrlo aktualni. Jedan se dotiče gotovo svih stanovnika Osječko-baranjske županije, a to su komarci. Drugi problem su neugodni mirisi i kvaliteta zraka koji je već dugo posebno aktualan u Belišću, a u zadnje vrijeme sve više i u gradu Valpovu.

Zakonska obveza za tretiranje komaraca je na gradovima i općinama, za neprovođenje tretiranja nisu predviđene sankcije za one koje ih ne provode. Lokalni čelnici očigledno nisu planirali adekvatna sredstva. Problem tretiranja komaraca ukazuje na besmislenost postojećeg ustroja jedinica lokalne samouprave, ali i postavlja pitanje na što sve jedinice lokalne uprave troše novac svojih građana.

Komarci više nisu samo javnozdravstveni problem, komarci onemogućavaju bavljenje poljoprivredom, turizmom i bilo kojom aktivnošću na otvorenom.

Osječko-baranjska županija se uključila s 200.000,00 eura, a država s još 600.000,00 eura pomoći gradu Osijeku i općinama Bilje, Darda, Petrijevci i Erdut za tretiranje komaraca.

Postavlja se pitanje zašto se ne pomaže drugima? Mora li zdravstvena zaštita građana ovisiti o nečijoj pomoći? Zašto nemamo uređen i funkcionalan sustav borbe protiv komaraca koji će jednako koristiti svim stanovnicima na ugroženim područjima neovisno tko bio na vlasti u kojem gradu ili općini?

U ovakvom sustavu jedinica lokalne samouprave najefikasnije bi bilo kada bi država preuzela na sebe organiziranje tretiranja komaraca. Jer ovaj problem nije problem samo Osječko-baranjske županije, već je i problem velikog dijela države. Komarci ne prepoznaju administrativne granice općina, gradova i županija. Svi bi trebali imati pravo na jednaku kvalitetu zdravstvene zaštite i jednaku mogućnost obavljanja gospodarske djelatnosti.

Problem neugodnih mirisa i kvalitete zraka koji već dugo ugrožava stanovnike Belišća, a u zadnje vrijeme i Valpova postao je kritičan. Zdravlje stanovništva, ugrožena turistička djelatnost, pad vrijednosti nekretnina te iseljavanje postali su problem koji se više ne može i ne smije gurati pod tepih. Kvaliteta zraka u Belišću koja je svrstana u drugu kategoriju zahtijeva hitno djelovanje svih nadležnih. Kada je zdravlje u pitanju novac za mjernu stanicu za cjelogodišnje mjerenje onečišćenja u zraku ne smije biti problem jer zdravlje nema cijenu, a oni koji su ovaj problem i stvorili te koji su izvor neugodnih mirisa dužni su snositi i trošak rješavanja ovog problema, a svoje djelovanje uskladiti s propisima na način da ne ugrožavaju građane ili okoliš.

Predsjedništvo SDP-a Osječko-baranjske županije s ovog skupa u Belišću na kojem su sudjelovali i naši vijećnici u županijskoj skupštini Sanja Bježančević iz Đakova, Boris Piližota iz Osijeka, Marko Bogatić iz Belog Manastira te domaćin Zlatko Adjulović pozivaju župana, županijsku upravu i sve nadležne institucije da se aktivnije uključe u rješavanje ovih problema i pokažu interes za sve dijelove naše županije jednako, neovisno tko je gdje na vlasti. Uostalom, to je i njihova dužnost.

Prilikom posjeta Belišću članovi županijskog predsjedništva zajedno s predstavnicima gradske organizacije SDP-a Belišće položili su povodom Dana antifašističke borbe vijenac na zajedničkoj grobnici palih antifašista na gradskom groblju u Belišću.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Obavljene su sve predradnje za učinkovitu borbu protiv komaraca, a natječaj za izvođača tretmana je u tijeku te će ugovori biti potpisani prije početka sezone

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek spreman za novu sezonu komaraca

S rekordnih 1,9 milijuna eura Osijek i okolne općine spremni su za novu sezonu komaraca, poručio je u srijedu na Više…

Najavljen je visoki vodni val Dunava i Drave za 9. kolovoza, što znači da pojavu prvih odraslih jedinki očekujemo nakon blagdana Velike Gospe

Učinkovitost provedenih larvicidnih tretmana je 96-100 posto. Grad je spreman u slučaju novog vodnog vala

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u petak je na konferenciji za novinare izvijestio o brojnosti komaraca na području grada Osijeka i Više…

Ne možemo pričati o sustavu suzbijanja najezde komaraca jer isti ne postoji, zakonska regulativa teret stavlja na jedinice lokalne samouprave koje nemaju (financijske) kapacitete za rješavanje ovog problema

Vlašić Iljkić: “Tretiranja su prekasno započela, najezda komaraca ozbiljno utječe na kvalitetu života ljudi”

Vlada je u svibnju ove godine usvojila rebalansom proračuna amandman iz redova vladajućih saborskih zastupnika i to onaj koji se Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

U Auro Domus poslovnicama diljem Hrvatske ti klijenti svakodnevno dobivaju nekoliko stotina ili tisuća eura. I vrlo često se iznenade činjenicom da su u zamjenu za slomljeni lančić ili ogrlicu koju ne nose godinama mogli u samo nekoliko trenutaka dobiti dovoljno sredstava za zatvore minus na tekućem računu ili si priušte nešto što su dugo željeli.

Požurite i iskoristite visoke cijene: Otkup zlata sada se najviše isplati

Biciklijada se i ove godine organizira u znak podrške nacionalnoj kampanji Hrvatskog knjižničarskog društva za osobe s teškoćama čitanja i disleksijom "I ja želim čitati"

FFOS-ova BICIKLIJADA 2024.

Izvučen je dobitnik 3.000 eura za shopping u Portanovi,  čak 50 trgovina u Portanovi nudilo je rođendanske popuste, mađioničar, disco hostese i ljudi od stakla (Mirror crew) napustili su Portanovu, velika rođendanska torta se pojela, šampanjac popio, a svih 150 nagrada koje su bile sakrivene u mnoštvu balona je pronađeno.

[FOTO] Trgovački centar Portanova proslavio 13. rođendan uz vrijedne nagrade, shopping s popustima i pregršt iznenađenja za posjetitelje