POLITIKA

Priopćenje SDP OBŽ za spas gospodarstva

"Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo"

  Objavljeno 28.03.2020
  Petar Tauković

  SDP OBŽ je prilikom ove situacije poslao priopćenje za medije predsjednika organizacije Domagoja Hajdukovića koje prenosimo u cijelosti.

  Zbog zaštite Vas koji neumorno i predano radite na obavještavanju javnosti, obraćamo Vam se ovim putem. Koristim priliku da se još jednom zahvalim svom medicinskom osoblju i svim javnim službama i radnicama i radnicima koji ulažu velike napore kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje najbitnijih usluga i službi u našoj županiji. Također, pozivam sugrađane da ozbiljno shvate ovu epidemiju i nastave se pridržavati uputa nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite. Izuzetno je bitno ponašati se odgovorno i zrelo kako bi zaštitili sebe i druge i što je moguće više ograničili ljudske žrtve i skratili trajanje ove epidemiloške krize.

  Međutim, iako je u ovom trenutku prioritet čuvanje ljudskih života, već sada moramo početi razmišljati o gospodarskim posljedicama krize i zaštiti radnika kao i pomoći poduzetnicima i poslodavcima. Mi u SDP-u smo prije mjesec dana upozorili na krizu koja dolazi zbog epidemije i kako se za tu krizu moramo pripremati. Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo.

  Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Vrijeme curi, a vremena nema.

  Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom.

  Glavni cilj našeg Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza, te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo. Stoga smo jučer u saborsku proceduru poslali paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta.

  ZA RADNIKE

  • Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kn
  • Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
  • Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike, itd.
  • Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize
  • Odgoda plaćanja kredita za građane

  ZA GOSPODARSTVO

  • Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit
  • Oslobađanje od plaćanja doprinosa
  • Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
  • Moratorij na kredite
  • Suspenzija zatezne kamate

  Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću. 

  Nedopustiva je najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana epidemijom, ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda.

  Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.

  Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa kako bi spriječili širenje ove epidemije.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  "Obrisali smo stavak u kojem je bilo rečeno da zaraženi ne mogu glasati i dodali smo članak u kojem definiramo kako mogu glasati"

  Zaraženi koronavirusom će ipak moći glasati, evo uputa…

  Državno izborno povjerenstvo održalo je konferenciju za medije u vezi s odlukom Ustavnog suda o glasanju osoba zaraženih covidom-19, piše Više…

  Donesene su Odluke o tehničkoj provedbi izbora u novonastaloj situaciji glede koronavirusa i o čemu bi trebalo voditi računa...

  DIP se oglasio o organizaciji glasanja na izborni dan

  Državno izborno povjerenstvo (DIP) održalo je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru s temom organizacija glasanja na izborni dan. Predsjednik Više…

  Nemogućnost održavanja fizičkih sastanaka dovela je u pitanje i samo funkcioniranje Vijeća EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU

  Za dva dana završava prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem EU, koje je u proteklih šest mjeseci uspjelo osigurati redovito funkcioniranje te Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Osječani su neke nagradili a neke baš i ne. Moglo bi se reći da je Osijek "otišao" u desno s gotovo 62% glasova prema "desnim" strankama

  Osječani HDZ nagradili s 39,73%, Restart 23,11%, Domovinski pokret 15,64% i Most s 6,21% glasova

  HDZ je osvojio najviše glasova u 1, 2., 4.,5.,6.,7.,9. i 10. izbornoj jedinici dok je Restart koalicija osvojila 3. i 8. izbornu jedinicu.

  Parlamentarni izbori 2020 – HDZ pobjedio u osam izbornih jedinica, Restart u dvije

  U inozemstvu, u 42 države diljem svijeta, za novi saborski saziv glasuje se dva dana, u subotu 4. i u nedjelju, 5. srpnja po lokalnom vremenu

  Nema dojava o problemima na glasanju u inozemstvu