POLITIKA

Priopćenje SDP OBŽ za spas gospodarstva

"Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo"

    Objavljeno 28.03.2020
    Petar Tauković

    SDP OBŽ je prilikom ove situacije poslao priopćenje za medije predsjednika organizacije Domagoja Hajdukovića koje prenosimo u cijelosti.

    Zbog zaštite Vas koji neumorno i predano radite na obavještavanju javnosti, obraćamo Vam se ovim putem. Koristim priliku da se još jednom zahvalim svom medicinskom osoblju i svim javnim službama i radnicama i radnicima koji ulažu velike napore kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje najbitnijih usluga i službi u našoj županiji. Također, pozivam sugrađane da ozbiljno shvate ovu epidemiju i nastave se pridržavati uputa nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite. Izuzetno je bitno ponašati se odgovorno i zrelo kako bi zaštitili sebe i druge i što je moguće više ograničili ljudske žrtve i skratili trajanje ove epidemiloške krize.

    Međutim, iako je u ovom trenutku prioritet čuvanje ljudskih života, već sada moramo početi razmišljati o gospodarskim posljedicama krize i zaštiti radnika kao i pomoći poduzetnicima i poslodavcima. Mi u SDP-u smo prije mjesec dana upozorili na krizu koja dolazi zbog epidemije i kako se za tu krizu moramo pripremati. Prije 2 tjedna, nakon proglašenja pandemije, predstavili smo više od 15 mjera za ublažavanje negativnih posljedica na građane i gospodarstvo.

    Ovih dana postaje jasno kako su mjere koje je donijela Vlada nedovoljne i kako se u provedbi kasni. Nažalost, građani i poduzetnici osjećaju veliku neizvjesnost i strah, oni ne znaju što im je činiti. U proteklim danima mnogi ljudi ostaju bez posla, bez prihoda za svoje obitelji. Vrijeme curi, a vremena nema.

    Na mnogim mjerama koje smo mi predložili i na kojima inzistiramo, inzistiraju i sami poduzetnici i građani pogođeni krizom.

    Glavni cilj našeg Paketa za spas gospodarstva je obustava plaćanja poreza i doprinosa poduzetnicima, isplata plaća radnicima dok traje kriza, te odgoda plaćanja kredita za građane i gospodarstvo. Stoga smo jučer u saborsku proceduru poslali paket od 10 zakona za spas gospodarstva i radnih mjesta.

    ZA RADNIKE

    • Isplata naknade za svakog zaposlenog u visini 75% plaće, a najviše do 5100 kn
    • Povećanje naknade za samoizolirane radnike – prijedlog je da osnovica bude na razini prosječne plaće – duplo veća nego sad
    • Povećanje neoporezivog dohotka na 30.000 kn kako bi poduzetnici koji su u mogućnosti mogli stimulirati radnike koji rade u posebno otežanim uvjetima krize, dostavljače, vozače, prodavače, zdravstvene radnike, itd.
    • Plaćeni dopust za jednog roditelja kako bi skrbili o djeci za vrijeme trajanja krize
    • Odgoda plaćanja kredita za građane

    ZA GOSPODARSTVO

    • Prestanak plaćanja predujmova poreza na dobit
    • Oslobađanje od plaćanja doprinosa
    • Prestanak i oprost plaćanja poreza na dohodak za paušaliste – obrtnike i iznajmljivače
    • Moratorij na kredite
    • Suspenzija zatezne kamate

    Kako bi se solidarizirali s brojnim građanima koje će pogoditi ova kriza, predložili smo da sljedeća tri mjeseca saborski zastupnici i ostali državni dužnosnici, osim onih na prvoj crti obrane, idu na minimalnu plaću. 

    Nedopustiva je najava koja je stigla iz Vlade o smanjenju radničkih prava. Kriza uzrokovana epidemijom, ne smije biti razlog za ukidanje radničkih prava, ali ni ljudskih prava i sloboda.

    Hrvatska nema vremena za čekanje, potrebno je početi donositi odluke i spasiti gospodarstvo i radna mjesta dok još nije kasno.

    Još jednom vas pozivam da se svi striktno pridržavamo mjera i uputa kako bi spriječili širenje ove epidemije.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u studenom 2007., sve članice UN-a su jednoglasno podržale rezoluciju kojom se utvrđuje da će Više…

    "(Ne)vjerodostojnost ili potpuna promjena glazbenog ukusa gradonačelnika Ivana Radića, SDP-ovo otvoreno pismo gradonačelniku grada Osijeka

    SDP Osijek objavio otvoreno pismo gradonačelniku Radiću

    Gradski SDP je poslao otvoreno pismo gradonačelniku Radiću i medijima na temu komentiranja koncertnih izvođača u gradu Osijeku. Pismo prenosimo Više…

    "Svjesni su Slavonci kako žive i kome mogu zahvaliti za nikad niži životni standard i visoku inflaciju koju ne prati rast plaća, za ulaganje u infrastrukturu kako bi se popravila predizborna statistika, ali ne i ulaganje u ljude te nikad veće regionalne razlike i povećanje nejednakosti između onih koji imaju i onih koji nemaju"

    SDP Osječko-baranjske županije na Plenkovićeve teze da se u Slavoniji živi u blagostanju: Došlo je vrijeme da konačno netko kaže caru da je gol!

    “Predsjedavajući sjednicom Vladina savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Đakovu premijer Plenković nastavio je svoju nadrealnu kampanju o „blagostanju Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja