ŽIVOT

Problem s vašim omiljenim restoranom

Kada neka aktivnost, kao npr. posjet omiljenom restoranu, ponavljan dovoljno često, postaje automatski i obavlja se bez mnogo svjesnog razmišljanja.

Objavljeno 19.03.2024
Matija Ivanković

Svatko od nas ima svoje preferencije: od hrane koju jede do glazbe koju sluša i mjesta koja posjećuje. Te su preferencije temeljni dio našeg identiteta i često vode naše dnevne odluke. Ali kako te preferencije postaju tako duboko ukorijenjene navike da nas sprječavaju u istraživanju novih mogućnosti?

Formiranje preferencija 

Preferencije se počinju formirati u ranom djetinjstvu i razvijaju se tijekom života, pod utjecajem genetskih i okolišnih čimbenika. Naša iskustva, kultura, društvene mreže pa čak i mediji igraju ključnu ulogu u tome što nam se sviđa, a što ne. Jednako važni čimbenici su društveni pritisak i želja za pripadanjem, što nas može navesti da usvojimo određene preferencije bez stvarnog razmatranja vlastitih želja ili potreba.

Stvaranje navika

Jednom uspostavljene preferencije se mogu brzo pretvoriti u navike. Smatramo da je navika ponavljajuće ponašanje koje se često izvodi automatski, bez puno svijesti ili prethodnog razmišljanja. Istraživanja bihevioralne ekonomije pokazuju da se ljudi često ponašaju “mentalnim prečacima” koji nam pomažu da brzo donosimo odluke, ali nisu uvijek u našem najboljem interesu. Kada neka aktivnost, kao npr posjet omiljenom restoranu, ponavljan dovoljno često, postaje automatski i obavlja se bez mnogo svjesnog razmišljanja.

Dakle, ključni faktor u pretvaranju sklonosti u naviku je učestalost. Što češće odabiremo neku opciju, veća je vjerojatnost da će nam taj izbor postati navika.

Zašto se tako uporno držimo navika? 

Jedna od ključnih karakteristika navika je njihova postojanost. Navike smanjuju naše kognitivno opterećenje jer ne zahtijevaju aktivno odlučivanje svaki put kad se nađemo pred izborom. To može biti korisno jer nam omogućuje da usmjerimo pažnju na druge zadatke. Međutim, ta ista osobina može ograničiti našu otvorenost prema novim iskustvima.

Osim toga, navike se često pojačavaju pozitivnim potkrepljenjem. Ako nam, na primjer, posjećivanje određenog restorana stalno donosi zadovoljstvo, povećava se vjerojatnost da ćemo taj izbor ponoviti. Ovo pojačanje je teško prekinuti, jer bi isprobavanje novog restorana ili iskustva zahtijevalo da nadvladate inerciju svojih postojećih navika.

Ekonomija navika

Postoji i ekonomska dimenzija naših preferencija i navika. Ljudi često donose odluke na temelju percepcije vrijednosti, koja uključuje ne samo financijske troškove, već i vrijeme, trud i emocionalnu uključenost. Kada uložimo svoje resurse u određenu aktivnost ili izbor, može postojati oportunitetni trošak koji nas navodi da nastavimo s ponašanjem čak i kada ono više nije optimalno. To je još jedan razlog zašto se ljudi mogu držati svojih navika, unatoč prilikama za nova, možda bolja iskustva.

Zašto onda imate svoj omiljeni restoran? 

Pojednostavljeno i pomalo generički, možemo reći da svoje omiljene restorane imamo zbog udobnosti i predvidljivosti koja smanjuje neizvjesnost povezanu s nepoznatim iskustvima. Emocionalna privrženost posebnim uspomenama ili događajima koji su se tijekom vremena dogodili u tim restoranima dodatno jača njihovu prednost nad drugima.

..i zašto vas ograničava u proširenju vašeg kulinarskog iskustva

Prokušana kvaliteta vašeg omiljenog restorana svakako je dobar način da se zaštitite od mogućih razočaranja. Možda svi drugi restorani i pubovi nisu tako “dobri”, ali sada barem shvaćate kako se samo jedno dobro iskustvo može vrlo brzo pretvoriti u dugoročnu naviku, što ne mora nužno biti u vašem interesu.

Naravno, svjesni smo da kada imamo svoj omiljeni restoran, u stvarnosti posjećujemo i druge ugostitelje. No, opisujući rad podsvjesnih mehanizama, htjeli smo ocrtati tu dinamiku donošenja odluka i stvaranja navika.

Pronađite svoj novi omiljeni restoran!

Na kraju, dopustite nam da vas izazovemo: pronađite novi omiljeni restoran ! Za Vas smo pripremili izbor ponuđača vrhunske kuhinje, okupljene u SelectBox poklon paketu Ekstravagantna večera.

Iznenadili biste se da među njima ne pronađete neki barem jednako dobar kao vaš omiljeni restoran. Možda i bolji… Kao što vidite, proširenje vaših gurmanskih horizonata (izvan vašeg omiljenog restorana) može biti izvrstan dar. Želite li nekome priuštiti doista nezaboravno iskustvo vrhunske kuhinje, pogledajte ponuđače našeg ekskluzivnog paketa Ekstravagantna večera. Ta uključuje romantičnu večeru u priznatim restoranima za dvije osobe. Nadamo se da smo u vama probudili barem malo želje za kulinarskim istraživanjem i gurmanskim užicima. To nam je bila namjera. Uživajte u dobroj hrani!

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Kratki rukavi, lješkarenje na plaži i preskakanje nošenja šešira i nanošenja kreme za sunčanje, sve s ciljem zadobivanja onog lijepog, preplanulog tena, znači kako ponekad, čak i nesvjesno, izlažemo kožu suncu bez adekvatne pripreme.

Pripremi kožu za ljeto… već sada!

Dok ubrzano hitamo prema ljetnim mjesecima i svim izazovima koje nosi izlaganje suncu i toplini, upravo sada je idealno vrijeme Više…

Hrvatska i Slovenija, obilujući prirodnim ljepotama, kulturnim bogatstvima i gastronomskim čarolijama, nude nebrojeno mnogo načina za stvaranje nezaboravnih trenutaka tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

100 najljepših doživljaja proljeće/ljeto 2024.

Proljeće je vrijeme obnove, kada priroda oživljava i donosi osjećaj radosti i svježine. Toplo vrijeme i duži sunčani dani idealni Više…

Buđenje uz cvrkut ptica, svjež zrak, domaća hrana… Ova vrsta turizma u Hrvatskoj nudi upravo tu mogućnost - pristup autentičnom iskustvu života na selu, uz dodatak obilja prirodnih ljepota i tradicionalne gostoljubivosti

Ovaj oblik turizma postaje naveliko popularan, evo i zašto

Jeste li ikada razmišljali o tome kako izgleda život izvan gradske vreve? Buđenje uz cvrkut ptica, svjež zrak, domaća hrana… Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Studenti organiziraju Studentski sajam održive mode sa ciljem prikupljanja donacija za humanitarnu udrugu Moje dijete

[NAJAVA] Studentski sajam održive mode

Kao i stručnom timu, te Upravi kluba, rekla je Maja u povodu proglašenja pobjednika uz napomenu kako joj nagrada puno znači u sezoni u kojoj se vratila na travnjak nakon izbivanja zbog ozlijede

ŽNK Osijek kapetanica Maja Joščak osvojila HUNS Trofej Nogometaš

Prekrasnu lokaciju Parka Oscara Nemona, mnogim Osječanima nepoznatu i prilično zanemarenu, oživjelo događanje Volontiramo očima, rukama i srcem organizirano u sklopu nacionalne manifestacije Hrvatska volontira

[FOTO] Hrvatska volontira – Pokazali kako se volontira očima, rukama i srcem