Arhiva

Prodaje se Vila Batory

  Objavljeno 31.01.2017
  OsijekNews redakcija

  Nova je uprava Kliničkog bolničkog centra Osijek donijela odluku kako će prodati bivšu ortopedsku bolnicu, točnije Vilu Batory, na uglu Reisnerove i Radićeve ulice. Tu nam je odluku potvrdio ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić, koji napominje kako se još čekaju sve dozvole ministarstava – nužna je, osim one Ministartva zdravstva, i ona Ministarstva kulture.

  Naime, ovaj je objekt napušten još 1998. godine, a nakon toga uslijedio je pravno-imovinski spor s Ivanom Batoryjem, koji je tražio povrat nacionalizirane imovine, odnosno dijela vile koji je bio u vlasništvu njegova oca, dr. Julija Batoryja. Nakon dugogodišnjeg spora između obitelji Batory i KBC-a Osijek, državni Ured za imovinske poslove 2008. godine cijelu je česticu dodijelio osječkoj bolnici. Ovo zdanje iz 19. stoljeća, znano kao Vila Batory, obuhvaća 2956 kvadrata kuće i dvora, put površine 308 kvadrata i oko 40 kvadrata male oranice. Vila je građena u ladanjskom stilu s početka 19. stoljeća.

  Bivša je uprava bolnice razmišljala o tome da u tom prostoru otvori Centar za dijabetes, no gruba je procjena bila kako bi obnova vile Batory, koja mora zadovoljiti konzervatorske uvjete jer u samom objektu postoje prekrasne intarzije na zidovima, mogla stajati najmanje 40 milijuna kuna, odnosno 1500 eura po četvornom metru. Osim što je zahtijevala velik novac, obnova je zgrade ograničena zbog činjenice da je riječ o zaštićenom objektu. Čak se ni travnjak nije smio prenamijeniti u parking, a tako je ostalo do danas.

  Mi više nismo zainteresirani za ulaganje u ovaj objekt i kada dobijemo dozvole, prvo ćemo ga ponuditi Gradu Osijeku i Županiji. Ako ni Grad ni Županija ne budu zainteresirani, ponudit ćemo ga privatnim kupcima. Vjerujem da bi moglo biti interesa, jer su određene osobe već pokazivale zanimanje za kupnju ove vile – komentirao je doc. dr. sc. Zubčić.

  Branko Ostović – poduzetnik

  JOŠ SAM PRIJE DESET GODINA POKUŠAO KUPITI VILU BATORY
  Jedan od kupaca koji je svoj interes za kupnju vile Batory pokazao prvi put još prije deset godina, i osječki je poduzetnik Branko Ostović, kojega smo kontaktirali u Matuljima, gdje se oporavlja od operacije koljena.

  Istina je da sam u ovih deset godina prema KBC-u uputio dva ili tri pisma namjere za kupnju te nekretnine, no nikada nije bilo odgovora. U međuvremenu sam novac uložio u nekretnine na Jadranu i u Zagrebu, a i deset sam godina stariji pa moj interes prema ovoj nekretnini više nije jednak. No, ako bi cijena bila povoljna, možda bih i razmislo. To je prekrasno zdanje koje bi se moglo fantastično urediti, šteta je da ovako propada. Sad je u takvom stanju da bi se 75 posto objekta moralo srušiti i graditi ispočetka, naravno, poštujući sve konzervatsorske uvjete – rekao nam je Ostović.

  Nefreteta Z. EBERHARD
  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  U KBC Osijek zabranjeno korištenje privatnih TV prijemnika

  Iako je Osječanin Srećko Peranović prvi došao na poslovnu ideju iznajmljivanja TV prijemnika pacijentima u osječkoj bolnici još 2011. godine, Više…

  Osječka bolnica 2016. završila s minusom od 72,8 milijuna kuna

  KBC Osijek treći je klinički bolnički centar u Hrvatskoj prema manjku u poslovanju za 2016. godinu. Podatci su to analize Više…

  Crveni Nosovi razveselili djecu u KBC-u Osijek

  Tradicionalna akcija Donesite i vi osmijeh u bolnice, koja za cilj ima podršku udruzi CRVENI NOSOVI, uspješno je završena nakon Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Cijene vozila snizili su kao nikada do sada, a spektar pogodnosti povećali. Osim najnižih cijena ovog vikenda nude Vam i druženje u opuštenoj atmosferi gdje su djeca dobrodošla, kao i vaši četveronožni ljubimci!

  LEGENDARNA OPELOVA 24 SATA!

  Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na cestama u gorju, mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima ...

  Stanje na cestama: Pazi – mokro, sklisko … Imaš zimske gume?

  Zbog magle smanjena je vidljivost mjestimice na cestama u Slavoniji ...

  HAK: Od danas obavezna zimska oprema