ŽIVOT

Prodan hotel Royal, novi vlasnici Damir Batinić i Boris Željko Huber kreću s obnovom

Ipak se kreće - i osječkom se korzu smiješi ljepša budućnost, izvana su obvezni zadržati izvorni izgled, u planu 40-ak luksuznih soba...

Objavljeno 15.11.2022
Matija Ivanković

Kako piše Glas Slavonije obnova hotela Royal ipak se kreće – i osječkom se korzu smiješi ljepša budućnost. Realizirana je, naime, kupoprodaja. Obitelj Lovrinčević odlučila se za prodaju, s kupcima je sve dogovoreno i realizirano. Novi vlasnik Royala osječka je tvrtka DHO d.o.o., iza koje suvlasnički stoje Damir Batinić i Boris Željko Huber.

I rekonstrukcija Zvečeva

Upravo nam je Batinić potvrdio kako je posao na zadovoljstvo obiju stran(ak)a zaključen, štoviše, odmah su kao novi vlasnici krenuli u projekt oživljavanja Royala, piše Glas Slavonije. “Za početak, u suradnji smo s Konzervatorskim odjelom u Osijeku kako bismo vidjeli što su naše obveze, s obzirom na to da je objekt pojedinačno kulturno dobro. Izvana će se stoga zadržati izvorni izgled, a za unutrašnjost planiramo 40-ak luksuznih soba na razini četiri ili pet zvjezdica. Izvjesno je da će dio prostora do korza biti poslovne namjene. U rekonstrukciju će i nekadašnja izvorno plesna dvorana, odnosno generacijama to je prostor poznatiji kao nekadašnje kino Zvečevo”, otkriva neke detalje Batinić. Izvjesno je da će na osmišljavanju novog interijera hotela biti angažirana ista ekipa koja je uspješno radila i na Boutique hotelu Tvrđa, koji je, sada je to jasno, bio prvi u portfelju ove osječke tvrtke.

“Pokrenuli smo proces ishođenja građevinske dozvole, a za to će biti potrebno nekoliko mjeseci, dok generalno ideja je da u roku dvije godine realiziramo novi Royal”, kaže naš sugovornik.

Pitanje cijene ove transakcije ovaj je put ostalo bez odgovora, no izvjesno je da ona nije manja od 21 milijun kuna (2,8 milijuna eura). Naime, iznos je to za koji je hotel njegov sada bivši vlasnik, tvrtka Royal d.o.o., ponudio Gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji koji imaju pravo prvokupa (zbog statusa kulturnog dobra). Kako su i jedni i drugi nisu iskazali interes za prvokupom, nekretnina hotela Royal, u osnovi dvije zgrade i dvorište (900 četvornih metara), ponuđena je na tržištu.

hotel Royal, obnova

Foto: B. Jobst

Historicistička zgrada

O povijesti ove građevine svojedobno je za Glas Slavonije pisao ugledni povjesničar umjetnosti Grgur Marko Ivanković, naš stalni kolumnist. Podsjetio je kako se na sjevernoj strani glavne osječke trgovačke, Kapucinske ulice, nastale još krajem 17. stoljeća, do 1904. godine nalazila široka barokna jednokatnica s istaknutim trijemom koja je do gradnje klasicističke palače u Županijskoj ulici služila kao županijska palača. Barokna je katnica porušena kako bi se stvorilo mjesto za gradnju velebne hotelske zgrade. Etablirani osječki krojački obrtnik Mijo Rajal, rođen 1852. godine, u Klatovu, ekonomski je toliko osnažio da je mogao financirati gradnju velikog luksuznog hotela u samom središtu Osijeka. U Državnom arhivu u Osijeku čuvaju se brojni nacrti iz kojih saznajemo da je te planove za gradnju 1903. potpisao graditelj Ivan Domes, da je centralno grijanje hotela izvela tvrtka Makso Neurath i drug te saznajemo da je 1919. osmišljen projekt prenamjene dijela hotela za potrebe kinematografskih projekcija, što je izvedeno prema zamisli osječke tvrtke Aksman-Malin-Rožić.

“Dvokatna hotelska zgrada ugrađena u ulični niz jedan je od najljepših primjera historicističke arhitekture u gradu Osijeku. Prizemlje joj je ispunjeno ostakljenim izlozima kavane ulaza i dućana, a dvije gornje etaže prostranim hotelskim sobama, od kojih su pojedine imale lođu s kovanom ogradom i izvrsnim pogledom na glavnu osječku trgovačku ulicu. Potkrovni je prostor bio namijenjen posluzi i pomoćnim prostorijama. Hotelski se kompleks prostirao od Kapucinske do Šamačke ulice, tako da je iznimno velika dvorana restorana bila smještena uz Šamačku ulicu, a uz nju se prostirao i veliki hotelski vrt s terasom. Multifunkcionalna restoranska sala služila je, osim za konzumaciju hotelskih objeda, i za onodobne dinamične osječke društvene aktivnosti, koncerte, plesove i kinematografske projekcije. Pozornica je omogućavala smještaj većeg orkestra, ili postavljanje scenografija za kazališne predstave. Ovaj je prostor restorana/plesne dvorane preuređen nakon završetka Prvog svjetskog rata i potpuno prilagođen potrebama kinematografskih projekcija. U Zbirci plakata Muzeja Slavonije čuva se nekoliko plakata Royal Biographa, u vremenskom rasponu od gradnje kina do 1930. godine. Zahvaljujući jednom od njih saznajemo da je kino u ljeto 1923. bilo na mjesec dana zatvoreno zbog manjih popravaka. Vlasnik hotela Mijo Rajal hotel je izvorno nazvao prema vlastitom obiteljskom prezimenu Rajal, a kasnije mu je ime promijenjeno u Royal, kako je bilo uobičajenije. Zakupnici su se hotela u više navrata mijenjali, no ostali su zabilježeni, između ostalih, zahvaljujući razglednicama hotelske zgrade na kojima su ponekad bili reproducirani i portreti zakupnika”, podsjeća Ivanković.

Ova je velebna historicistička dvokatnica u strogom središtu grada već dugo zapuštena, osim dijela u kojemu se nekoć nalazila najljepša osječka secesijska kavana, u kojoj je svojedobno poslovala jedna banka. “Nekada se u prizemlju hotela, iza velikih ostakljenih ploha, prostirala velegradski uređena kavana. Zidne plohe kavane bile su prekrivene golemim zrcalima secesijski stiliziranih okvira od mahagonija, a jednako je tako stilski bio uređen i šank te ostala oprema od stolaca, nažigača za žigice na stolovima, preko srebrnih pladnjeva i vrčeva, do šalica za kavu ili čaj, kojima su posluživani gosti. Zidne plohe kavane koje nisu bile prekrivene zrcalima i opremom bile su ukrašene secesijskim viticama koje su obavijale cijeli prostor. Kavana je još u secesijskom razdoblju bila preuređena i preimenovana iz Rajal u Royal, što nam potvrđuju stare razglednice koje se čuvaju u Muzeju Slavonije u Osijeku”, zabilježio je Ivanković.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Ne tako davno sat mi je očitavao 500 koraka na dan. Počela sam hodati, a onda sam iz dosade potrčala... Maraton je utrka protiv vlastitog tijela i misli"

Biljana Kumer, programerka u Glasu Slavonije istrčala njujorški maraton

Istrčala je svoj prvi maraton u 48. godini, i to ni manje ni više nego TCS New York City Marathon, Više…

Radovi na obnovi osječke Tvrđe napreduje punom parom, prošetali smo njenim ulicama i provjerili kako će izgledati spoj moderne gradnje s onom povijesnom...

FOTO: Tvrđa- spoj povijesne gradnje s modernom

Osječka Tvrđa već se mjesecima nalazi u fazi obnove, većina ulica već je poprimila svoj novi izgled, dok je Trg Više…

Znanstveno-strčuni skup Gorjani - mjesto, ljudi, identitet, baština održat će se u listopadu i otkriti povijest ovoga mjesta...

Gorjani – mjesto s dugom poviješću

Malo mjesto Gorjani u srcu Slavonije može se pohvaliti dugom poviješću koja seže još od kamenog doba, tamo su živjeli Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Radionicom se želi potaknuti građane i građanke na odgovornije, informiranije i aktivnije korištenje interneta i medijskog sadržaja. Na radionici će se razgovarati o važnosti informiranja, prepoznavanju dezinformacija i AI sadržaju kao i o primjeni medijske i političke pismenosti u superizbornoj godini

Radionica u Osijeku: Navigiranje morem (dez)informacija

I ove su godine objedinjene pojedinačne uskrsne aktivnosti pod zajedničkim programom „Uskrs u Osijeku” te će svojim sugrađanima i dragim gostima ponuditi zanimljiv sadržaj

[NAJAVA] Uskrs u Osijeku – program događanja

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi