ŽIVOT

Proglašeni pobjednici tradicionalnog barističkog natjecanja

U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave...

    Objavljeno 01.10.2021
    Ivona Amidžić

    Uoči Međunarodnog dana kave koji se obilježava 1. listopada, Franck je u zagrebačkom Johann Francku proglasio pobjednike već tradicionalnog barističkog natjecanja.

    Finalno natjecanje u Zagrebu okupilo je 10 najboljih barista iz partnerskih ugostiteljskih objekata diljem Hrvatske, a titulu ovogodišnjeg pobjednika odnio je Marko Ristić iz Pule (Bass bar), dok je drugoplasirana Gabrijela Petrović, iz Splita (caffe Štacija), a treće mjesto pripalo je Kristijanu Bandalu iz Zadra (Coffee and Cake Zadar). Tri najbolja natjecatelja nagrađena su vrijednim specijaliziranim programima edukacija koje će im osigurati daljnje napredovanje i nadogradnju teorijskog i praktičnog znanja, kao i dodatnu specijalizaciju.

    U finalnom natjecanju testirala se sposobnost natjecatelja da u roku od petnaest minuta pripreme četiri identična napitka na bazi espressa, četiri cappuccina i četiri koktela na bazi kave s potpisom, tzv. „signature“ kokteli natjecatelja. Također, ocjenjivao se okus svakog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, te čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.

    U ocjenjivanju natjecatelja stručni žiri se vodio pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave.

    U sklopu barističkog natjecanja Franck je ove godine započeo i s provedbom novog programa „Franck Barista Coffee Inspiration“. Radi se o suradnji sa srednjim ugostiteljsko-turističkim školama i regionalnim centrima kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kroz posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike. Program je integrirao različite obrazovne module za profesionalne bariste osmišljene s ciljem da se mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatna podrška i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere.

    „Uz Franck barističku akademiju, ovaj obrazovni program za srednje ugostiteljsko-turističke škole još je jedan od načina na koji potičemo i podržavamo razvoj barističke scene ulaganjem u edukacije, stalno usavršavanje i poticanje izvrsnosti barističkih vještina mladih talenata. Na ovaj način ujedno radimo na podizanju kvalitete espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj i regiji“, rekao je Hrvoje Tandara, rukovoditelj Trade Marketinga u Francku.

    Program suradnje sa strukovnim, ugostiteljsko-turističkim školama, koje je podržalo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Franck planira dugoročno razvijati kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanja i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u dinamičnom svijetu kave.

    S ciljem promicanja i nagrađivanja izvrsnosti u ugostiteljstvu, Franck već treću godinu zaredom najboljim partnerskim ugostiteljskim objektima u Hrvatskoj dodjeljuje i prestižno priznanje Franck Barista Club koje gostima jamči vrhunski pripremljenu kavu. Odabir najboljih ocjenjuje se metodom tajnih gostiju, a kriteriji po kojima se vode su kvaliteta i prezentacija espressa i ostalih napitaka od kave i čaja, održavanje opreme i posluživanje gostiju.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Uz ekipe iz Osječko-baranjske, Ličko-senjske i Primorsko-goranske županije, sudjelovale su i 3 ekipe iz zemalja regije i to Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne gore. Ukupno osam ekipa odnosno 50 učenika i učenica osnovnoškolske i srednjoškolke dobi natjecalo se u sastavljanju antenskog stupa te demonstriralo timski rad kao i vještine primjenjive u kriznim situacijama. 

    7. Nacionalni CB kup za djecu i mlade u Osijeku

    Hrvatski savez CB radioklubova u suradnji s CB radioklubom „Lega“ Osijek organizirao je 7. Nacionalni CB kup za djecu i Više…

    Učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja

    Održano 12. međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa

    U subotu 01. travnja 2023. godine u OŠ Dore Pejačević u Našicama održano je 12. Međužupanijsko natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog Više…

    AI Hackathon događaj je koji će okupiti 45 studenata iz raznih dijelova Hrvatske, a organizira ga osječki Odjel za matematiku...

    Studenti iz cijele Hrvatske natjecat će se u programiranju

    Odjel za matematiku u Osijeku 28. i 29. listopada organizira još jedno izdanje Hackathona ove godine tema će biti Artificial Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Motociklisti će se okupiti u caffe baru B.M.W. (Vukovarska cesta 152) od 8, 30 sati, a polazak za Aljmaš organiziranom defileu je predviđen u 10,00 sati.

    Blagoslov motora i vozača Aljmaš 2024.

    Bogat izbor ornamentalnih i tropskih biljaka, proizvoda i opreme za hortikulturu i florikulturu, cvijeće, ukrasno bilje, vrtne sadnice, med i slično tome kao i zanimljive radionice i gastro ponuda vas očekuju na Proljetnom festivalu u Čepinu

    [NAJAVA] Proljetni festival u Čepinu

    Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

    Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka