ŽIVOT

Programi obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti – “Mobilnost s nultim emisijama za sve”

Osječki je započeo puštanjem u rad punionice električnih vozila ELEN na Vijencu Paje Kolarića

Objavljeno 23.09.2020
Ivona Amidžić

Mobilnost s nultim emisijama za sve ovogodišnji je moto pod kojim se odvijaju programi obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, posvećenog održivom urbanom prometu.

Osječki je započeo puštanjem u rad punionice električnih vozila ELEN na Vijencu Paje Kolarića.

“Htio bih se zahvaliti HEP-u s kojim imamo uspješnu suradnju dugi niz godina. Prva punionica za električna vozila u Osijeku postavljena je 2014., a s današnjih 10 novih, brzih punionica, grad Osijek ima ukupno 18”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

Program Dana mobilnosti Osijek nastavljen u Henglovoj, za ovu prigodu zatvorenoj za promet, donio je najbolje od održivih, pametnih i zdravih načina javnog prijevoza. Zanimljivim informativno-edukativnim sadržajima Grad Osijek promovirao je projekte kojima radi na unaprjeđenju mobilnosti na svom području te doprinosi ciljevima koje je po tom pitanju postavila Europska komisija: nekorištenju automobila na konvencionalna goriva u gradovima do 2050. i prelasku na logistiku gradova s nultom emisijom u većini urbanih centara do 2030.

Posjetiteljima su predstavljeni infrastrukturni projekti modernizacije javnog prijevoza: Biciklističke staze grada Osijeka – Biljska i Tenjska cesta, E-mobilnost grada Osijeka, SHAREPLACE, I-SharE LIFE te RegiaMobil. Pored toga, građani su imali priliku testirati smartphone aplikaciju za korištenje električnih automobila koja će biti dio mreže javnog prijevoza. Svoje projekte predstavile su i mnogobrojne institucije i udruge – HEP, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, PU Osječko – baranjska, BikeOs, PLANTaža, Kotrljaneri, Zajednica tehničke kulture, Škaromoto. U popodnevnim satima zainteresirani su se mogli pridružiti turističkom razgledu grada na biciklima, pod stručnim vodstvom povjesničara Grgura Marka Ivankovića, a najmlađe u kinu Urania dočekala je interaktivno-edukativna predstava, komedija “Botaničari”, u sklopu projekta “Čist grad – naš ponOS”, koja govori o običnim ljudima koji postaju eko junaci i ambasadori održivog gospodarenja otpadom.

“Kao grad dokazali smo da brinemo o održivom razvoju. Već 10. godinu zaredom obilježavamo Europski dan bez automobila, a cijela lepeza aktivnosti tijekom Tjedna održivog razvoja bit će prikazana i na završnoj svečanosti, Eko festivalu u subotu, 26. rujna u Parku kralja Držislava. Pozivamo Osječane da nam se pridruže i na ovom događaju”, poručio je zamjenik gradonačelnika.

foto: Grad Osijek

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Održiva mobilnost i mobilnost koja ne zagađuje okoliš izuzetno je bitna u gradu Osijeku, pa smo i na početku Europskog tjedna mobilnosti predstavili sustav dijeljenih bicikala"

Dan bez automobila: Osječani iskoristili besplatan javni prijevoz i nove dijeljene gradske bicikle

Europski tjedan mobilnosti u Osijeku završen je programom koji je u Henglovoj ulici i na Trgu Ante Starčevića građanima ponudio Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Informirani, zainteresirani i aktivni građani mogu imati ključnu ulogu u poboljšanju sustava gospodarenja otpadom, donoseći pozitivne promjene u svojim zajednicama

Participacija građana kao ključ ekološki održivog upravljanja otpadom: Primjer iz Osijeka

Vrijedni volonteri, djeca i mladi njih 22, iz i oko Bajera JUG2 izvukli su oko 200 kg otpada

[FOTO] Djeca i mladi očistili Bajer Jug2!

U nedjelju će netko iz Portanove otići bogatiji za 3.000 eura A čeka nas i kiša balona s nagradama. Portanova u nedjelju radi po redovnom radnom vremenu.

Danas u Portanovi magic show i torta za djecu, a sutra stiže mirror crew – ljudi od ogledala!