KULTURA

Programi u Državnom arhivu u Osijeku

Obilježavanje Međunarodnog dana arhiva - "Bicikl u osječkoj prošlosti" :D

Objavljeno 08.06.2019
Ivona Amidžić

Državni arhiv u Osijeku i ove godine obilježava Međunarodni dan arhiva. Ovogodišnja tema “BICIKL” popraćena je raznovrsnim događanjima od 7. do 12. lipnja 2019. godine.

PROGRAM:

7. lipnja 2019. – 12:00
Otvorenje arhivske izložbe BICIKL U OSJEČKOJ PROŠLOSTI

Povodom Međunarodnog dana arhiva, a na preporuku Hrvatskog arhivističkog društva kao koordinatora obilježavanja manifestacije, izložba je oblikovana u skladu s temom “BICIKL”, koja je povezana s okruglom 200. obljetnicom godine u kojoj je bicikl službeno patentiran.

Državni arhiv u Osijeku je iz svog fundusa odabrao i u izložbi predstavio arhivske izvore koji na brojne načine tematiziraju pitanje pojave i korištenja bicikla, bicikliranja u prometu i biciklizma kao sporta i udruživanja. Tako je bicikl kao tema pronađen u najrazličitijim izvorima uprave, gospodarstva, školstva, društvenog i kulturnog života Osijeka.

Uz otvorenje izložbe, zahvaljujući dobroj volji Turističke zajednice Grada Novske, Državni arhiv u Osijeku je posudio replike povijesnih bicikala na kojima su posjetitelji izložbe mogli iskušati vožnju naših predaka na biciklima s velikim prednjim kotačem.

7. i 10. – 12. lipnja – 9:00 do 15:00
Dani otvorenih vrata arhiva

Organizirana stručna vodstva, uz prethodnu najavu najkasnije jedan dan ranije, obuhvatit će stručno vodstvo kroz arhivska spremišta, izložbeni prostor, čitaonicu i suvenirnicu.

Posjetitelji će imati prilike s jedne strane vidjeti izgled zatvorenih arhivskih spremišta i arhivsko gradivo koje se u njima čuva, a s druge strane proći kroz sve otvorene arhivske prostore s javnom namjenom, kao i dio arhivske knjižnice. U arhivskoj suvenirnici susrest će se s bogatstvom arhivskih izdanja i zanimljivim replikama arhivskoga gradiva.

7. i 10. – 12. lipnja – 18:00 do 19:00
Stručno vodstvo kroz arhivsku izložbu BICIKL U OSJEČKOJ PROŠLOSTI

Stručni djelatnici arhiva će posjetitelje provesti kroz sve dijelove izložbe uz stručno tumačenje odabranih arhivskih izložaka.

12. lipnja – 12:00
Predstavljanje knjige: Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana – zbornik radova (Međunarodni znanstveno-stručni skup 2015.)

Radi se o Zborniku radova Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa: Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana, održanog 16. i 17. rujna 2015., na kojemu je niz autora iz Hrvatske i iz međunarodnog okruženja obradilo više tema povezanih s njegovim životom i radom. Skup je održan u suorganizaciji Državnog arhiva u Osijeku, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar – Područnog centra Osijek, Matice hrvatske – Ogranka Osijek i Društva za hrvatsku povjesnicu Osijek. Uvjeti za pripremu i tisak zbornika ostvareni su tek 2018. godine.

Državni arhiv u Osijeku je najplodnije razdoblje svoga nakladništva ostvario upravo pod ravnateljstvom dr. sc. Stjepana Sršana kao nositelja velikog nakladničkog mozaika različitih izdanja povezanih s arhivom, arhivskom baštinom, poviješću Osijeka, Slavonije, Baranje i Srijema, u užem i širem smislu. Ovu knjigu Državni arhiv u Osijeku dodaje tom velikom nakladničkom mozaiku da u njemu bude još jedna kockica koja nama i budućim generacijama razotkriva vezu čovjeka, prostora i zbivanja u vremenu kojega je jedan od svjedoka bio i glavni lik ovoga zbornika dr. sc. Stjepan Sršan.

foto: Facebook (Državni arhiv u Osijeku – DAOS)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Podržite ih i pogledajte što su mali umjetnici osmislili u samo pet dana!

Mališani imaju prvu ovogodišnju izložbu Ljetnog ateljea

Pozivamo Vas na izložbu prve radionice Ljetnog ateljea pod nazivom „Crtačko putovanje u džunglu“, a o kojima smo pisali već Više…

Dulje nego što je ikad bilo, bogatije nego što smo mogli zamisliti... :D

OLJK 2019. – Osijek, slamboš, ljeto i kultura

Osječko ljeto kulture 2019. ove godine traje dulje no dosad, započinje 28. lipnja, završava 14. srpnja 2019. U manifestaciji, čiji Više…

Donosimo cjelokupni program ove 16-dnevne manifestacije

Ovdje su i 53. Đakovački vezovi!

Đakovački vezovi danas su dobro poznata i afirmirana manifestacija izvornog narodnog folklora. Prvi Đakovački vezovi održani su 2. i 3. srpnja 1967. Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Krivakovi osvrti i komentari vrijedna su i poticajna zapažanja što čitatelju često otvaraju neki možda i zasjenjen pogled na sam film - vele u HDFK

Profesor Krivak s ‘Filozofskog’ najbolji filmski kritičar u 2018.

Kad će taj petak, da te opet na "In da sofa" odvedem ja?

Stiže nam još jedna “In da sofa” večer u Prolazu Matice Hrvatske

Podržite ih i pogledajte što su mali umjetnici osmislili u samo pet dana!

Mališani imaju prvu ovogodišnju izložbu Ljetnog ateljea