GOSPODARSTVO

Projekt Camarg i pun e-Ceker domaćih proizvoda direktno na vašem pragu

Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije je zajedno sa Udrugom za kreativni razvoj Slap na području Slavonije i Baranje provela pilot projekt u okviru kojeg je testirala web shop e-Ceker

  Objavljeno 10.12.2019
  Mihael Šilac

  Projekt CAMARG započeo je kao ideja partnera iz Italije, Španjolske, Francuske i Hrvatske da povežu i promoviraju male lokalne proizvođače te pomognu istima da lakše i jednostavnije konkuriraju na tržištu svježim proizvodima prepoznatljivog podrijetla. Idejom o stvaranju web shopova prilagođenih karakteristika za svaku pojedinu regiju partneri su nastojali u praksi oživjeti filozofiju 0 kilometara.

  Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije je zajedno sa Udrugom za kreativni razvoj Slap na području Slavonije i Baranje provela pilot projekt u okviru kojeg je testirala web shop e-Ceker i njegovo funkcioniranje u realnom okruženju. Kako je projekt usmjeren na filozofiju 0 kilometara, a ključne projektne aktivnosti i jesu bile vezane uz razvoj, oživljavanje i testiranje online trgovine, odnosno web shopa, JU ŽRA OBŽ i Slap su pokušali povezati male lokalne proizvođače s krajnjim kupcima upravo na području Slavonije i Baranje, ali i šire.

  Posljednje mjesece službene provedbe projekta obilježili su neki od značajnijih transnacionalnih događanja putem kojih je partnerstvo promoviralo ideju, projektne ciljeve, ali i rezultate pred drugim europskim instuticijama te predstavnicima drugih transnacionalnih projekata. U okviru mnogobrojnih radionica, konferencija i drugih interaktivnih događanja predstavljen je tijek projektnih aktivnosti kao i uspjesi koji su postignuti u svakoj od regija koje sudjeluju u projektu.

  Kako se projekt bližio samoj fazi testiranja i osmišljavanju načina na koji će se provesti pilot aktivnosti u svakoj od regija tako su se i partneri češće sastajali kako bi omogućili veću uspješnost u provedbi projektnih aktivnosti.

  U finalnoj fazi službene provedbe projekta, točnije od 26. – 27.11.2019. održan je i posljednji partnerski sastanak te završna konferencija projekta. U okviru završne konferencije predstavljena je metodologija po kojoj je osmišljena cjelokupna CAMARG platforma i njezino funkcioniranje te su predstavljeni pojedinčni uspjesi svakog od partnera u provedbi pilot aktivnosti odnosno testiranja modela web shopa u svakoj od regija – Italiji, Španjolskoj, Francuskoj i Hrvatskoj. Osim toga, partnerstvo je na završnoj konferenciji projekta predstavilo i načine na koje planiraju ispuniti ciljeve održivosti projekta te nastaviti raditi na ovom modelu u smislu njegove daljnje nadogradnje, ali i mogućnosti širenja te prenošenja metodologije i načina funkcioniranja istog i na druge europske regije po principu prijenosa primjera dobre prakse. Nakon završne konferencije održan je i posljednji partnerski sastanak u okviru kojega je predstavljeno trenutačno stanje projektnih aktivnosti, ispunjenje obveza po partnerima te su predstavljeni sljedeći koraci i obveze koje je potrebno ispuniti kako bi se projekt uspješno završio.

  Na području Slavonije i Baranje projektom CAMARG dani su odgovori na pitanja zašto lokalna hrana, zašto lokalna proizvodnja i koji je razlog skraćivanja opskrbnih lanaca, odnosno skraćivanja putova hrane od proizvođača do krajnjeg kupca. Upravo web shopom e-Ceker razvijenim kroz projekt CAMARG došlo je do oživljavanja ruralnih krajeva i obogaćivanja ekonomske, socijalne i kulturne okoline ruralnih te urbanih područja. Proizvođačima je postalo lakše plasirati proizvode na tržištu te konkurirati velikim maloprodajnim lancima, postaju bolje pozicionirani i vidljiviji, a kupci se opskrbljuju svježim, domaćim i autentičnim proizvodima.

  Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

  VEZANE VIJESTI

  Posjete web stranice, pogledajte i naručite domaće poljoprivredne proizvode s naših slavonskih i baranjskih polja

  Evo i dostave domaćih poljoprivrednih proizvoda kroz platformu eCeker!

  U cilju stvaranja uvjeta za prodaju poljoprivrednih proizvoda malih lokalnih proizvođača, a istovremeno osiguranju dostave tih poljoprivrednih proizvoda župan Ivan Više…

  VIŠE IZ KATEGORIJE

  Piližota: "Sljedeća tri mjeseca most će biti zatvoren, a pozivam građane na strpljenje jer sve ovo što radimo radimo kako bi nam most bio siguran"

  Počela obnova pješačkoga mosta u Osijeku

  Za usporedbu, prošle je godine iz optjecaja izdvojeno 278 komada krivotvorenih novčanica kune...

  U prvoj polovini ove godine iz optjecaja izdvojeno 97 krivotvorenih novčanica kune i 129 eura

  Donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada - Top 10 poslovnih prilika koje traže radnike

  U potrazi ste za novim poslom? Donosimo dobre vijesti…